Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Mart Ayı Balıkları

3 Dakika

Mart ayı soğuk kış ayları kadar balık bulmak için şanslı bir ay olmasa da bu ayda da taze taze tüketebileceğimiz balıklar mevcut.

Şimdi birlikte Mart ayında tüketebileceğimiz balıklara nelerdir bir bakalım.

Mart ayı kefal, mezgit ve levrek balığının lezzetli olduğu bir aydır. Ayrıca izmarit, kalkan, barbun, tekir, gümüş, yayın balığı, kaya balığı bu ayda kolayca ulaşılabilecek balıklar arasında yer alır.

Kalkan Balığı: Balıklar arasında ayrı bir yeri olan kalkan balığı Mart ayı itibarı ile ağırlıklı olarak Karadeniz’de daha az olarak ta diğer denizlerimizde yakalanabilecek yassı bir dip balığıdır. Kalkan balığının üreme dönemi Nisan ve Ağustos ayları arasındadır. Bu nedenle balığın devamlılığının sağlanabilmesi için 1 Mayıs – 30 Haziran arası avlanması yasaktır. Mart ayı balığın en lezzetli olduğu ay olarak kabul edilir. Beyaz etli bir balık olan kalkan balığı oldukça lezzetli bir balıktır. Kalkan balığının eti çok yağlı olmaması nedeni ile de tercih edilir. Ancak ekonomik olarak değeri yüksek olması nedeni ile tezgahlarda fiyatı yüksek bir balıktır. Kalkan balığı, ızgara, şiş, buğulama ve tava olarak sofralarda yer bulur. Kalkan balığı temizlenirken özellikle derisindeki düğmelerin temizlenmesine dikkat edilmelidir.

Kalkan Balığı Kızartması

Leziz bir esas yemek
Toplam Süre 2 saat
Kategori Ana Yemek
Porsiyon 3

Malzemeler
  

  • 6-7 adet kalkan balığı
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı mısır ya da buğday unu
  • tuz

Talimatlar
 

  • Balıkçınızatemizlettiğiniz kalkan balık dilimlerinin suları iyice süzüldükten sonra ayrıbir kâsede limon, zeytinyağı ve tuzu iyice karıştırın. Bu karışımı kalkanbalıklarının üzerinde gezdirin.
  • Balıklarınyağ ve limon karışımında iyice marine olabilmesi için en az 1 saat kadarbekletin. Bir tavada kızartma için yağı kızdırın. Marine olmuş balıkdilimlerini tuzla karıştırdığınız un karışımına iyice bulayın.
  • Unla kaplanan balıkları fazlaununun dökülmesi için silkeleyip kızgın yağda iki tarafı da iyice kızana kadar kızartın.
Etiket Balık

Kefal: Ülkemizdeki tüm denizlerde yakalanabilecek bir balıktır. Balık üremek için genellikle nehir veya derelerin denize döküldüğü alanlara gider. Çamurlu alanlarda yaşamayı tercih eden bir balıktır. Beyaz etli balıklar arasında yer alan kefal balığının eti oldukça lezzetlidir. Balık buğulama ya da tava olarak sevilerek tüketilir. Ayrıca kefal balığının havyarının ekonomik değeri oldukça yüksektir.

Levrek: Ülkemizde yine tüm denizlerde yakalanabilecek bir balıktır levrek balığı. Oldukça lezzetli bir balık olan levrek balığı fırında, tavada ya da ızgarada pişirilerek servis edilebilir.

Sütlü Levrek

Güçlü aromatik bir lezzet
Toplam Süre 4 saat
Kategori Ana Yemek
Porsiyon 1

Malzemeler
  

  • 1 orta boy levrek
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2-3 adet defne yaprağı
  • Yarım demet maydanoz
  • tuz, karabiber

Talimatlar
 

  • Temizlenmiş levrek balığının üzerine sütü dökerek balığı sütle marine edin. Balık ve sütüüstünü kapatarak yaklaşık 2 - 3 saat kadar buzdolabında dinlendirin.
  • Bir başka kâsede şeker ve sirkeyi şeker iyice eriyince kadar iyice karıştırın.Sütle marine edilen balığı sütün içinden alıp yağlı kâğıt serilmiş olan birfırın tepsisine alın.
  • Sirkeli karışıma bir tutum tuz ilave edip balığın üstüne dökün. Tereyağını balığınüzerine küçük parçalar halinde dağıtın.
  • İnce kıyılan maydanoz, defne yaprakları ve karabiberi ilave ederek önceden ısırılmış fırında 180 derecede 10- 15 dakika pişirin.
Etiket Balık

Mezgit: Tavuk balığı olarak da bilinen Karadeniz’de oldukça bol yakalanan beyaz etli bir balıktır. Ekonomik olarak genellikle uygun bir fiyatı olması nedeni ile sofralarda oldukça sık yer alabilen bir balıktır. Tavada kızartılarak zevkle tüketilebilir.

Gümüş Balığı: Neredeyse şeffaf denebilecek kadar gümüş renginde olması nedeni ile bu ismi almış küçük bir balıktır. Genellikle Marmara Denizi ve Karadeniz’de yakalanır. Oldukça pullu bir balık olduğu için pişirilmeden önce mutlaka pullarının temizlenmesi gerekir. Atherina adı ile de bilinir. Genellikle tavada kızartılarak tüketilir. Gümüş balığı kızartması bazı yörelerde yumurta ve una bulanarak tereyağında yapılır. Protein, kalsiyum ve omega 3 açısından oldukça zengin bir balıktır.

Yayın Balığı: Tatlı su balığıdır. Büyüklük bakımından Mersin balığından sonra 2. sırada yer alır. Yayın balıkları uzun yaşam ömürlerine sahip balıklardır. 100 yaşına kadar yaşayabilen yayın balıkları vardır. Ülkemizde en çok Sakarya nehri ve Sapanca Gölünde bulunur. Izgara, tava, buğulama yapılarak tüketilebilir.

Kaya Balığı: Ülkemizde oldukça fazla çeşidi olan kaya balıkları dip balıklarıdır. Kaya balıkları beyaz etli balıklardır. Genellikle tek başına pişirildiklerinde lezzetleri çok yeterli olmadığı için ağırlıklı çorba yapımında kullanılırlar.

İzmarit Balığı: Beyaz etli oldukça lezzetli bir balık olan izmarit balığı boyutlarına göre farklı isimlerle anılabilir. Küçük boylu izmarit balıkları kancur daha büyükleri ise kanal izmariti olarak isimlendirilir. Tava yapılarak tüketilmesi tercih edilir. İzmarit balığı ızgara yapılırken temizlenmeden ızgara yapılır.

Tekir Balığı: Tekir ve barbun aynı aileye mensup balıklar olup kırmızı pembe vücut lekeleri nedeni ile bu ismi almışlardır. Genellikle tava yapılarak tüketilir.

Fotoğraflar:

Photo by cottonbro from Pexels
Photo by Engin Akyurt from Pexels

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.