Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kedi Ve Köpeklerde Diş Hastalıkları

3 Dakika

İnsanlar gibi kedi ve köpekler için de ağız, sindirim sisteminin başlangıç noktası. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı onlar içinde çok önemli.

Kedi ve köpekler aslında oldukça özel bir ağız ve diş yapısına sahiptirler. Evde beslediğimiz dostlarımızın aşı ve mama seçimi konusunda gösterdiğimiz hassasiyeti onların ağız, diş temizliği ve sağlığı için de göstermemiz gerekir. Ancak bu konuda evcil hayvan sahiplerinin bilinç düzeyinin çok yüksek olduğunu söylemek mümkün değil.

Ev hayvanları ağız ve diş sağlığı kontrolleri için de düzenli olarak veteriner muayenesine götürülmelidirler. Aynı zamanda evde kedi ve köpeklere düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapmak gerektiğini de unutmayalım. Evcil hayvanın dişlerini belli aralıklarla kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir. Diş aralarında kalmış besin atıkları ya da yabancı cisimler varsa ucu pamuklu yumuşak kulak çubukları ile çıkarılabilir. Zaman zaman veteriner hekiminizin önereceği özel dezenfektan solüsyonlar yardımı ile de ağız temizliği yaparak ağız kokusunun önüne geçmiş ve diş ile diş etlerinin temizlenmesini sağlamış olursunuz.

Eğer kedi ya da köpeğiniz bu bakımın yapılması için size izin vermiyorsa o zaman mamalarının içine koyulacak özel ürünlerden destek alınması gerekebilir.

Kedi ya da köpeğinizin bir ağız ya da diş hastalığı yaşadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Evcil hayvanınızın yemek yerken zorlanması, kötü bir ağız kokusunun olması, yemeği tek tarafı ile yemeye çalışması, aşırı salya üretmesi, diş etlerinde kızarıklık olması, dişinde renk değişiklikleri olması, süt dişlerinin düşmemesi, dişinde diş taşları ve plaklar oluşması daha ilerlemiş  vakalarda ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı en sık görülen belirtiler arasında yer alır.

Bugün kısaca kedi ve köpeklerimizin yaşayabilecekleri diş hastalıklarına bir göz atalım.

Kedi ve köpek yavruları insan bebekleri gibi dişleri olmadan doğarlar. İlk 2- 4 hafta içinde süt dişleri çıkar ve süt dişleri daha sonra yaklaşık 3 aylıktan itibaren dökülerek yerini kalıcı dişlere bırakırlar. Normal gelişimini tamamlayan bir kedi ve köpekte diş çıkarma süreci 7. Ay civarında tamamlanmış olur. Erişkin bir köpekte 42, kedide ise 30 diş bulunur.

Süt Dişlerinin Dökülmesinde Gecikme

Kedi ve köpeklerde zaman zaman süt dişlerinin dökülmesinde gecikme ya da dökülmemesi sorunu yaşanabilir. Kaniş, terrier cinsi küçük köpeklerde bu sorun daha sık görülür. İnsanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de süt dişlerinin dökülmemesi arkadan gelecek olan kalıcı dişin çıkışını etkiler ve dişlerin sıralanmasındaki bozukluk nedeni ile ağızda kapanma sorunlarına yol açabilir. Eğer 7 aylık ve hala süt dişleri duran bir kedi ya da köpeğiniz varsa mutlaka veteriner desteği alarak o dişin çekilmesini sağlamanız gerekir. Böylece kalıcı dişlerin sağlıklı bir biçimde çıkmasına olanak sağlanmış olacaktır.

Ağız Kokusu

2 yaş civarındaki kedi ve köpeklerin bir kısmında ağız kokusu problemi görülür. Bu problem hayvanın ağız ve diş hastalıklarından kaynaklanabildiği gibi bazı sistemik hastalıklar kaynaklıda olabilir. Bu nedenle hayvanların ağız kokusu normal kabul edilmemeli ve sebebinin ne olduğunun anlaşılması için mutlaka veteriner muayenesine götürülmelidir.

Diş Eti Hastalıkları

Köpeklerin en sık yaşadığı ağız, diş hastalığı peridontal hastalıklardır. Bu hastalıklar erken fark edilip tedavi edilmedikleri takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler. 2 yaşın üzerindeki köpeklerin yaklaşık %80’ni benzer sağlık sorunları yaşarken 5 yaşındaki köpeklerin nerdeyse tamamında ağız ve diş sağlığı problemleri görülmeye başlar.

Diş Çürükleri

Diş çürükleri, kedi ve köpeklerde diş eti hastalıklarına göre çok daha az görülen diş hastalıkları arasında sayılabilir. Doğaları gereği dişleri çok dirençli olan kedi ve köpeklerin ağız ortamı çok asitli olduğunda nadiren diş çürüğü gerçekleşebilir.

Diş Kırılması

Diş kırılması, kedi ve köpeklerde sık görülen bir diş hastalığıdır. Çünkü hayvanların sert cisimleri kemirme ve ısırma alışkanlıkları vardır. Bu nedenle zaman zaman diş kırılmaları yaşayabilirler. Tedavi diş kırığının boyutuna ve yerine göre planlanarak ya dolgu yapılır ya da diş çekilir.

Diş Taşları

Diş taşları, tartarlar kedi ve köpeklerde yine sık görülen diş hastalıklarıdır. Hayvanların yediği besinlerin artıkları, salyaları diş ve diş etinin birleştiği noktada birikir ve sert bir tabaka halini alır. Eğer erken fark edilip temizlenmezse ilerleyerek diş eti çekilmeleri ve ağrıya neden olabilir. Zaman zaman diş eti çekilen bölgede enfeksiyonda gelişerek ağrıyı artırır. Bu da hayvanın beslenme düzenini bozarak huzursuzluğa neden olur. Tartarların mutlaka veteriner hekimlerce temizlenmesi gerekir. Eğer diş kurtarılamıyorsa veteriner hekiminiz dişi çekmeyi önerebilir. Dişin kaybı daha büyük sağlık sorunlarının önüne geçebilir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.