Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kedilerde Alerji

3 Dakika

Son günlerde kediniz kendisi ile fazla ilgileniyor sürekli derisini temizlemeye, yalamaya hatta tırmalamaya çalışıyorsa ne yazık ki kedilerde sık görülen bir sağlık sorunu olan alerji olabilir.

Kedilerde alerji oldukça sık rastlanılan bir sağlık sorunu olmasına rağmen, tıpkı insanlarda olduğu gibi burada da alerjinin kaynağını belirlemek genellikle çok zordur.

Alerji nedir sorusu ile başlayalım o zaman bugün ki yazımıza.

Alerji, alerjen olarak adlandırılan kimyasal maddelere bağışıklık siteminin verdiği cevaptır. Verilen bu cevap bazen cilt reaksiyonu olabilirken bazen de solunum sistemine ait burun akıntısı, öksürük, solunum sıkıntısı olabildiği gibi bazen de sindirim sitemine ait sorunlar olabilir.

Kedinizde alerji olabilir mi sorusunun cevabı ne yazık ki evettir. Kedilerde insanlar gibi bazı maddeleri alerjen olarak kabul ederek onları yok etmeye çalışabilirler. Bu da bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Kedi alerjisinde görülen şikayetler zaman zaman parazit, mantar enfeksiyonu şikayetleri ile ya da kedinin ruhsal durumunda bozulmalarla gelen şikayetlerle karışabilen şikayetlerdir.

Kedi Alerjisinin Türleri

  • Böcek
  • Gıda
  • Temas
  • Atopi

alerjileri kedilerde görülen alerji nedenleri olarak sayılabilirler.

Böcek Alerjisi

Kedi alerjisinin en sık nedenlerinden biri böcek alerjisidir. Pire de bu böceklerin başında gelir. Ayrıca sivrisinekler ve diğer böceklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Normalde kedilerde pire ısırığı önemli bir soruna yol açmazken alerjisi olan kedilerde cilt reaksiyonlara ve cilt lezyonlarına neden olabilir. Kedilerde pire alerjisinin tüm alerjilerin yaklaşık üçte birinden sorumlu olduğu düşünülür. Pire salyasında bulunan alerjik madde tüm bu belirtilerden sorumludur. Isırılan bölgede kızarıklık, kaşıntı, ciltte açık yaralar ve kabuklanma daha ileri olgularda tüy dökülmesine kadar giden belirtiler olabilir. Pire ısırığı belirtileri kedilerde kuyruk bölgesi başta olmak üzere baş, boyun çevresinde de sıklıkla görülebilir.

Kedileri böcek alerjisine karşı korumanın en önemli yolu böcekle temasını engellemek eğer bu mümkün olmamışsa böcekle temas süresini azaltabilmek için sık sık kedide pire, böcek kontrolü yapmaktır. Kedinizin yaşadığı ortamın düzenli olarak temizlenmesi oldukça pire ve diğer böceklerden uzak durabilmesi için oldukça önemli bir faktördür.

Eğer böcek, pire ile teması önleyemediniz ve kedinizi ısırdılarsa o zaman yapılacak olan kaşıntıyı önlemek için kedinizi rahatlatacak ilaçları veteriner hekiminizin başlaması olacaktır. Eğer kedinizin kaşıdığı bölgede enfeksiyon gelişmişse o zaman veterinerinizin antibiyotiklerle enfeksiyonu tedavi etme yoluna gidecektir.

Gıda Alerjisi

Kedilerde alerjiye daha az sıklıkla neden olan faktörlerden biri ise yedikleri mamalardır. Gıda alerjisi kedi alerjilerinin yaklaşık % 5’inden sorumludur. Üstelik gıda alerjisi zaman içinde her zaman tükettiği mamaya karşı da gelişebilen bir alerji türüdür. Genellikle mamaların içinde yer alan hayvansal proteinler kedide alerjik reaksiyonlara neden olur. Gıda alerjisi de böcek alerjisi gibi cilt lezyonlarına neden olabileceği gibi solunum ve sindirim siteminde bazı sorunlara neden olabilir. Gaz, bulantı, kusma, ishal, burun akıntısı ileri vakalarda solunum sıkıntısı görülebilir. Alerji belirtisi gösteren kedi verilen ilaçlara cevap vermez ve belirtileri uzun süreli olur ve bir alerji nedeni bulunamazsa gıda alerji testi yapılarak gıda alerjisi olup olmadığı tespit edilmeye çalışılır. Bu test için kediye daha önce hiç tüketmediği proteinleri içeren hipoalerjik diyet uygulanır. Kedilerin besinler yoluyla aldıkları katkı maddelerinin vücuttan tamamen atılması yaklaşık 2 ay sürdüğü için bu beslenme şekline yaklaşık 2-3 ay boyunca devam edilmesi önerilir. Kedinin yeni mamaya cevabına göre alerji kaynağının maması olup olmadığına karar verilir. Hipoalerjik beslenme döneminde alerjiye ait şikayetlerde de gözle görülür bir gerileme beklenir. Ancak bu diyet sırasında önemli olan diyete tam uyum gösterilmesidir. Diyette yapılacak her kaçamak diyetin başarı şansını azaltacak ve tanı koymayı güçleştirecektir.

Temas Alerjisi

Kedide alerjik reaksiyona neden olan kimyasal bir maddeye temas eden kedinin, temas bölgesinde görülen ve genellikle sınırlı kalan bir alerji tipidir. Kedi eve yeni alınan bir halıya, şampuana ya da ev temizlik malzemesine temas ettiğinde o bölgede görülen cilt reaksiyonları ile kendini gösterir. Temasın kesilmesini takiben şikayetler kısa sürede geriler.

Atopik Alerji

Yukarıda bahsettiğimiz kedi alerjilerinde bir şekilde alerjeni saptamak zor da olsa mümkünken kedi alerjilerinin bir kısmı da atopiktir. Yani çoğu zaman alerjinin nedenini saptamak mümkün olmaz. Atopik alerjilerde, alerjinin nedeni solunum havasında bulunan alerjen maddelerdir. Tozlar, akarlar, polenler, küf, sigara dumanı, parfümler ilk akla gelenler arasında yer alır. Bu nedenle bir kısmı mevsimsel olabilirken bir kısmına ise sürekli maruziyet söz konusudur. Atopik alerjisi olan kediler genellikle hassas bünyeleri nedeni ile büyük ihtimalle diğer alerjilere de sahip olabilirler. Atopik alerjide kedilerin genel olarak reaksiyonu yaygın kaşıntıdır. Veteriner hekim kedinin klinik durumuna göre steroid, antihistaminik, cildi rahatlatıcı şampuanlar, losyonlar deneyebilir. Atopik alerjilerde bir diğer tedavi yöntemi de kedinin alerjen maddeye karşı verdiği reaksiyonu azaltmak için desensitize edilmesi işlemidir. Oldukça uzun soluklu olan bu tedavi yönteminde başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.