Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Mart Ayı Meyve Sebzeleri

3 Dakika

Artık her ne kadar karakışın etkileri azalıp ilkbahar mevsimi bize göz kırpsa da zaman zaman kış mevsimi tüm şiddeti ile mart ayında kendini gösterebilir. Bu nedenle bu ayda da da taze yetişen sebze ve meyveleri tüketerek bağışıklık sistemimizi desteklememiz gerekir.

Mart Ayı Sebzeleri

Kereviz: 100 gramında yaklaşık 90 gram su, 40 gram kalori içeriği ile sağlıklı beslenmek isteyenler için tercih sebebi bir sebzedir. Anti enflamatuar içeriği yüksek antioksidanlar, selenyum, bakır, çinko, mangan ve özellikle potasyum gibi mineraller, A, B, C ve E vitamininden zengin bir sebze olan kereviz çiğ ya da pişirilerek rahatça tüketilebilir. Ayrıca yüksek lif içeriği de göz ardı edilmemesi gereken önemli özelliklerindendir. Kereviz yaprakları mutfakta baharat olarak da kullanılabilir. Yapraklar kurutularak mutfak baharatları arasında yerini alabilir.

Pırasa: Kış ayları deyince akla ilk gelen sebzelerden biri olan diyet dostu pırasa Mart ayında da tüketilebilen sebzeler arasında yer alır. Soğan ve sarımsak ailesine mensup bu sebze antioksidanlar, K vitamini, demir içeriği ile ön plana çıkar. Soğan gibi çiğ tüketimi söz konusu olsa da farklı şekillerde pişirerek tüketmek mümkündür. Kış aylarında eğer pırasayı çok tükettiniz ve değişiklik istiyorsanız sabah kahvaltılarınızda omlet yaparken pırasadan faydalanabilirsiniz.

Enginar: Özellikle Ege bölgesinde Mart ayında bulabileceğiniz enginar bol lifli bir sebzedir. Enginarın alınıp evde temizlenerek taze tüketilmesi daha sağlıklıdır. Buna vaktiniz yoksa eğer temizlenmiş enginar alabilirsiniz. Ancak bu durumda da enginarın kararmaması için temizlendikten sonra limon tuzu ya da çeşitli kimyasalların içine koyulduğu suyla temasını önlemek gerekir. Enginar alınırken sap kısmına dikkatli bakmak gereklidir. Sap kısmının nemli olması taze olduğunu gösterir. Enginarda sofralarınızda çok farklı şekillerde yer verebileceğiniz özellikle karaciğer dostu bir sebzedir.

Bakla: Yine baharın habercisi olan sebzelerden bir de bakladır. Bakla özellikle demir, bakır, fosfor, potasyum ve magnezyum içeriği ile ön plana çıkar. İyi bir B vitamini kaynağıdır. Misafirlerinize bakla ikram etmeden önce mutlaka bakla hassasiyetlerinin olmadığından emin olmanız da fayda var. Çünkü kimi insanlarda bakla vücutta sindirilemediği için bazı sağlık sorunları yaşanmasına neden olabilir. Bakla mevsiminde taze özellikle zeytinyağlı olarak tüketilebildiği gibi kuru iç bakla olarak da daha sonraki dönemde kullanılabilir. Özellikle enginarla kombine edilen taze ya da kuru bakla yemekleri oldukça lezzetli ve besleyicidir.

Kuşkonmaz: Mart ayında sofralarımıza kuşkonmaz da misafir olmaya başlar. Kuşkonmaz mutfaklarımızda çok fazla yer bulamasa da ki bunda fiyatının yüksek olması da bir etkendir aslında oldukça faydalı bir sebzedir. Kemik sağlığına destek olan vitamin, mineral ve lif içeriği ön planda olan kuşkonmaz, çorbadan fırın yemeklerine kadar çok farklı şekillerde sofralarımızda yer bulabilir.

Pancar: Özellikle koyu kırmızı rengi ve antioksidan içeriği ile ön plana çıkan pancar yaprakları, suyu, çiğ ya da pişmiş olarak tüketimi ile sofraların baş tacı bir sebzedir. Magnezyum, fosfor, çinko, kalsiyum ve zengin vitamin içeriğine sahiptir.

Şalgam: Zengin vitamin, mineral içeriği ile şalgam bağışıklık sistemine dost bir sebzedir. İster salatalarda ister suyu içilerek bol bol tüketilmesi önerilir.

Pazı: Ispanağa benzeyen bir sebze olan pazı Mart ayında da sofralarımızda yer bulabilir. Demir, magnezyum ve kalsiyum içeriği kayda değer bir sebze olan pazı aynı zamanda E, K, C ve A vitaminlerinden de oldukça zengindir. Pazı salata, kavurma ya da sarma olarak sofralarda sevilerek tüketilebilir.

Karnabahar, ıspanak, kabak yine Mart ayında tüketilebilecek sebzeler arasında sayılabilir.

Mart Ayı Meyveleri

Mart ayında tüketilebilecek meyveler yine kış aylarının gözde turuncu meyveleridir.

Portakal: Yüksek C vitamini içeriği ile tanıdığımız portakal özellikle suyu sıkılarak tüketimi yaygın bir meyvedir. Ama uzmanlar tarafından portakalın sadece suyunun değil posa kısmında kalan lif ve diğer faydalı kısımlarından da yaralanabilmesi için meyve olarak tüketilmesi önerilmektedir. Bağışıklık sistemine dost bir meyve olan portakal tatlı ve reçel yapımında da kullanılabilir.

Limon: Yine bir C vitamini deposu özellikle salata soslarının vazgeçilmezi limon yine Mart ayında taze olarak rahatlıkla tüketilebilecek bir sebzedir. Salatalar dışında tatlılar ve yemeklerde de limon rahatlıkla kullanılabilir.

Elma: Dünyada en çok tüketilen meyveler arasında elma da rahatlıkla sayılabilir. Aslında saklama koşulları sayesinde yılın 12 ayı da ulaşabildiğimiz elma Mart ayında tüketilmesi önerilen meyveler arasında yer alır. Elma içerdiği liflerle toksinlerin vücuttan atılımını sağlayarak kanserle savaşta vücuda destek olurken pektin içeriği ile de kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Potasyum, magnezyum, C ve E vitamini içeriği ile ön plana çıkan bu meyvenin özellikle kabuklu ve ısırılarak çiğ tüketimi önerilse de tatlılarda ya da suyu sıkılarak da tüketilebilir.

Muz: Yine dünyada çok tüketilen meyvelerden biri de muzdur. Muz özellikle içeriğindeki yüksek lif, potasyum, kalsiyum ve zengin minerallerle sağlık uzmanlarınca tavsiye edilen meyveler arasında yer alır. Çiğ olarak tüketilebileceği gibi tatlılarda da rahatlıkla kullanılabilir.

Photo by Ella Olsson from Pexels

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.