Çocukluk döneminde düzenli balık tüketiminin zeka üzerine oldukça olumlu etkileri olduğu yapılan pek çok çalışma ile artık kanıtlanmış durumdadır. Sadece zeka üzerine değil sağlığımıza pek çok yönden olumlu kakı sağlayan balıkları diyet listemizde mutlaka bulundurmamız gerekir.
Balıkları mevsiminde tüketebilmek için onların üreme, yumurtlama dönemlerine saygı göstermek ve bu dönemlerde balık avcılığı yapmamak gerekir. Mayıs ayı ülkemizde bulunan balıkların bir kısmının yumurtlama ayı olduğu için avlanma yasaklarının başladığı aydır. Bu nedenle kış ayları kadar çok fazla çeşit bulamasak ta Mayıs ayında da tüketebileceğimiz balıklar vardır. Bu yazımızda Mayıs ayında tüketebileceğimiz balıklar neler birlikte bakalım.
Kalkan: 1 Mayıs itibarı ile avlanma yasağına giren kalkan balığı bu ayda da oldukça lezzetlidir. Ekonomik değeri oldukça yüksek olan beyaz ete sahip kalkan balığı tava ya da ızgara yapılarak tüketilebilen balıklar arasında yer alır. Ülkemizde daha çok Karadeniz’de yakalanan balıklar arasında yer alır.
Mezgit: Yüksek protein içeriği ile ön plana çıkan mezgit balığı vücudun protein ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Özellikle B vitamini içeriği ile sinir sistemini destekleyen mezgit balığı potasyum içeriği ile de sofralarda yer alması gereken balıklar arasında yer alır. Ülkemizde en çok Karadeniz’de yakalanan mezgit balığı genelde tavası yapılarak sofralarda yer bulur. Oldukça lezzetli beyaz ete sahip bu balık ekonomik olarak da ulaşılması kolay balıklar arasında yer alır. Halk arasında tavuk balığı olarak bilinir. Mezgitli tariflerimiz için tıklayın!
Gümüş: Vücudu boyunca bulunan gümüş rengi çizgi nedeni ile bu ismi almıştır. Oldukça lezzetli ama pullu bir balıktır. Mayıs ayı artık gümüş balığının yenebileceği son aydır. Yüksek oranda omega 3 içeriği ile ön plana çıkan gümüş balığı A,B ve D vitaminlerinden zengindir. İyi bir protein kaynağıdır. Aynı zamanda karbonhidrat içeriği de oldukça düşük olduğu için tercih edilen balıklar arasında yer alır. İyot içeriği nedeni ile de özellikle hamile kadınların ve çocukların tüketmesi önerilen gümüş balığının kalsiyum ve fosfor içeriği de oldukça yüksektir. Bağışıklık sistemine dost olan bu balık mevsiminde bolca tüketilmelidir. Pulları iyice temizlenerek yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılarak tüketilir.
Dil Balığı: Mayıs ayında da yakalanabilen balıklar arasında yer alan dil balığı beyaz eti ile oldukça lezzetli bir balıktır. Ülkemizde Ege ve Akdeniz’de daha çok rastlanan dil balığı tavası yapılarak ya da daha büyük olanlardan fileto çıkarılarak lezzetle tüketilebilir.
İskorpit: Halk arasında çarpan balık olarak bilinen iskorpit balığı sofralara genellikle balık çorbası içinde gelir. Tava, buğulama ya da ızgara yapılabilse de pek tercih edilmez. Zehirli dikenleri nedeni ile balıkçı tarafından temizlenmiş olanlar alınmalıdır.
Kılıç Balığı: Ülkemizde Akdeniz ve Ege Denizi’nde yılın her ayı, Karadeniz’de ise sadece yaz aylarında yakalanabilen kılıç balığı adını kılıç şeklindeki burnundan alır. Özellikle şiş yapılarak oldukça lezzetli tüketilir. Selenyum ve fosfor içeriği oldukça yüksektir.
Levrek: Genellikle ılık suları tercih eden levrek balığı yüksek vitamin ve mineral içeriği ile göz doldurur. Levrek balığı oldukça iyi bir protein kaynağıdır. A, B ve D vitamini içeriği ile fosfor, magnezyum ve iyot içeriği ile kalp damar sistemi, iskelet sistemini destekler. Nişasta içermemesi nedeni ile diyetlerde tercih edilir. Göz sağlığını koruyucu bir balık olan levrek balığı düzenli tüketilmesi önerilen balıklar arasında yer alır.
İzmarit: Bir dip balığı olan izmarit balığı kayalık bölgelerde ve yosunlu, çamurlu alanlarda yaşamayı sever. Sert pulları olan derisi de oldukça kalın bir balıktır. Çok aranan bir balık değildir. Aslında A, B, D ve E vitaminlerinden oldukça zengindir. Yine içeriğinde fosfor, kalsiyum, iyot ve çinko da bolca bulunur. Mayıs ayında tüketilebilecek balıklar arasında yer alır. Tava ya da ızgara yapılarak tüketilebilir.
Barbunya/ Tekir Balığı: Görünümleri nedeni ile sık karışan iki balık türü olan bu balıklar eğer Mayıs ayında tezgahta rastlanmışsa kaçırılmaması gereken balıklar arasında yer alırlar. Özellikle tavaları oldukça lezzetli olur.
Minakop Balığı: Bir deniz balığı olan minakop balığı kötek balığı olarak ta bilinir. Orta büyüklükteki balıklar arasında yer alan bu balığın tavası, ızgarası ya da buğulaması yapılabilir.
Gelincik Balığı: Ülkemizde özellikle Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Karadeniz’in boğaza yakın bölümlerinde yetişen gelincik balığı Mayıs ve Haziran ayında oldukça lezzetlidir. Oldukça kaygan bir derisi olan balığı temizlemek bu yüzden zordur. Balık yırtıcı bir balık olduğu için gelincik balığı olarak adlandırılmıştır. Gelincik balığını yakalamakta oldukça zordur. Balık genelde oltaya gelmez bu nedenle özel sepetlerle yakalanır. İstanbul boğazının usta balıkçıları tarafından yapılan sepetlerin içine yengeç koyularak balık sepete doğru çekilir. Sabır gerektiren bu yakalama metodunda sepet zaman zaman kontrol edilmelidir. Günümüzde oldukça azalan bir balık türü olduğu için gelincik balığının ekonomik değeri yüksektir. Ülkemizde özellikle tavada kızartılarak tüketilen gelincik balığı aynı zamanda Museviler tarafından içine çakal eriği koyularak pişirilen bir pişirme şekli ile de bilinir. Gelincik balığının bir diğer özelliği de balık kokusunun olmamasıdır bu nedenle balık kokusu sevmeyenlerce de kolayca tüketilebilir.