Uyku Kalitesini Olumsuz Etkileyen Alışkanlıklar

2 Dakika

Kaliteli bir uyku, dinç bir vücudun ve sağlıklı bir beynin olmazsa olmazıdır. Çoğumuz sabahları kalktığımızda yeteri kadar uyumuş olmamıza rağmen kendimizi çok yorgun ve bitkin hissederiz. Bu bitkinlik ve yorgunluk, gün boyu yaptığımız işlere etki eder ve kaliteli işler çıkarmakta sorunlar yaşarız. Peki yeteri kadar uyumuş olmamıza rağmen neden sabahları hiç uyumamış ve dinlenmemiş gibi yataktan kalkarız?

Bunun farklı birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerin hepsi en sonunda uyku kalitesine bağlanır ve kaliteli bir uyku uyuyamadığımız için kendimizi hiç dinlenmemiş gibi sabah yataktan çıkarken buluruz. Bu sorundan nasıl kurtulacağız diyorsanız, uyku kalitesini olumsuz etkileyen davranışlarınızdan uzaklaşmanız gerekiyor. Bu yazıda da kısaca bunlardan bahsettik…

İşte uyku kalitesini olumsuz etkileyen alışkanlıklar:

Düzensiz Uyku Saatleri

Uyku kalitesi üzerindeki en önemli etkenlerden bir tanesi, uyuma ve uyanma rutinleridir. Yani düzensiz uyku saatleriniz varsa, uyku kaliteniz ciddi anlamda düşecektir. Herkesin vücudunun bir biyolojik saati vardır ve buna göre vücut, kendi kendine uykudan kalkar. Eğer siz bir uyuma ve yataktan kalkma rutini oluşturmazsanız, biyolojik saatiniz bozulur ve kalitesiz uykular uyuyarak sabahları hiç dinlenmemiş olarak yataktan kalkarsınız.

Bu sorunu ortadan kaldırmak çok basit. Yapabiliyorsanız gece yarısından önce yatmalı ve uykunuzu aldığınızı hissettiğinizde yataktan kalkmalısınız.

Gün İçinde Yapılan Kestirmeler

Gün içinde yapılan kestirmeler, gece uykularının ve doğal olarak uyku kalitesinin düşmanlarıdır. İşten yorgun argın geldiğinizde yemekten sonra veya önce ufak bir kestirme ile kendinize gelmek istiyorsanız, yanlış yapıyorsunuz. Gün boyunca yaptığınız kısa da olsa tüm kestirmeleri hayatınızdan olabildiğince çıkarın ve sadece gece uykularıyla günlerinizi geçirin.

Bu sayede geceleri hem uykuya daha kolay dalacak hem de kaliteli bir uyku çekeceksiniz.

Gece Atıştırmaları

Uyumadan 3-4 saat önce bir şeyler yemeyi bırakmalısınız. Çünkü yatmadan önce yapılan atıştırmalar, uyku kalitesine zarar vermektedir. Boş bir mide ile yatağa girmek, vücudun uyku sırasında dinlenmesine yardımcı olacak ve sabahları daha dinç kalkmanıza fırsat tanıyacaktır.

Ayrıca akşam yemeklerinde aşırı baharatlı yemeklerden, tatlılardan ve yağ içerikli besinlerden elinizden geldiğince uzak durun. Gece atıştırma huyunuzdan vazgeçemiyorsanız, son önerimiz yatmadan 1-2 saat öncesinde sindirimi kolay besinleri az olmak şartıyla tüketmenizdir.

Yapay Işıkta Uyumak

Uyku kalitesini olumsuz etkileyen bir diğer alışkanlık da, yapay ışıkta uyumaktır. Bu alışkanlığını ne kadar hızlı terk ederseniz, uyku kalitenize o kadar hızlı ve olumlu katkılarda bulunursunuz. İlk olarak yapay ışıkta uyumak, uyku hormonu olarak bilinen melatoninin vücuda yetecek düzeyde salgılanmamasına sebep olur ve bu yüzden uyku süresi ile uyku kalitesi ciddi oranda azalır.

Ayrıca yapay ışıkta uyumak sirkadiyen ritim olarak adlandırılan, halk arasında ise biyolojik saat olarak bilinen durumda sapmalara sebep olur. Uyuduğunuz ortamınızı olabildiğince karanlık hale getirirseniz, uyku kalitenizi biraz daha iyi bir hale getirmiş olursunuz.

Alkol ve Sigara Gibi Kötü Alışkanlıklar

Uyku kalitenizin yeterince iyi olmadığını düşünüyor ve iyi hale getirmek istiyorsanız, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıkları hayatınızdan çıkarmalısınız. Alınan yüksek miktarda alkol, uyku bölünmelerine sebep olarak uyku kalitesini bozar.

Ayrıca sigara da geceleri uykuya dalmayı zorlaştırmasının yanı sıra gece sık sık uyanmalara da sebep olabilir. Bu iki öğeyi ve benzeri diğer kötü alışkanlıkları hayatınızdan çıkararak uyku kalitenizi artırabilirsiniz.

Hareketsiz Bir Yaşam Tarzı

Gün içinde çok hareketsiz kalıyorsanız, gece uykuya dalmakta sıkıntılar yaşamanız mümkün. Bunun için hareketli bir yaşam tarzını benimsemelisiniz. Gün içinde yapacağınız yürüyüşler, çeşitli sportif aktiviteler ve basit egzersizler, uyku kalitenizi artırmanıza yardımcı olacaktır.

Gün boyu aktif bir şekilde hareket eder ve bunu bir alışkanlık haline getirirseniz, gece uykuya daha kolay geçiş yapabilir; bu sayede de kaliteli bir uyku uyuyabilirsiniz.

Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.