Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

İdeal Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı?

2 Dakika

Sağlıklı bir uyku düzeni, günün iyi geçmesinden fiziksel ağrılara stres yönetiminden iyi bir ruh haline kadar birçok alanda hayatı etkiler. Kaliteli ve doğru uyku kişinin gün boyunca kendini daha iyi hissetmesini sağladığı gibi birçok fiziksel ve psikolojik sorunun çözümünde de etkili olur. Bu sebeple en rahat edeceğiniz şekilde uyumanız çok önemlidir. Ancak herhangi bir nörolojik neden ya da uyku apnesi gibi uyku kalitesini düşüren bir hastalık olmamasına rağmen güne yeterince dinlenememiş ve bitkin bir şekilde başlıyorsanız ideal uyku pozisyonunu bulamamış olabilirsiniz.

Her ne kadar doğru uyku pozisyonu diye bir genelleme yapmak mümkün olmasa da herkesin kendini daha rahat hissedebileceği bir uyuma şekli vardır. Her insan farklı fizyolojik özelliklere sahip olduğu için doğru uyku pozisyonu da kişiden kişiye farklılık gösterir. Peki, hangi pozisyonda uyumak uyku kalitesini düşürür ve doğru uyku pozisyonları nelerdir?

Sırtüstü Yatmak

Birçok kaynak tarafından en doğru uyku pozisyonu olarak belirtilen sırtüstü uyumak insan fizyolojisine en uygun uyku pozisyonlarının başından gelir. Özellik sırtüstü yatarken dizlerin alt kısmına bir yastık koyulduğunda doğru uyku şekline ulaşılır ve gün içinde ağrısında ortaya çıkabilecek bel ağrısı problemleri büyük ölçüde engellenir.

Ancak belli başlı rahatsızlıklarda sırtüstü uyumak o kadar da doğru olmayabilir. Reflü gibi mide hastalıkları yaşayanlar sırtüstü yattıkları boyun kısımları mideden daha aşağı bir pozisyona gelebilir. Bu da mide asidinin yemek borusuna gelmesine ve rahatsızlık hissedilmesine neden olabilir.

Halk arasında karabasan olarak bilinen uyku felci sorunu yaşayanlarda ise sırtüstü uyuma halinde dil soluk borusunu tıkayarak nefes alınmasını engelleyebilir. Diğer yandan, horlama sorunu yaşayan  kişilerde de sırtüstü uyumak horlamayı büyük ölçüde arttırır. Aynı şekilde, uyku apnesi problemi yaşayanlar için de sırt üstü yatmak kesinlikle tavsiye edilmez.

Yüzüstü Yatmak

Bel ve boyun ağrılarına neden olduğu için tavsiye edilmeyen yüzüstü uyumak aynı zamanda uyku esnasında solunumun gerçekleşmesini oldukça zorlaştırır. Yüzüstü uyurken omurga desteklenmediğinden bel ağrıları yaşandığı gibi omurgadaki sinir deliklerinin sıkışması sonucu bel fıtığı hastalığı da ortaya çıkabilir. Bel omurlarının aşırı derecede arkaya bükülmesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıklar da yine uzun süre yüz üstü uyumanın muhtemel sonuçlarından biridir. Bebeklerin uzun süre yüzüstü uyuması ise solunum yetmezliğine bağlı olarak çok önemli sorunlara yol açabilir.

Ancak genellikle horlama problemi olan kişiler yüzüstü uyumayı tercih eder. Buna rağmen uykuya yüzüstü pozisyonda başlayan kişiler çoğunlukla gece boyunca farklı pozisyonlara geçerler.

Sağ Tarafa Dönerek Yatmak

Birçok uzman tarafından önerilen ve sağlıklı bulunan uyku pozisyonudur. Çünkü, uyku esnasında kan dolaşımı, en doğru şekilde bu pozisyonda uyunduğunda gerçekleşir. Ayrıca, reflünün etkilerini kısmen de olsa azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de önüne geçilmesinde etkili olur.

Bu uyku pozisyonunda, cenin pozisyonu alınması yani dizlerin karna doğru çekilmesi tavsiye edilir. Ayrıca bacakları arasına konulacak yastık gibi bir destek de omurganın en sağlıklı pozisyonda bulunmasını sağlar.

Özellikle hamilelere tavsiye edilen bu uyku pozisyonu kan dolaşımını hızlandırdığı için kronik kalp rahatsızlıkları olan kişilere önerilmez.

Sol Tarafa Dönerek Yatmak

Özellikle lalp hastaları için tavsiye edilen bir uyku pozisyonu olan sol tarafa dönerek uyumak, hamile kadınlar ve reflü problemi yaşayanlar için ise doğru bulunmayan bir uyuma şeklidir. Kan dolaşımının bu pozisyonda daha yavaş olması, kalp hastaları için iyi olsa da normal şartlarda herkese uygun değildir.

Ancak sol tarafa dönerek yatmak da yine uyku felci ve horlama problemi olanlar için uygundur. Aynı sağ tarafa dönerek yatma pozisyonunda olduğu gibi bu pozisyonda da dizlerin karna çekilmesi ve bacakların arasına destek konulması önerilir. Bu şekilde cenin pozisyonu almak uyku sırasında organlara yapılan baskıyı azaltır. Gece boyunca kasılma ve krampların olmaması için bacaklarını çok fazla karna doğru çekilmemesine dikkat edilmelidir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.