Evdeki her bireyin olduğu gibi evcil hayvanların da doğru beslenmelerinin sağlaması, sağlıklı olmaları için ilk şarttır. Hayvan dostlarımızın sağlıklı beslenmeleri için zaman zaman farklı takviyelere ihtiyaçları olabileceğini unutmayın.
Uzmanlar doğru mama ile beslenen evcil hayvanların da zaman zaman besin takviyelerine ihtiyaç duyabileceğini belirtiyorlar. Bizim gibi hayvan dostlarımızın da sağlıklı ve dengeli beslenirken ihtiyaç duyulan dönemlerde doğru besin takviyelerini almaları sağlık sorunları yaşama ihtimallerini önemli ölçüde azaltırken var olan sağlık sorunlarını da tedavi etmeye destek olacaktır. Yani bizler için ihtiyaç halinde besin takviyesi almak ne kadar doğal ise dostlarımız için de o kadar doğaldır. Genel sağlık durumu iyi sadece mama ile beslenen evcil hayvanların besin takviyesine ihtiyaçlarının olup olmadığının kararının ise mutlaka işin uzmanlarınca verilmesi gerekir. Çünkü bilinçsiz kullanılan besin takviyeleri yarardan çok zarar verebilir.
Besin Takviyesine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Evdeki dostunuzun herhangi bir sağlık sorunu yok, neşesi yerinde, hareketli ve enerjik ise doğru besleniyor demektir. Ancak beslenme problemi yaşıyor ya da bazı sağlık sorunları var ise besin takviyesi kullanmayı düşünebilirsiniz.
Besin takviyesi için kararı vermeden önce veteriner hekiminiz genel bir değerlendirme yapacak ve bulgularına göre size önerilerde bulunacaktır. Eksikliği tespit edilen bir vitamin ya da mineral olması durumunda yerine koyulması sağlık sorunlarının çözümünü sağlayacaktır.
Besin takviyeleri hayvanın cinsine, sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Kedilerin, köpeklerin kullanacağı farklı ürünler olması doğaldır. Kediler için takviye edici gıdalardan bahsettiğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Besin Takviyesinin Faydaları
Besin takviyesi olarak sıklıkla omega 3 ve 6 gibi yağ asitleri, kondroitin, glikozamin, çinko gibi mineraller, biotin gibi vitaminler kullanılır. Besin takviyeleri genel olarak sağlığı desteklemek amacı ile kullanıldıkları gibi kalp damar sağlığını desteklemek için, evcil hayvanların sağlıklı tüylere sahip olmalarını sağlamak için, kanser gibi kronik hastalıklarla savaşlarında güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmalarını sağlamak amacı ile de kullanılabilirler.
Besin takviyeleri ayrıca sindirim sistemini desteklemek için de kullanılabilir. Kabızlık ya da ishal gibi sindirim sistemi bozuklukları, gaz şikayeti için besin takviyelerinin kullanımı önerilir.
Şimdi birlikte en sık kullanılan besin takviyelerine bir bakalım.
DHA (Dokosaheksaenoik asit), EPA (Eikosaheptaenoik asit)
Bunlar doymamış yağ asidi olan omega 3 türleridir. Bu yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir ve iltihabi durumlar ile bunlara bağlı şişlikler, ödem azalır. Omega 3 kalp damar sağlığı için de oldukça önemli bir yağ asididir.
Omega 3’ten en zengin olan besin takviyesi balık yağlarıdır. Balık yağının yerine farklı seçenekler söz konusu olsa da balık yağları kadar etkili değildirler.
Zeytinyağı yine önemli yağ asidi olan bir omega 3 kaynağıdır. Bu nedenle zaman zaman köpeklerde günlük beslenmeye zeytinyağı eklenebilir.
Glikozamin/ Kondroitin
Bu maddeler daha çok eklem sağlığını, iskelet sistemini desteklemek için tercih edilirler. Doğru ürünler doğru dozda kullanıldığında eklem problemlerinin ortadan kaldırılmasını sağlarlar.
Mineraller
Çinko, daha çok cilt problemlerine destek olmak amacı ile verilir. Sağlıklı bir cilt ve tüy yapısı için mineraller özellikle çinko oldukça önemlidir. Yeterli mineral takviyesi ile tüyler daha parlak, sağlıklı ve güçlü olurlar. Evdeki dostunuz daha az dökülen tüylere sahip olurlar.
Demir ise kansızlıkla savaşta önemli bir rol oynar.
Vitaminler
En sık kullanılan besin takviyeleri arasında yer alırlar. Her vitaminin vücutta üstlendiği önemli bir rol vardır ve mutlaka ihtiyaç miktarında alınması sağlanmalıdır. A ve C vitaminleri enfeksiyonlarla savaş için, A vitamini aynı zamanda göz sağlığı için, D vitamini ise kas ve iskelet sağlığı için önemli roller üstlenirler.
Probiyotikler/ Prebiyotikler
Artık sağlıklı bir sindirim sisteminin genel vücut sağlığı için çok önemli olduğu biliniyor. Bu kural evcil hayvanlarımız için de geçerlidir. O zaman sindirim sitemlerinin iyi çalışabilmesi için sevgili dostlarımıza destek besin takviyeleri vermek gündeme gelebilir. O zaman en iyi seçenek probiyotik ya da prebiyotiklerdir.
Probiyotikler, prebiyotikler etkilerini içerdikleri faydalı bakteriler sayesinde gösterirler. İçerdikleri faydalı bakteriler sayesinde bağırsak florasını düzenleyerek daha sağlıklı çalışan bir sindirim sitemi sağlamaya katkıda bulunurlar.
Özellikle hayvanların yuttuğu tüyleri kolay çıkarmaları için daha sıklıkla malt içerikli ürünler kullanılır.
Besin Takviyeleri Hayvanlara Zarar Verir Mi?
Günümüzde ulaşılabilirliğin artması nedeni ile piyasada çok fazla besin takviye preparatı vardır. Ancak bu preparatların içeriklerinin doğru ve güvenilir olması çok önemlidir. Besin takviyesi yapmak isterken sahte ürünlerle dostunuzun sağlığını tehlike altına atmamaya dikkat edin.
Eğer evcil hayvanınızın bir besin takviyesine ihtiyacı yoksa bir takviye ürünü kullanmak doğru değildir. Üstelik ona hiçbir faydası da olmayacaktır.
Örneğin yağda eriyen vitaminlere ait bir eksikliği yoksa bu vitaminleri içeren bir besin takviyesi hayvan için kullanıldığında zararlı olacaktır. Çünkü bu vitaminlerin fazlası vücuttan atılmayarak birikme özelliği gösterirler. Karaciğer ve yağ dokusunda toplandıkları için bu dokularda zarar neden olabilirler.
Yani hayvanlar için besin takviyesi kullanma kuralları bizimkilerle aynıdır. İhtiyaca yönelik, doğru ve kaliteli ürünü doğru dozda ve bir uzman kontrolünde kullanmak gerekir. Bu kurallara uygun kullanılan besin takviyeleri hayvanların yaşam kalitesini artıracaktır.