Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Barbunyanın faydaları

3 Dakika

Tam Bir Protein Deposu: Barbunya
Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan barbunya, yüksek protein oranı ile özellikle et tüketmeyenler için harika bir besin kaynağı. İşte diyet listelerinin de yıldızı barbunyanın faydaları…
Pembe ve beyaz kabuklu bir baklagil olan barbunya sağlığa onlarca faydası ve sofraları renklendiren lezzetiyle Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip. Hem sıcak hem soğuk yemeklerde zeytinyağı ile bir arada kullanılan barbunyanın anavatanı ise İtalya. Zaman içinde Yunan ve Türk yemeklerinde de yerini alan ve “Borlotti Fasulyesi” adı ile bilinen barbunya özellikle hamile kadınlar ve gelişme çağındaki çocuklar tarafından sıkça tüketilmesi gereken bir besin.
İçerdiği yüksek protein oranıyla et yemeyenler için iyi bir alternatif olan barbunya vücudun ihtiyacı olan protein miktarını karşılayarak, vejetaryen ve vegan beslenme için vazgeçilmez bir besin. Bir tabak barbunyanın vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde ellisini karşıladığı bilinir. Demir emiliminin desteklenmesi için C vitamini (maydanoz, limon vb.) takviyesi ile tüketilmesi tavsiye edilir.
Lif açısından zengin olduğu için diyet listelerinde sıkça yer verilen barbunya, aynı zamanda A, B9, C vitaminleri ile demir ve magnezyum mineralleri bakımından da zengin. Tam bir protein kaynağı olan barbunya, bağışıklık ve sindirim sistemi üzerinde de oldukça etkili.
Barbunyanın Faydaları
– Lif bakımından oldukça zengin olan barbunya, sindirim sisteminin düzenlenmesinde de etkili. Bitkisel gıdaların içeriğinden bulunan lif sindirilemez bir karbonhidrattır. Aynı zamanda bağırsaklardaki iyi bakterileri besleyerek sindirim sisteminin iyi işlemesinde önemli bir rol oynar. Günde 200 grama yakın barbunya tüketmek, kişinin günlük lif ihtiyacının ortalama yüzde ellisini karşılar.

– Lif bakımından zengin olmasının yanı sıra tam bir protein deposu olan barbunya tüketildiğinde uzun süre tokluk sağlarken, iştahı da azaltıcı etki gösterir. Bu sebeple diyet listelerinde sıkça yer bulan barbunya daha hızlı kilo vermeyi sağlarken, bel bölgesindeki yağların erimesinde de etkili olur.

– Barbunya, vücut gelişiminin desteklenmesinde de rol alır. Özellikle kemiklerin güçlenmesi için gerekli bir besindir. Kas ve eklem ağrıları üzerinde etkili olduğu bilinen bu baklagil içeriğindeki vitaminler sayesinde baş ağrısı ve kemik ağrılarını hafifletmekte de rol oynar.

– Kansere karşı savaşta vücudu güçlendiren besinlerden biridir. İçeriğindeki polifenoller ve flavonoidler gibi birçok antioksidan sayesinde, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korur.

– Kan şekerini dengeleyen bir besin olan barbunyanın özellikle diyabet hastalığına sahip kişiler tarafından sıkça tüketilmesi tavsiye edilir.

– Çok yüksek miktarda demir minerali içerir. Bu içeriği sayesinde hem gebelik döneminde hem de emzirme sürecinde tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca büyüme çağındaki çocuklarda da demir eksikliğini giderir. Yine gebelik döneminde gerekli olan folat bakımından zengindir. Bu içeriği sayesinde doğum kusurlarının engellenmesi ve DNA’nın şekillendirilmesinde etkili olur.

– İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde hasarlı dokunun kısa sürede onarılmasını sağlar. Bu sebeple cilt sağlığında da etkilidir. Cilt hücrelerinin hızlıca onarılmasını sağlayan barbunya cildin daha genç bir görünüme kavuşmasını sağlar, ilk yaşlılık belirtileri üzerinde etkili olur.

Barbunyanın Zararları
Barbunyanın fazla tüketilmesi şişkinlik, hazımsızlık ve bağırsaklarda gaz birikmesi gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Ayrıca mutlaka iyice pişirilmesi gerekir aksi takdirde içeriğindeki toksin maddeler vücuda geçebilir. Barbunyanın gaz yapmaması için mutlaka pişirmeden bir gece önce suda bekletilmesi gerekir. Haşlama işlemi de dikkatli yapılmalıdır. Yıkanan barbunya önce 10 dakika kadar haşlanır, ardından ilk haşlama suyu dökülür. Sonra tekrar sıcak eklenir ve ortalama 45 dakika daha haşlanır. Suyun değiştirilmesi sayesinde barbunyanın gazı da atılmış olur. Konserve barbunya satın alınıldığında ise aşırı şeker, tuz ve koruyucu madde içermemesine dikkat edilmelidir.

Bir de Böyle Deneyin: Barbunya Köftesi
Hem sıcak hem de soğuk olarak tükettiğimiz ve en çok zeytinyağı ile yakışan barbunyayı bir de köfte olarak denemeye ne dersiniz? İşte barbunya köftesi;

Malzemeler:
300 gram haşlanmış barbunya
1 adet yumurta
1 adet soğan
2 yemek kaşığı galeta unu
Kimyon, pul biber, tuz, karabiber
Çeyrek demet maydanoz
Pişirmek için;
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı sıvı yağ
Servis için;
Yoğurt

Hazırlanışı:
Haşlanmış olan barbunyaları robottan geçirerek püre haline getirelim. Püre haline gelmiş barbunyanın üzerine, ufak ufak doğranmış ya da rendelenmiş soğanı, yumurtayı, maydanozu, galeta ununu ve baharatları ekleyelim. Tüm malzemeler birbirine geçene kadar yoğurduktan sonra bir saat kadar dolapta bekletelim. Bekleyen harçtan parçalar alıp şekil verdikten sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartalım. Yoğurt ile servis edelim.

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 155 kcal % 7.8
Karbonhidrat 25.1 g % 8.4
Lif 9.8 g % 39.3
Protein 9.3 g % 18.6
Yağ 2.2 g % 3.4
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 523.6 IU % 10.5
C Vitamini 14.3 mg % 23.9
Potasyum 618.9 mg % 17.7
Kalsiyum 66.4 mg % 6.6
Demir 3.4 mg % 18.9

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.