Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.

Mayıs Ayı Meyve ve Sebzeleri

3 Dakika

Günümüz teknolojik olanakları sayesinde artık neredeyse her mevsim her meyve ve sebzeyi taze olarak yemek mümkün ama sağlıklı bir beslenme için doğru olan her sebze ve meyveyi doğal olarak yetiştiği mevsimde tüketmektir.

Hava sıcaklıklarının artık iyice artmaya başladığı, baharın sona erip yaz mevsiminin kendini iyice belli ettiği Mayıs ayında artık baharın habercisi olarak çıkan sebze ve meyveler iyice olgunlaşmaya, çeşit çeşit otlar kendilerini daha çok göstermeye başlar. Bu ayda lezzetle tüketebileceğimiz meyveler ve sebzeleri nelerdir birlikte bakalım.

Mayıs Ayı Meyveleri

Çilek: Mevsim geçişinin insan psikolojisi üzerine yarattığı olumsuz etkiyi azaltma özelliğine sahip doğanın mucizelerinden bir meyve çilek. Depresyonu azaltıcı etkisi olan çilek aynı zamanda lif içeriği ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Yüksek potasyum içeriği ile kalp sağlığı ve böbrek sağlığı üzerine olumlu etki gösterir. Yüksek C vitamini ile bağışıklık sistemini destekler. İçeriğindeki C ve E vitaminleri ile antioksidan özelliği olan bir meyvedir.

Erik: Kış aylarında bağışıklığımızı destekleyen turunçgiller ailesi yerini artık aynı görevi üstlenebilecek eriğe devreder. Yüksek C vitamini içeriği ile ön plana çıkan erik aynı zamanda A, B ve K vitaminleri yanında bir çok önemli minerali de bulundurur. Özellikle demir içeriği kansızlıkla savaşta destek olur. Erik içeriğinde yer alan antioksidanlar sayesinde genel vücut sağlığını destekleyen besinler içinde yer alır. Yüksek lif içeriği ile sindirim sistemine dost bir meyve olan erik kolon kanserine karşı koruyucu rol oynar.

Dut: Bahar aylarında vücut direncini artıran meyvelerden biri de duttur. İçeriği ile bağışıklık sistemine dosttur. Yüksek B, C ve K vitamini ile demir ve kalsiyum içeriği ön plana çıkar. Antioksidan meyveler arasında sayılan dut Mayıs ayında zevkle tüketilebilecek lezzetli bir meyvedir.

Böğürtlen: Özellikle yüksek A vitamini içeriği ile göz dolduran bir Mayıs meyvesidir. A vitaminin yanı sıra B, C, E ve K vitaminlerinin içeriği de yüksektir. Bu nedenle antioksidan özelliği yüksek bir meyvedir. Böğürtlen ile yapabileceğiniz üç tarifi sizin için derledik.

Mayıs Ayı Sebzeleri

Kabak: Kış aylarında balkabağı olarak tüketebilsek de kabak ailesinin bir diğer üyesi olan yeşil kabak bahar aylarının müjdecisi olarak sofralarımıza gelir. Diyetlerin geleneksel yıldızı kabak, yüksek potasyum, kalsiyum, Omega 3 içeriğinin yanı sıra düşük yağ içeriği ile sağlıklı beslenme için oldukça uygun bir besindir.

Biber: Mayıs ayında daha çok kalın etli ve iri yapıda olan çarliston biber tezgahlarda yer bulur. C vitamini içeriği oldukça yüksektir. Çiğ olarak, salatalarda, kızartılarak ya da yemeklere eklenerek tüketilebilir.

Taze Fasulye: Fosfor, potasyum, kalsiyum gibi mineraller ile A, B, C ve K vitaminlerinden zengin bir sebze olan taze fasulye bahar aylarında sofralarda yer almaya başlar. Yemeği yapılabilen bu sebze, turşusu yapılarak  da saklanabilir.

Isırgan Otu: Çıplak elle dokunduğunuzda elinizi tahriş eden bu nedenle ısırgan otu olarak isimlendirilen bu ot, demir ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Haşlanarak ya da çayı yapılarak tüketilebilir.

Semizotu: Omega 3, yüksek vitamin ve mineral içeriği ile bahar aylarının vazgeçilmez otları arasında yer alır. Salatalarda, çiğ olarak ya da yemeği yapılarak tüketilebilir.

Enginar: Yüksek lif, vitamin ve mineral içeriği ile göz dolduran enginar bahar aylarının gözde sebzeleri arasında yer alır. Bakla ile birlikte yapılan enginar yemekleri Mayıs ayında da sofralarda yer bulabilir.

Taze Sarımsak: İşte size bağışıklık sistemi için dost bir sebze. Antibakteriyel ve antioksidan özelliği ön planda olan taze sarımsak kokusunu saymazsak, sofralarımızda zevkle tüketebileceğimiz bir bahar sebzesidir.

Sultani Bezelye: Son dönemde gözde beslenme tarzlarından olan vegan, vejetaryen diyetlerin yüksek protein içeriği ile baş tacı olmuş bir sebzedir bezelye. İçeriğinde bulunan yüksek C vitamini içeriği de oldukça önemlidir. Bezelye kendi yemek olarak pişirilebilse de diğer yemeklerin içinde ya da yanında servis edilebilir. İçeriğindeki vitamin içeriğini koruması için haşlama ya da buharda pişirme önerilen pişirme yöntemleri arasında yer alır.

Bakla: Bahar aylarında sofralarımızda yer bulan bakla Mayıs ayında da bizimledir. Genellikle zeytinyağlı olarak tüketilen bakla A, B ve C vitaminleri ile minerallerden oldukça zengindir. Bağışıklık sistemine dost bir sebzedir.

Arpacık Soğan: Önemli bir antioksidan olan flavonoid asit, A, B vitamini ve potasyumdan zengin bir soğan çeşididir arpacık soğan. Çiğ olarak tüketilmeye de izin veren bir tadı olan arpacık soğan yemeklere tat vermesi için de kullanılabilir.

Asma Yaprağı: A, C vitamini, kalsiyum ve lif içeriği ile tam bir Mayıs sebzesidir asmalardan topladığımız ve sofralarımıza etli ya da zeytinyağlı sarma olarak getirdiğimiz asma yaprağı. Sofralarda zevkle tüketilen asma yaprakları salamura yapılarak daha sonraki mevsimler için de saklanabilir.

Domates: Sofraların vazgeçilmez sebzelerinden olan domatesin tazelerine sera üretimini saymazsak Mayıs ayında artık rastlamak mümkündür. Yemeklerde, salatalarda, soslarda hatta içecek olarak bile domates sofralarımızda yer bulur. Kırmızının en lezzetli hali, domatesle ilgili daha çok şey öğrenmek için tıklayın!

Deniz Börülcesi: Tüketimi için içeriğindeki tuz oranının en uygun olduğu bahar aylarının tercih edilmesi önerilen deniz börülcesi Mayıs ayında lezzetle tüketilebilecek sebzeler arasında yer alır. Çiğ olarak ya da haşlanarak salatası yapılan deniz börülcesi, iyot içeriği nedeni ile tiroid hormon bozukluğu olanların dikkatli tüketmesi gereken sebzeler arasında yer alır.

Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.