Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

KUŞKONMAZLI 4 TARİF

3 Dakika

Otsu ve odunsu gövdesi ile bilinen zambakgiller ailesinin bir üyesi olan kuşkonmazın besin değeri çok yüksek. Kökleri ile meyveleri yüzyıllardır kullanılıyor.

Besleyici değeri nedeni ile salatalarda, zeytinyağlı yemeklerde, çorbalarda kuşkonmaz kendine yer bulur. Ancak mevsimi kısaolan bu ürünün fiyatı da çok ekonomik değildir.

Bir bahar bitkisi olan kuşkonmaz hem taze hem de kurutularak tüketilebilir. Kullanmadan önce ilk olarak yaprak olarak bilinen dikeni bıçakla temizlenerek soyulma aşamasına hazırlanır. Soyulma aşamasında özellikle dip kısmı soyulur. Daha sonra yıkanarak pişirmeye hazır hale getirilir.

Kuşkonmazlı Tarifler

  • KUŞKONMAZ ÇORBASI

Bu lezzetli çorba için malzemeler;

-Yarım kilo kuşkonmaz

– 1 çorba kaşığı tereyağı

-4-5 kaşık zeytinyağı

-1 büyük soğan

-2 su bardağı süt

-2 su bardağı su

-2 tepeleme dolu çorba kaşığı un

-Tuz, karabiber

Kuşkonmaz Çorbasının Yapılışı:

Kuşkonmazlar ince ince doğranır. Yağ bir tencereye alınır ve ince doğranmış soğan kavrulur. Soğan kavrulunca un eklenerek kokusu çıkana dek kavrulur. Daha sonra ılık süt ve su eklenir. Unun topaklanmaması için su ve sütün ılık olmasına dikkat edilmelidir. Son olarak kuşkonmazlar eklenir. Çorba pişmeye bırakılır. Daha sonra çorba üzerine karabiber ve taze doğranmış maydanoz ile servis edilir.

 

  • HOLLANDEZ SOSLU KUŞKONMAZ

Malzemeler;

-300 gram kadar kuşkonmaz

-1 tutam tuz

Sos için;

-100 gram tereyağı

-2 yumurtanın sarısı

-1 yemek kaşığı limon suyu

-2 yemek kaşığı soğuk su ya da bir adet buz küpü

–1 tutam karabiber

-1 tutam tuz

Hollandez Soslu Kuşkonmaz Yapılışı:

Kuşkonmazın oldukça lezzetli bir tarifi olan bu yemeğin sosu da en az kuşkonmaz kadar lezzetlidir. Ancak sosun yapımı biraz zahmetli gelebilir. Ama ortaya çıkan sonuç gerçekten çok lezzetlidir. Bu tarif için özellikle kuşkonmazların taze olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Taze kuşkonmazların sadece sap kısmındaki kalın kabuklarının bir bıçak ya da soyacak yardımı ile soyulması yeterlidir. Daha sonra temizlenmiş kuşkonmazlar kaynamış tuzlu suda yaklaşık 6-8 dakika kadar haşlanır. Ancak haşlanırken sap kısımları alttakalacak şekilde haşlamaya dikkat edilmelidir. Taze üst kısımlarının suya değmeden haşlanması yeterli olacaktır. Haşlanan kuşkonmazlar soğuk suya alınarak şoklanır. Böylece kuşkonmazların hem besin değerini hem de rengi korunmuş olur.

Sosun yapımı içinse önce derin bir tencerede su ısıtılır. Bu su yumurta sarıların benmari usulü pişirilmesi için kullanılır. Bu arada tereyağı küçük bir sos tenceresine alınır. Kısık ateşte tereyağı yakılmadan, köpürmeden eritilir. Tereyağın üzerindeki beyaz köpükler bir kaşıkla toplanır. Ayrı bir kaba alınır. Erimiş yağ süzgeçten geçirilir. Ilınması beklenir.

Bir başka cam kapta yumurta sarıları, limon suyu ve soğuk su bir çırpıcı yardımı ile karıştırılır. Bu cam kap kaynamış suyun bulunduğu tencerenin üzerine oturtularak çırpmaya devam edilir. Bu arada cam kasenin ısısı yaklaşık 50 derece civarında tutulmaya çalışılmalıdır. Yaklaşık 2-3 dakika içinde yumurta sarıları krema kıvamı aldığında kase tencerenin üzerinden alınır. Biraz ılınması için beklenir.

Bir kenarda bekleyen erimiş yağ yavaşça yumurta sarılarına eklenir ve sürekli karıştırılır. Sos krema kıvamına gelince bir tutam tuz eklenir. Son kez karıştırılan sos, servis tabağına alınmış kuşkonmazların üzerine gezdirilir. Üzerine taze çekilmiş karabiberle servis edilir. Beklemeden servis edilir.

 

  • FIRINDA KUŞKONMAZ

Peynir ve kuşkonmaz birbirine çok yakışan iki lezzettir. Bu tarif ikisini bileştiren yapımı oldukça kolay ama çok lezzetli bir yemektir.

Malzemeler;

-15 tane kuşkonmaz

-1 çorba kaşığı zeytinyağı

-Yarım limon suyu

-2 yemek kaşığı kadar parmesan peynir

– 1 tutam tuz

-1 tutam karabiber

Fırında Kuşkonmaz Yapılışı:

Önce kuşkonmazlar köklerine doğru ucundan yaklaşık 2 santimetre kesilir ve güzelce yıkanır. Daha sonra bir fırın tepsisine yağlı kağıt serilerek kuşkonmazlar tepsiye alınır. Fırın 200 dereceye ısıtılır. 200 derece ısıtılmış fırında kuşkonmazlar yaklaşık 10 dakika pişirilir.

Bu arada parmesan peynir rendelenir. Fırından çıkarılan kuşkonmazların üzerine serpilir. Tepsi tekrar fırın atılır. Yaklaşık 2 dakika kadar fırında tutulan kuşkonmazlar fırından alınır. Üzerine limon suyu, tuz, baharat serpilerek servis edilir.

  • KUŞKONMAZLI TART

Malzemeler;

-10 tane milföy hamuru

-1 su bardağı kadar kaşar peyniri

-1 su bardağı kadar lor peyniri

-10-15 adet kuşkonmaz

-1 yumurta sarısı

Kuşkonmazlı Tart Yapılışı:

Milföy hamurları bir merdane yardımı ile açıp birleştirilir. Dikdörtgen bir tepsiye yerleştirilecek şekil verilir. Bu arada milföy hamurlarından tart için birer santimetre kalınlığında yükseklik yapılır. Tepsiye yayılan milföy hamurunun üzerine lor ve kaşar peyniri serpilir. Peynirin üzerine de istenilen büyüklükte doğranan kuşkonmazlar ilave edilir. Hamurun kenarlarına ve kuşkonmazların üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derece ısıtılmış fırında pişirilir.

Afiyet Olsun!

 

Kuşkonmazın Faydaları

-A, B ve C vitaminlerinden zengindir. Karaciğer dostudur. Toksinlerin karaciğerden atılımını sağlar.

-Alkali yapısından dolayı kanın asit değerini düşürür.

-İdrar söktürücü etkisi vardır.

-Zengin bitkisel mineral yapısı bağırsak florasını destekler. Hazımsızlık, sindirim bozukluğunu giderir.

-Yüksek folik asit içeriği ile kalp sağlığını korur.

KUŞKONMAZLI 4 TARİF

Vücudumuz için oldukça faydalı olan kuşkonmazı bir de bizim leziz tariflerimizle deneyin.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.