Düzenli Yürüyüş Yapmanın 6 Faydası

2 Dakika

Sağlıklı bir yaşama sahip olmak için yapabileceğiniz pek çok şey var- dengeli beslenmek, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak, bir uyku düzeni oluşturmak gibi…  Bu yazımızın konusu olan düzenli bir yürüyüş rutini de bunlardan bir tanesi…

Sadece günde 35-40 dakika ayırmanız gereken düzenli yürüyüşün vücudunuza farklı pek çok olumlu etkisi vardır. Şimdi gelin; bunlara kısaca bir bakalım…

İşte düzenli yürüyüş yapmanın 6 faydası:

1- Enerji Seviyenizi Artırır

Gündüz ya da akşam kendinizi enerjisiz hissediyor ve uykuya dalıp dalmama arasında gidip geliyorsanız, hemen ufak bir yürüyüş yapmak için kendinizi dışarı atın. Açık havada yürüyüş yapmanın enerji artırma konusunda kahveden daha etkili bir yöntem olduğu bilinmektedir. Çünkü açık havada yürüyüş yapmak; kandaki oksijen oranını, kortizol ve epinefrin düzeylerini artırır.

Bu üç unsur da vücudun enerji seviyesinin yükselmesinde etkilidir.

2- Uyku Kalitenizi Artırır

Düzenli yürüyüş yapmanın bir diğer etkisi de uyku kalitesini artırmasıdır. Özellikle de sabah yürüyüşünün uyku kalitesi üzerindeki etkisi göz ardı edilemeyecek kadar çok… Tabii gün içerisinde yapılan yürüyüşlerin de uyku kalitesine etkisini dikkate almak gerekiyor. Aslında düzenli ve tempolu yapılan her yürüyüşün zamanla uykuya dalmayı kolaylaştırma ve uyku düzeni oluşturma gibi etkileri vardır.

Kaliteli bir uyku istiyorsanız, günlük yürüme rutinleri oluşturmalı ve bunu düzenli bir şekilde hayata geçirmelisiniz.

3- Ömrünüzü Uzatır

Kardiyovasküler hastalık gibi faktörleri göz önünde bulundurarak yapılan çalışmalar gösteriyor ki düzenli yürüyüş yapmak ömrü uzatıyor. Hatta şöyle bir gerçek var: Farklı tempolarda yapılan yürüyüşlerin bile ölüm riskini azaltma üzerindeki etkileri farklılık gösteriyor. Bunun için yavaş tempo yerine orta veya hızlı tempo yürüyüşlere çıkmanız, sağlınızı açısından daha faydalı olacaktır.

Kendi yapınızı en iyi bilen sizsiniz, kendinize uygun bir yürüyüş hızı seçin ve düzenli bir şekilde bu hızda yürümeye devam edin- ya da belli bir süre sonra yürüyüş temponuzu artırın.

4- Sağlıklı Kilonuzu Korumanıza Yardımcı Olur

Yürüyüş yapmanın bilinen bir diğer önemli faydası da kilonuzu korumanıza yardımcı olmasıdır. Sanılanın aksine, düzenli yürüyüş yapmak kilo vermeyi sağlamaz. Daha doğrusu yavaş ve orta tempolu yürüyüşler kilo vermeye yardımcı olmaz, bu yürüyüşler sadece mevcut kilonuzu korumanıza olanak sağlar. Eğer ki yürüyüş yaparak kilo vermek istiyorsanız, hızlı bir tempoda yürüyüşlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Yürüyüş ile kalori yakmak için temponun yanı sıra yürünen mesafe ve yürüyüş yapılan yerin durumu da önemlidir. Yani yokuş aşağı, kısa mesafe, yavaş bir yürüyüş yapmak ile yokuş yukarı, uzun mesafe, hızlı bir yürüyüş yapmak, kalori yakımına farklı şekilde etki edecektir.

5- Kalbinizi ve Akciğerinizi Güçlendirir

Düzenli yürüyüşler yapmanın vücuda etkileri saymakla bitmiyor. Bir diğer önemli etkiyse, kalbi ve akciğeri güçlendirmesidir. Günlük olarak en az 25-30 dakika sürelerinde yapılacak olan orta ve hızlı tempolu yürüyüşler, kalp ve akciğeri güçlendirmektedir.

Ayrıca düzenli yürüyüş yapmak, kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterol seviyesini yükseltir ve bu sayede kalp krizi geçirme riskini azaltır. Buna ek olarak tempolu yürüyüş, geçmişten günümüze en etkili kardiyo antrenmanlarından biridir.

6- Depresyon ve Anksiyete Semptomlarını Hafifletir

Depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletme üzerinde de düzenli yürüyüş yapmanın etkisi vardır. Yürüyüş yaparken kan basıncı düzene girer ve bu sayede vücudunuzun stres seviyesi azalır. Ayrıca mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfin salgılanır ve anksiyete semptomlarında hafiflemeler görünür.

Tabii buradan sadece depresyon ve anksiyete problemi olanların yürüyüş yapması gerektiği gibi bir sonuç çıkarmamalıyız. Sonuçta bir gün depresyon ve anksiyete problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarla karşılaşma riskini en aza indirmek, negatif duygu durumlarından kurtulmak ve dingin hissetmek için düzenli yürüyüş yapmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz.

Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.