Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Bel Ağrısını Geçiren 3 Egzersiz

4 Dakika

Covid-19 sebebiyle ofislerimizi kapatıp evden çalışmaya başladığımız bugünlerde, çoğumuzun yaşadığı ortak sıkıntılardan biri bel ağrısı.

Genelde çok ciddi sağlık problemlerine işaret etmemekle birlikte, bel ağrısı şikayeti çeken kişilerin belirli bir kısmında, altta yatan farklı bir sağlık sorun da olabilir.

Bel ağrılarının azaltılması ve ortadan kaldırılmasında fiziksel egzersizler azımsanmayacak ölçüde etkilidir. Geçmeyen, sürekli bel ağrısına sahip kişilerin egzersiz yapmaları, bel ağrısı şikayetlerini en aza indirmelerinde onlara yardımcı olur.

Bel Ağrısı Neden Olur?

Bel ağrısı, toplumun büyük bir kısmında; günlük yaşamda veya kronik bir şekilde varlık gösterebilir. Bel ağrısının meydana gelmesinde çok çeşitli fiziksel patolojiler rol oynayabileceği gibi, bazı bel ağrılarının sebebi hiçbir mekanizmayla açıklanamaz. Bel ağrısının iyileştirilebilmesi için, ağrının altında yatan sebep olabildiğince derin bir şekilde irdelenmelidir. Kesin bir tanı konulmayan bel ağrıları için tedavi yaklaşımında bulunulmamalıdır. Ayrıca bel ağrısının geçmesi için, uzman sağlık personeli haricinde dışarıdan hiçbir şekilde yardım alınmamalıdır.

Bel ağrısına sebep olabilecek bazı etmenler şunlardır:

• Beli zorlamak. Bel zorlanması, bel ağrısının en sık sebebi olarak kabul görüyor. Ani hareketler yapılması, kapasitenin üstünde çok ağır yüklerin taşınmaya çalışılması belde zorlanmaya sebep olur. Belin zorlanması sonucunda da bel ekleminde yer alan kas, tendon gibi yapılarda hasarlar meydana gelebilir. Meydana gelen bu hasarlar bel ağrısına yol açar.

• Eklem iltihabı (Artrit). Bel bölgesi de bir eklem olduğundan, bazı eklem iltihabı çeşitleri belde oluşum göstererek bel ağrısına sebep olabilir.

• Omurlarda meydana gelen baskı. Bel omurlarında meydana gelebilecek herhangi bir değişiklik omurilikte baskı oluşturabilir, çevre dokuları zorlayabilir. Bu da bel ağrısına sebep olan önemli bir etkendir.

• Bel bölgesindeki omurlarda oluşan disk hasarı. Omur kemikleri arasında, eklemleşmeyi sağlayan disk yapıları bulunur. Bu disk yapılarında meydana gelebilecek belirli düzeydeki hasarlar, sinirlerde tahribat oluşmasına zemin hazırlayabilir.

• Hareketsiz yaşam ve duruş bozuklukları. Bel ağrısının sebebi, doğumsal olarak sahip olunan bazı bozukluklar olabilir. Ancak sonradan kazanılan yaşam düzeni alışkanlıkları da bel ağrısının en sık sebepleri arasındadır. Hareketten yoksun bir yaşam biçimi, masa başında fazla çalışma duruş bozukluklarına ve sırt kaslarında güçsüzlük oluşmasına sebep olabilir.

Bel Ağrısına Neler İyi Gelir?

Bel ağrısının iyileştirilmesi için tedavi amaçlı çeşitli yaklaşımlar bulunur. Bunlar; sıcak-soğuk uygulama, egzersiz ve açma-germe hareketleri ve ergonomik yaklaşım olarak sayılabilir. Kliniklerde alınacak fizyoterapi tedavisi de egzersiz hareketlerinin klinik uygulanma şekli olarak uygulanabilir.

