Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.

Aralık Ayı Meyve Sebzeleri

3 Dakika

Sebze ve meyveleri hem onlardan aldığımız faydayı üst seviyeye çıkarmak hem de lezzetli zamanlarında tüketebilmek için mevsimlerine uygun tüketmek gerekir. Şimdi birlikte Aralık ayında tüketilebilecek meyve ve sebzelere bakalım.

Aralık Ayı Sebzeleri

Lahana: Düşük kalorisi, yüksek lif ve yüksek vitamin, mineral içeriği ile gözde bir kış sebzesidir.100 gram lahanada sadece 24 kalori olması diyet yapanların da sevdiği bir sebze yapar lahanayı. Yaklaşık aynı miktarda lahana tüketimi günlük K vitamini ihtiyacının yaklaşık % 90 kadarını, C vitamini ihtiyacının ise yarısını karşılar. Pek çok farklı şekilde hazırlanarak tüketilmesi de mümkündür.

Pırasa: Yüksek lif oranı ve folik asit içeriği ile ön plana çıkar. Ayrıca magnezyum ve potasyumdan zengindir.

Kereviz: Kökü ayrı, yaprakları ayrı, sapı ayrı tüketebilen vücudumuza dost bir sebzedir. İçeriğinde lif ve su oranı ile vitamin, mineral oranı yüksek kalorisi ise düşük bir sebzedir. Karaciğer ve mide dostudur. İdrar yolu ile savaşta içeriğindeki bol su ile vücuda destek olur. Kalp damar sağlığını tansiyonu düşürerek destekler.

Brüksel Lahanası: Son yıllarda sofralarımızda yer bulmuş bir sebzedir. Yüksek lif içeriği, zengin protein, vitamin, mineral içeriği ile önemli bir sebzedir. İçeriğinde bulunan sülforafan adlı maddenin kanser hücresi oluşumu esnasında etkileri olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Ancak gaz yapıcı etkisi nedeni ile özellikle bağırsak sorunu olanların tüketirken dikkatli olması önerilir.

Ispanak: Temizleyip sofraya koymak zahmetli olsa da yüksek lif ve vitamin mineral içeriği ile kış sofralarının vazgeçilmezidir.

Havuç: Havuç deyince ilk akla gelen göz sağlığı olsa da aslında havuç antioksidan özelliği de ön planda bir sebzedir. Bu nedenle soğuk kış aylarında tüketilmesi önerilir.

Karnabahar: Bazı kanser türlerine karşı koruyucu, metabolizmayı hızlandırıcı bir besin olan karnabahar bir çok farklı şekilde tüketilebilir. Kalorisi düşük, lif oranı ve antioksidan özelliği yüksek bir kış sebzesidir. Bir çok vitamin ve mineral için de önemli bir kaynaktır.

Turp: Vücut direncini yükseltmek için kış aylarında sofradan eksik olmaması gereken bir sebzedir. Önemli oranda vitamin, mineral, lif ve antioksidan kaynağıdır.

Brokoli: Brüksel lahanası gibi sofralarımıza son yıllarda girmiş bir sebzedir. Yüksek miktarda A ve E vitamini içerir.  Yüksek miktarda klorofil içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece kanserle savaşta önemli bir rol alır. Salata şeklinde tüketimi daha yaygın olsa da çorbası da yapılabilir.

Yer Elması: Bir kök sebze olan yer elması çiğ olarak tüketilebileceği gibi zeytinyağlı yemek şeklinde de pişirilip tüketilebilir. Yüksek vitamin özellikle B ve C vitamin içeriği ile bağışıklığı güçlendirir. Demir ve potasyum açısından zengindir. Yüksek lif içeriği ile kabızlık sorunu yaşayanlar için önerilir.

Pancar: Koyu kırmızı rengi ile sofralarımızda ayrı bir yere sahiptir. Yüksek antioksidan, lif , vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra yağ oranı  düşük bir kış sebzesidir.

Bu sebzelerin yanı sıra şalgam turpu ve pazı da Aralık ayında tüketilebilecek sebzeler arasında yer alır.

Aralık Ayı Meyveleri

Bu aya ait meyveler genelde soğuk kış günleri ile vücudumuzun savaşına destek olmak için gerekli içeriğe sahip meyvelerdir.

Greyfurt: Aralık ayına ait turuncu meyvelerden biridir. Hafif ekşi acı bir tadı vardır. Bu nedenle daha çok suyu tüketilir. İçeriğinde yoğun miktarda A, C, ve E vitamini içerir. Ancak kolesterol düşürücü ilaçlar ile kullanımında dikkatli olmak gerekir.

Mandalina: Yine C vitamininden zengin bir turuncu kış meyvesidir. Bu nedenle bağışıklığı destekler. Tüketildiğinde greyfurt gibi tokluk hissi vermesi nedeni ile diyetlerde önerilir. Mandalina tüketilirken üzerindeki beyaz lifli kısımlarında tüketilmesi sindirim sistemi için önerilir.

Portakal: Potasyum içeriği ile tansiyonu düzenleyen, kan şekerini dengeleyen yine bağışıklığı güçlendiren vitaminleri içeren bir turuncu meyvedir.

Kış aylarında turunçgiller olarak adlandırılan bu turuncu  meyvelerin mutlaka tüketilmesi önerilir.

Elma: Taze meyve olarak tüketilebilse de kurutularak çayı yapılarak ta tüketilebilir. Isırılarak tüketilmesinin ağız ve diş sağlığına olumlu katkıları bilinir. Yüksek miktarda vitamin ve minerale sahiptir. Antioksidan ve lif içeriği de yüksektir.

Armut: Lif içeriği ile bağırsak dostu olan armut kış aylarında severek tüketilebilecek bir meyvedir. Bor içermesi nedeni ile kalsiyum emilimini artırır. Böylece kemik sağlığını da destekler.

Muz: Yüksek lif oranı tokluk hissi veren bu meyve tam bir potasyum deposudur. Bu nedenle kalp damar sistemine dosttur. Sağlıklı bir atıştırmalık olarak önerilir.

Nar: Narın diş şeklindeki meyve kısmı kadar kabuğundaki ince beyaz zar gibi kısmın hatta suyu sıkılırken mümkünse kabuğunun bile kullanılması önerilecek kadar faydalı bir meyvedir. Hücre yenilenmesini sağlar. Kalp damar sistemine dosttur. İçindeki demir ve antioksidan içeriği ile vazgeçilmez bir meyvedir.

Kivi: C vitamini oldukça yüksek ama turuncu olmayan bir meyvedir kivi. Aynı zamanda lif oranı da oldukça yüksektir.

Limon: Yüksek C vitamini ve içeriğindeki minerallerle yaz kış mutfaklarda yer bulan bir meyvedir.

Muşmula: Mayhoş tadıyla bazı bölgelerde döngel olarak ta isimlendirilen bir meyvedir. Vitamin ve mineral deposudur.

Aralık ayında ayrıca bal kabağı, ayva, kestanede tüketilebilecek meyveler arasında yer alır.

Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.