Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Vücuttaki Çatlak İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

3 Dakika

Vücudumuzun farklı yerlerinde beslenme tarzı, aktivite durumu, çalışma koşulları gibi fiziksel ve ruhsal etkenlere bağlı olarak bazı deformasyonlar oluşabilir. Bu deformasyonlardan biri de çatlaklardır.

Çatlaklar çoğu zaman kadınların düşmandır. Hem estetik kaygı hem de ruhsal açısından zorluk yaşanmasına sebep olabilir.

Çatlaklar Nasıl Oluşur?

Deride yer alan elastin ve kolajen lifleri, derinin esnekliğinden ve sağlıklı gözükmesinden sorumludur. Bu liflerin bozulması, kopması veya esnekliğini kaybetmesi çatlak oluşumuna neden olur.

Çatlak oluşumunun arkasında bir sürü farklı neden olabilir. Aşırı ve hızlı kilo alma veya verme, hamilelik, ergenlik, ilaç kullanımı ve hormon dengesizlikleri çatlak oluşumunun ana nedenleri arasındadır.

Doğum Kontrol İlaçları

Doğum kontrolü için kullanılan haplar bazı kadınlarda çatlak oluşumuna sebep olabilir. Doğum kontrol ilaçlarından zarar görmemek ve en doğru şekilde kullanmak için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hormonal Bozukluklar

Özellikle ergenlik ve hamilelik döneminde yaşanan hızlı hormon değişikleri vücut çatlaklarına yol açabilir. Bu durumların önüne geçmek için düzenli doktor kontrollerine gidilmesi önemlidir.

Çatlak Oluşumunu Önlemek Mümkün Mü?

Vücuttaki çatlak oluşumunu tamamen önlemek mümkün değildir, fakat alınacak önlemler ile çatlak oluşumunu en aza indirebilir ve erteleyebilirsiniz.

Vücut Ağırlığının Kontrol Altında Tutmamak

Hızlı ve ani kilo değişimleri, aşırı kilo almak veya aşırı kilo vermek çatlaklara sebep olan etkenlerin başında yer alır. Özellikle obezite problemi yaşayan kişilerde glukokortikoid hormonunun seviyesi artar, bu da çatlak oluşumuna neden olabilir. Bu hormon, ergenlik ve hamilelik döneminde de artışa geçer. Hormon seviyesini dengelemek için kilonuzu dengede tutmaya çalışmalısınız.

Dengesiz Egzersiz Yapmak

Belirli bölgelere odaklanılarak yapılan yoğun egzersizler ile kaslar hızlı ve aşırı gelişebilir. Özellikle vücut gelişimi ve ağırlık çalışan kişiler vücut ağırlıklarına dikkat etmeli, hızlı kilo almamaya özen göstermelilerdir. Özellikle erkeklerin bu konuya daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Kas ve vücut gelişimini belirli bir süreye yaymak ve egzersiz süresini doğru ayarlamak gerekir. Burada bir diğer önemli nokta ise, hızlı kas gelişimi için streoid gibi takviye edici gıdalardan uzak durulmalıdır.

Vücuttaki Çatlak İzleri Nasıl Tedavi Edilir?

Çatlak tedavisi için pek çok farklı yöntemler kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse krem, mezoterapi ve lazer en sık kullanılan yöntemler arasında yer alır. Tedavi yöntemlerine ek olarak düzenli ve dozunda spor yaparak da çatlak görünümü azaltabilirsiniz.

Çatlak Tedavisinde Lazer

Çatlak tedavisinde kullanılan lazerde cildinize soğuk hava da verilir. Verilen soğuk havanın da yardımıyla neredeyse hiç acı ve ağrı hissetmezsiniz. Eğer acı eşiğiniz çok düşükse işlemden önce size lokal anestezi uygulanmasını da talep edebilirsiniz.

En etkili sonuçları lazer ile alabilirsiniz. Lazer aynı zamanda vücudun pek çok farklı bölgesine de uygulanabilir; bacak, bel, kalça, karın, koltuk altı ve kol bölgesi buna örnek verilebilir. Lazer uygulamasında çok az acı hissedersiniz ve sonrasında ağrı hissetmezsiniz.

Lazer uygulandıktan sonra hızlıca hayatınıza devam edebilirsiniz, günlük rutininizde bir değişiklik olmasına gerek yoktur.

Fraksiyonel Lazer

Çatlak tedavisinde kullanılan en etkili lazer yöntemi ise fraksiyonel lazer olarak bilinir. Fraksiyonel lazer yöntemiyle daha hızlı sıkılaşabilirsiniz. Vücudunuza yaydığı ısı enerjisi ile beraber lifler artar, bu liflerin elastik özelliği de yüksektir. Bu liflerin de yardımıyla ciltte yenilenme hızlanır ve çatlak görünümünde azalma meydana gelir.

Lazer seansının süresi ve kaç seans lazer uygulanacağı cilt türüne, çatlak miktarına ve çatlağın yer aldığı bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. Çoğu çatlak tedavisi için 4 seans yeterli olacaktır fakat en doğru seans bilgisi için bir uzmana danışmalısınız.

Lazer sonrası, tedavi edilen bölgenin direkt güneş görmemesi önemlidir. Aynı şekilde lazer sonrasında tavsiye edilen kremlerin uygulanmasına da dikkat edilmeli, düzenli kullanılmalıdır.

Çatlak Tedavisinde Kimyasal Peeling

Çatlak tedavisinde kullanılabilecek bir diğer yöntem ise kimyasal peelingtir. Kimyasal peeling yönteminde özel bir karışım cilt üzerine uygulanır. Bu uygulama karşısında ciltte soyulmalar başlar, cilt soyularak yenilenir.

Çatlak Tedavisinde Radyofrekans

Bir başka yöntem ise radyofrekans kullanmaktır. Klasik radyofrekansta mikroiğneler kullanılır. Mikroiğneler ile cilt yenilenmesi hızlanır ve çatlak görünümü azalır.

Çatlak Tedavisinde PRP

PRP, insanın kendi kanının özel bir işlemden geçirilip içindeki belli elemanların ayrıştırılarak tekrar kişinin kendisine enjekte edilme yöntemidir. Bu yöntemde önce kan alınır, ardından kanın içerisindeki iyileştirici özelliği yüksek kısımlar ayrıştırılır ve tedavi edilmek istenen yere tekrar enjekte edilir. Çatlak tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemlerden biridir. Acı seviyesi diğer yöntemlere göre bir tık daha yüksektir fakat öncesinde uygulanan lokal anestezi ve benzeri işlemler ile acı hissetmeden PRP yaptırabilirsiniz.

Çatlak Tedavisinde Roller

Hastaneler veya klinikler yerine evde kendiniz de çatlak tedavisi yapabilirsiniz. Evde yapılacak yöntemlerden biri de roller adlı iğneli döner silindir yardımıyla cilt yenilemesini artırmaktır. Küçük iğneleri olan bu aleti vücudunuzda gezdirerek çatlak görünümünü azaltabilirsiniz. Fakat bu aleti kullanmadan önce doğru kullanımını öğrenmek için mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.