Sıcak-soğuk uygulaması, daha çok ani gelişen bel ağrısı için uygulanır. Ani hareket sonucunda bel zorlanmasına bağlı gelişen bel ağrısına, ilk 48 saat içinde buz tutulur. Ancak bu 48 saatin tamamında değil, belirli aralıklara yayılarak her seans en fazla 20 dakika olacak şekilde buz tutulması işlemi gerçekleştirilir. Daha uzun süreli uygulamalarda bölgede buz yanığı oluşabilir. Ağrı bölgesine uygulanacak buz, şok tablosunda olduğu gibi bölgedeki kanlanmayı azaltır. Böylece ödem ve enflamasyon oluşumları olabilecek maksimum seviyede engellenmiş olur. Kırk sekiz saatin ardından, yanık oluşturmayacak derecede sıcak uygulamasına devam edilebilir.

Ergonomi, iş sağlığının önemli konuları arasındadır. Çalışma süresince uzun veya kısa vadede meydana gelebilecek herhangi bir sağlık sorununu önleyecek çalışmalar, ergonominin alanıdır. Duruş bozuklukları görülmesi riskini ortadan kaldırmak için çalışılan yerlerdeki masa ve sandalyelerin ergonomik olmasına dikkat edilmelidir. Çalışma amacıyla öne eğilme, kambur durmadan kaçınılmalıdır. Ayrıca giyilen ayakkabıların topuk yüksekliklerinin düşük olması da bel sağlığının korunması için izlenecek yöntemlerden biri olarak söylenebilir.

Bel Ağrısına İyi Gelecek 3 Egzersiz Önerisi

Bel ağrılarının tedavisi amacıyla uygulanan yaklaşımda en önemli bölüm egzersizlere aittir. Doğru uygulanacak, bel bölgesinde etki eden egzersiz hareketleri sayesinde kişiler bu sıkıntılarından tamamıyla kurtulabilirler. İşte bel ağrısına iyi gelen üç egzersiz:

• Kardiyo egzersizleri

Kardiyo egzersizleri, kalp ve dolaşım sağlığına faydası olan egzersiz çeşitlerine verilen isimdir. Sağlıklı yaşam için kardiyo egzersizleri haftada en az üç gün tercih edilmelidir.
Hafif tempo yürüyüş, koşu, ip atlama, yüzme gibi egzersizler kardiyo grubuna girer. Günlük yaşamda rahatlıkla uygulanabilecek ve bel ağrılarına iyi gelecek bu egzersizler, en az yarım saat sürecek şekilde yapılmalıdır. Egzersizlerin bir saati geçmesi durumunda da vücutta yıkım reaksiyonları hız kazanır. Yani kardiyo için en ideal süre aralığı yarım saat – bir saattir.
Kardiyo egzersizinizi daha keyifli bir hale getirmek için İstanbul’un birbirinden güzel 10 farklı koşu parkuruna göz atabilirsiniz.

• Karın Egzersizleri

Karın egzersizleri, bel güçsüzlüğünden kaynaklı bel ağrısını iyileştirmede tercih edilir. Ancak uygulanacak bel hareketlerinin zor hareketler olmaması gerekir. Çünkü mekik ve plank gibi karın egzersizleri, bel ağrısına iyi gelebildiği gibi aynı zamanda beli zorlayarak yeni bel ağrılarına davetiye çıkarabilir. Karın egzersizlerinin uygulanması, bu sebeple yalnızca bir uzman önerisi eşliğinde olmalıdır.

• Kas-ağırlık çalışmaları

Vücut geliştirme sporu, kasların gelişmesi ve sağlıklı bir duruşun geliştirilmesini sağlar. Kas geliştirme hareketleri, duruş bozuklukları sebebiyle meydana gelen bel ağrısı için tercih edilirler. Bir uzman eşliğinde nizami bir şekilde yapılacak squat, deadlift, şınav gibi egzersizler sayesinde kişiler, bel ağrısından temelli kurtulabilirler.
Egzersiz hareketleri sayesinde bel ağrıları en aza indirilebilir. Ancak egzersiz hususunda dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. Egzersizler mutlaka bir uzman eşliğinde yapılmalı. Aksi takdirde bel ağrısından kurtulmaya çalışırken ağrınızı iyice artırabilirsiniz.

Bel ağrısına ne iyi gelir sorusunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.