Başar Çankaya Spor ile tanışıklığı 9 yaşında Beşiktaş JK altyapısında futbol oynaması ile başlayan Başar Çankaya, 2003 yılından beri fitness alanında kariyerine devam ediyor. 2005 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan mezun olan Başar Çankaya Maslak Princess Hotel, Mayadrom Sports Center, MAC Kanyon ve MAC Bebeköy’de çalıştı. Fitness alanında yüksek deneyime sahip olan Başar Çankaya Oxygen Sports Club’da fitness eğitmeni ve personal trainer olarak çalışıyor.

Spor Salonuna Ne Sıklıkta Gitmeliyiz?

3 Dakika

Günümüzde yaşam tarzımızın getirdiği hareketsiz hayat nedeni ile şişmanlık, şeker, yüksek tansiyon hastalığı gibi hastalıkların görülme sıklığı ne yazık ki giderek artmaktadır. Bu nedenle düzenli egzersiz yapılması ısrarla gündemde tutulur.

Hepimizin spor yapma amaçlarımız farklı olsa da yani kimimiz sağlıklı bir yaşam kimimiz daha fit bir görünüm ya da bir sağlık sorunumuza bağlı sorunları çözmek için spor yapsak ta aslında kazanımlar hep vücudumuz lehine olur. Ama her iş gibi spor yapılırken de bilinçli yapmak, işin uzmanlarından destek almak şarttır. Destek alınması gereken konulardan biri de ne sıklıkla spor yapılması gerektiğidir.

Eğer egzersizlerimizi spor salonunda yapıyorsak hangi sıklıkta spor salonuna gitmeliyiz bugün bu soruya cevap arayalım.

Spor salonuna ne sıklıkta gidilmeli sorusunun aslında tek bir cevabı yoktur. Çünkü herkesin yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu, fizik kapasitesi, kilosu, kullandığı ilaçlar gibi kendine ait bir metabolik dengesi vardır. Bu nedenle aslında sorunun cevabı kişiye özel olmakla birlikte bugün bazı genellemelerden bahsedeceğiz.

Spor salonuna kayıt yaptırdıktan sonra ilk dönem hemen her gün salona gitmek gibi bir eğilim olur. Ancak antreman sıklığı yani spor salonuna gidiş planlanırken bazı konulara dikkat edilmelidir.

-Egzersizler sırasında egzersiz ne kadar bilinçli yapılırsa yapılsın kaslarda çok küçük de olsa yaralanmalar meydana gelir. Aynı zamanda kasın yoğun hareket etmesi nedeni ile bazı toksik maddeler açığa çıkar. Egzersiz sırasında hissedilen ağrı da bu toksik maddeler nedeni ile olur. Bu atıklar nedeni ile  hücre dengesi de bozulur. Yani aslında egzersiz kaslar için yıpratıcı bir aktivite olabilir. Bu nedenle kaslara bu yıpratıcı etkiyi giderebilmeleri için yeterli dinlenme süre tanınmalıdır. Egzersiz aralıklarının belirlenmesinde dinlenme süreci ana faktörlerden biridir.

-Spor salonuna giderek düzenli spor yapılırken kasların çalıştığı kadar dinlenmeye ihtiyacı olduğu noktası göz önüne alınırken kasların en aktif dinlenme zamanın uyku olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle düzenli egzersiz yaparken kasların onarılmaları için gerekli zamanı sağlayabilecek bir uyku düzeni de sağlanmalıdır. Egzersiz yapılan günlerde yorgun olmanıza rağmen uyuyamıyorsanız ya da uyuduğunuz halde dinlenemediğinizi hissediyorsanız vücudunuzun kaldırabileceğinden fazla yani kaslarınızın dinlenmesine izin vermeyen aralıklarla  egzersiz yapıyor olabilirsiniz. Bu nedenle kaslarınıza yeterli dinlenme süresini sağlayabilmek için egzersiz sıklığını azaltmanız önerilir.

