Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.

Haziran Ayı Meyve ve Sebzeleri

3 Dakika

Uzun bir kış döneminden sonra artık yaz geldi. Haziran ayı ile birlikte yaz mevsimine girdiğimiz bu günlerde sebze, meyve tezgâhlarındaki ürünlerin çeşitleri de değişmeye başlar. Vücudumuzu sıcak yaz günlerine hazırlayan bu sebze ve meyveler nelerdir birlikte bakalım.

Her sebze ve meyvenin kendi döneminde tüketilmesinin önemli olduğu artık tartışmasız kabul ediliyor. Gıdaların çeşitli yöntemler ile daha sonraki mevsimlerde tüketilebilmek için saklanması mümkün olsa bile uzmanlarca önerilen mevsiminde ve taze tüketmenin çok daha sağlıklı olduğu.

Haziran Ayı Meyveleri

Çilek: Mis kokusu, mineral ve vitamin içeriği ile yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir çilek. Çilekli 4 tarif için tıklayın!

Kiraz: Kıpkırmızı rengi ile adeta gelen sıcak yaz günlerini haber veren kiraz özellikle A ve C vitamini, potasyum, demir ve kalsiyum içeriği ile güçlü bir antioksidandır. Sodyum ve yağ içermemesi nedeni ile herkes tarafından oldukça rahatlıkla tüketilebilir. Kiraz aynı zamanda idrara çıkış artırarak vücudun toksinlerden temizlenmesini de sağlayan meyvelerden bir tanesidir.

Kayısı: Lif içeriği yüksek bu sayede uzun süre tok tutma özelliğine sahip bir meyve olan kayısı Haziran ayı itibarı ile tezgâhlarda yer bulmaya başlar. Özellikle cilt sağlığına iyi gelen kayısı sevilerek tüketilen yaz meyveleri arasında yer alır. Taze ya da kurutularak tüketilebilir.

Dut: Kan yapıcı özelliği ile sevilerek tüketilen dut önemli bir vitamin ve mineral deposudur. Aynı zamanda doğal bir antibiyotik gibi görev yapan dut kırmızı ve beyaz iki rengi ile sofralarda yer alır.

Şeftali: Haziran ayı itibarı ile tezgahlarda görmeye başladığımız bir diğer meyve de şeftalidir. Şeftali, bol miktarda A, B ve C vitamini içerir. Demir, sodyum, potasyum ve kalsiyum açısından da iyi bir kaynak olan şeftali bağışıklık sistemine destek olur. Kalp damar sağlığını korur ve aynı zamanda vücuttan toksinlerin atılmasına destek olur. Şeftalinin faydaları hakkında daha fazla bilgi bu linkte.

 

Haziran Ayı Sebzeleri

Taze Fasulye: Neredeyse hiç yağ içermeden oldukça fazla vitamin ve mineral içeren bir sebzedir taze fasulye. Çalı fasulyesi, yeşil fasulye, ayşekadın fasulye gibi isimlendirilen farklı tipleri vardır. Yılın her mevsimi artık ulaşılabilir olsa da Haziran ayı taze fasulyenin tezgahlarda yer almaya başladığı aydır. Lif içeriği ile sindirim sistemine dost olan taze fasulye aynı zamanda oldukça iyi bir protein kaynağıdır. Sofralarda daha çok zeytinyağlı olarak tüketilir. Düşük kalorisi, yüksek lif ve protein içeriği ile diyet yapanların rahatlıkla tüketebileceği sebzeler arasında yer alır. Aynı zamanda vitamin ve mineral içeriği ile gebelik döneminde anne adaylarına oldukça iyi bir takviye sağlar.

Börülce: Odlukça iyi bir protein kaynağı olan börülce, aynı zamanda düşük kalorisi ile mutlaka öğünlerimizde yer alması gereken bir sebzedir. Yemek ya da salatası yapılarak tüketilebilir.

Asma Yaprağı: Taze asma yaprakları bu aylarda mayhoş tadı ile sofralarımızda ayrı bir lezzet olarak yer alır. Yeşil asma yaprakları daha sonraki mevsimlerde tüketilmek üzere salamura yapılarak ya da dondurularak saklanabilir. Yüksek A, B, C ve K vitamini içeriğinin yanı sıra asma yaprağında demir, kalsiyum, manganez, bakır gibi önemli mineraller ve lif bulunur. Genellikle zeytinyağlı sarma olarak zevkle tüketilir.

Barbunya: Demir, kalsiyum, çinko gibi mineraller A, C, E ve K vitamini gibi vitaminler açısından bulunmaz bir depodur barbunya. Lif içeriği de unutulmamalıdır. Zeytinyağlı olarak tüketimi yaygındır ve oldukça faydalıdır.

Bezelye: A, B ve özellikle C vitamini içeriği ile ön plana çıkan bezelye aynı zamanda oldukça iyi bir protein kaynağıdır. Kalsiyum, magnezyum ve potasyum içeriği sayesinde de önemli mineral kaynağı haline gelir. Yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi herkes tarafından rahatlıkla tüketilmesini sağlar. Bezelye tek başına ya da diğer yemeklerin içinde garnitür veya salata olarak tüketilebilir.

Bamya: Yaz aylarına girdiğimiz bu günlerde vücudun ihtiyacı olan antioksidanı, lifi, vitamin ve mineralleri karşılayabileceğimiz bir başka sebzede bamyadır. Antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bakla: Önemli bir vitamin, mineral ve protein kaynağı olan bakla Haziran ayında daha çok iç bakla olarak tüketilir. Bakla yemeği yapılabildiği gibi meze olarak ta tüketilebilir. Bakla özellikle bebeklere ilk defa verilirken dikkatli verilmesi gereken besinler arasında yer alır. Bazı enzimlerin eksikliği nedeni ile bakla sindiriminde sorun yaşanabilir.

Kabak: Tüm dünyada yetişebilen haşlanarak ya da kızartılarak sevilerek tüketilen bir sebzedir. Besin değerini en iyi buharda pişirildiği zaman koruduğu unutulmamalıdır. Kabuğundaki antioksidanlardan faydalanılabilmesi için kabuğu ile tüketilmesi önerilir. Oldukça yüksek oranda vitamin ve mineral içeren kabak protein ve lif için de iyi bir kaynaktır. Kabağın içinde bulunan lutein göz sağlığına destek olur. Yüksek lif ve su içeriği, düşük kalorisi ile diyet yapanların listelerinde kabak ilk sıralarda yer alır. Kabağın kanser hücrelerinin büyümesini önlediği yönünde çalışmalarda bulunmaktadır.

Patlıcan: Mor rengi ile sofraların vazgeçilmez sebzelerinden biri olan patlıcan aynı zamanda oldukça iyi bir lif kaynağıdır. Sofralarda çok farklı şekillerde kendine yer bulabilir. Salatası, yemeği ya da zeytinyağlı tüketimi mümkündür.

Kuşkonmaz: Serçe otu olarak bilinen kuşkonmaz aynı zamanda oldukça zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Doğal antibiyotik olarak etkisi olan kuşkonmazın lif içeriği de oldukça yüksektir. “Kuşkonmazı nasıl pişirsem?” diye düşünüyorsanız tariflerimize bir göz atın!

Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.