– Özellikle spor yapmaya yeni başlanan dönemlerde vücuda bu yeni ve alışılmadık fizik aktiviteye uyum zamanı tanınmalıdır. Bu uyum süresinin spor yapmaya yeni başlayan kişiler için en az 2 hafta sürdüğü bilinir. Bu nedenle özellikle bu adaptasyon döneminde haftada 2-3 günle başlanması daha sonra kademeli artırılması önerilir. Spor yapmaya yeni başlanan dönemlerde vücudun henüz ham olduğu bu egzersiz yüküne alışık olmadığı dikkate alınarak haftada 4 günden fazla ağır egzersiz yapılması önerilmez. Gün içinde yapılan egzersizlerinde vücuda fazla yük bindirmesi adına bir saati geçmemesi önerilir.

-Spor salonunda düzenli egzersiz yapılan dönemlerde beslenmede en az istirahat kadar kaslar için önemlidir. Bu günlerde protein ağırlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekir. Protein içeriği yüksek gıdalarla beslenerek egzersiz sırasında oluşan yaralanmaların daha hızlı onarılması sağlanır.

-Spor salonuna gidiş sıklığı artırılmak isteniyorsa en azından kaslara binen yükü azaltabilmek için çalışılan kas gruplarının değiştirilmesi öneriler arasında yer alır. Yani bir gün karın kaslarını çalıştıran egzersizler yapılırken bir sonra ki egzersiz seansında kol ya da bacak kaslarını çalıştıran egzersizler yapılması gibi.

-Egzersiz yaparken aslında yapılan saat bile oldukça önemlidir. Özellikle sabah saatlerinde yapılan egzersizler önerilse de ne yazık ki gün içindeki yaşam ritmimize uygun bir saatte spor yapmak durumunda kalabiliriz. Yine de uykuya yakın yani günün geç saatlerinde spor yapılması tercih edilmez. Çünkü kaslarda oluşan yorgunluk nedeni ile uyku düzeni bozulabilir. Bu da hem genel vücut sağlığı hem de kas onarımı için tavsiye edilmez.

Aslında burada dikkate alınması gereken bir hususta daha çok egzersiz yapmak daha çok fayda sağlar mı sorusunun cevabı olmalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda egzersiz programı yoğunluğu artıkça vücuda olan yararının arttığına dair veriler elde edilememiştir. Onun yerine düzenli ve çok yoğun olmayan egzersiz programları uygulayan bireylerin bağışıklık sitemlerinin daha güçlü olduğu görülmüştür. Yani kişinin en fazla yarar sağladığı egzersiz sıklığında kalmasının yeterli olduğu egzersiz sıklığının artışının aynı oranda yarar sağlamadığı söylenebilir.

Ancak şu unutulmamalıdır spor salonuna ne sıklıkta gitmeliyim sorusuna en doğru cevap size spor profesyonelleri tarafından verilebilir. Yeterince dinlendirilmeyen ya da dengeli beslenme ile desteklenmeyen kaslarda egzersizlerin sakatlanmalara neden olabildiği unutulmamalıdır.

Tüm bu bilgiler ışında genellemeler yapmak gerekirse,

-Sağlıklı yaşam adına spor salonuna devam eden kişilere eğer özel bir sağlık sorunları yoksa haftanın en az 3 günü en az yarım saatlik egzersizler yapmaları önerilir.

-Ağırlık çalışmak için spor salonuna gidenlerin haftada 3-4 gün,

-Kilo vermek için spor salonuna devam edenlerin haftada 4-5 gün,

-Dayanıklılık sporları yapanların ise haftada 5-6 gün egzersiz yapmaları önerilebilir.

Başar Çankaya Spor ile tanışıklığı 9 yaşında Beşiktaş JK altyapısında futbol oynaması ile başlayan Başar Çankaya, 2003 yılından beri fitness alanında kariyerine devam ediyor. 2005 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan mezun olan Başar Çankaya Maslak Princess Hotel, Mayadrom Sports Center, MAC Kanyon ve MAC Bebeköy’de çalıştı. Fitness alanında yüksek deneyime sahip olan Başar Çankaya Oxygen Sports Club’da fitness eğitmeni ve personal trainer olarak çalışıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.