Başar Çankaya Spor ile tanışıklığı 9 yaşında Beşiktaş JK altyapısında futbol oynaması ile başlayan Başar Çankaya, 2003 yılından beri fitness alanında kariyerine devam ediyor. 2005 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan mezun olan Başar Çankaya Maslak Princess Hotel, Mayadrom Sports Center, MAC Kanyon ve MAC Bebeköy’de çalıştı. Fitness alanında yüksek deneyime sahip olan Başar Çankaya Oxygen Sports Club’da fitness eğitmeni ve personal trainer olarak çalışıyor.

Tırmanış İçin Gerekli Ekipmanlar

3 Dakika

Kaya tırmanışına yeni başlayan kişiler için kaya tırmanışı için gereken malzemelerin çeşitliliği ve farklı özellikleri biraz karmaşık ve uğraştırıcı gelebilir. Tabii ki başlangıç aşamasında bu çok doğal bir durumdur. Sporun içine girip biraz tecrübe kazandığınızda bu malzemelerin avantaj ve dezavantajlarını kolay bir şekilde ayırt edip kendinize en çok uyacak kombinasyonu yakalamanız kolay olacaktır. Bu sebeple kaya tırmanışına yeni başlayanlar için çeşitliliği çok olan bu malzemeleri direkt satın almak mantıklı bir tercih olmayabilir. Tanıdığınız bir kişiden ödünç alarak veya kiralama hizmeti sunan yerlerden kiralayarak deneme yöntemi ile tecrübe kazanıp sonraki aşamada gerek duyulan malzemeleri almanızı tavsiye ederiz.

Kaya tırmanışında kullanılan bazı araç ve gereçleri kaya tırmanış ayakkabıları, tırmanış tozu ve torbası, tırmanış kemerleri, emniyet aletleri, kasklar, tırmanış ipleri, emniyet gözlükleri ve eldivenleri, karabinalar, ekspresler olarak listeleyebiliriz.

Kaya Tırmanış Ayakkabıları

Yapacağınız tırmanış tipinden bağımsız olarak ihtiyacınız olacak ana ekipmanlarının en önemlilerinden biri kaya tırmanış ayakkabılarıdır. Kaya tırmanış ayakkabısı alacağınız zaman bakmanız gereken şeyler nasıl bir eğitim ve nasıl kaya tiplerine tırmanacağınızdır. Tırmanış ayakkabıları 3 çeşit tabana sahip olabilir. Bu çeşitler agresif, düz tabanlı ve yarı agresif olarak ayrılır. Bağcıklı, slip-on ve cırt cırtlı olarak 3 çeşit bağlama yönteminden birini seçebilirsiniz. Slip-on ve cırt cırtlı ayakkabılar gün içerisinde kolay ve hızlı giyilip çıkartılabildiği için rotadan rotaya yürüyüş gerçekleştirdiğiniz durumlarda kolaylık sağlar. Bağcıklı ayakkabılar yüksek performans gerektiren ve uzun süren tırmanışlar için daha idealdir çünkü ayağınızın istediğiniz kısmına gereken sıklığı sağlamanıza olanak sağlar.

Tırmanış ayakkabılarını negatif eğimde performans, dik eğimde günlük tırmanış ve dik eğimde yüksek performanslı tırmanış olarak üç farklı sınıfta inceleyebiliriz.

Negatif eğimde performans için agresif tabanlı olan bir ayakkabı seçmek daha kullanışlı olacaktır. Bağlama tipi fazla bir önem taşımaz. Baş parmak için biraz hareket alanı sunan ve genel anlamda ayağınızı güzel ve sıkıca saran bir ayakkabı tercih edilmelidir.

Dik eğimde günlük tırmanış için düz tabanı olan bir ayakkabı seçimi daha mantıklı olacaktır. Bağlama tipi fazla önem taşımadığı için herhangi biri olabilir. Günlük kullanımda sizi yormayacak ve baş parmağınınız rahat bir şekilde hareket edebileceği ayakkabıları seçmek mantıklı olacaktır. Sık kullanılacak olması sebebiyle kalın ve sert tabanlı daha uzun ömür sunacak ayakkabılar seçilebilir.

Dik eğimde yüksek performanslı tırmanış için yarı agresif tabanı olan ayakkabılar tercih edilmelidir. Bağcıklı ve baş parmağınıza fazla hareket alanı tanımayan ayakkabılar tercih edilmelidir.

Tırmanış Kemerleri

Bu ekipmanı seçerken ekstra dikkatli olmakta fayda var. Düştüğünüzde sizi tutacak olan ipi vücudunuza bağlayan araçtır. Tırmanış kemerleri emniyet araçları arasındadır. Üç adet yastıklama içeren halkların birbirine bağlanması ile işlevini yerine getirir. Bu yastıklamalar belde ve bacaklarda bulunur. Bu sebeple farklı bedenleri vardır. Dar gelen bir kemer kullanıyorsanız uzun süre ipe asılı olduğunuz bir durumda size rahatsızlık verir. Bol gelen kemerler ise yukarı doğru kayarak size rahatsızlık verir. Bu sebeple deneyerek ölçülerinize uygun bir tırmanış kemeri almanızı tavsiye ederiz.

Kasklar

Kaskların ilk görevi yukarıdan düşebilecek taş veya önünüzdeki kişinin düşürebileceği malzemelerden sizi korumaktır. Buna ek olarak eğer bir düşüş yaşarsanız bu esnada kafanızı duvara çarpma ihtimalinize karşı size koruma sağlar. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte köpük kasklar düşük ağırlık ile yüksek bir koruma sunmaktadır. Fakat sert kabuklu kasklar daha ağır olması ile birlikte daha yüksek bir koruma sağlar.

Tırmanış Tozu ve Torbası

Tırmanış içeren her branşta değişmeyen bir malzeme olan tırmanış tozu ve toz torbası önemli bir yere sahiptir. Ellerinizdeki nemi alarak tırmanan kişinin kayaya daha fazla sürtünme ile temas sağlayabilmesini tırmanış tozu sağlar. Elleri fazla terleyen tırmanıcılar için önemli bir performans artışı sağlar. Tırmanış tozu sıvı, büyük parçalar olarak veya ufalanmış parçalar olarak alınabilir. Kullanımını nasıl kolay buluyorsanız o halde almanız sizin için iyi olacaktır. Tırmanış tozu torbası ise belinizde taşıyacağınız çok kolay bir şekilde açılabilecek küçük bir torbadır.

Tırmanış ipleri

Ana güvenlik malzemelerinden olan tırmanış ipi düşüş sırasında sizi hayata bağlayacaktır. Dış kılıf ve yükün ağırlığını çeken iç kısım olarak ikiye ayrılır. Dış kılıf kayalardan yıpranıp kopmaması için önemlidir. İç kısım esneme ve kısalma ile düşüşün yükünü hafifletme görevini görür.

Karabinalar

Karabinalar metal halkalarıdır. Kilitsiz ve kilitli kapılara sahip olanlar olarak ikiye ayrılırlar. Açılmasını isteyip istemediğiniz zamanlara göre uygun karabinaları kullanmak önemlidir.

Ekspresler

İki tane kilitli olmayan karabina ve perlondan oluşurlar. Ekspresler tırmanış sırasında istasyonlara giderken arlarda ek güvenlik aracı olarak kullanılırlar.

Emniyet Aletleri

Klasik tübüler (atc) ve auto block olarak iki çeşit olarak ayrılırlar. Emniyetçinin dikkatli olmadığı zamanlarda tırmanışçının düşününü yavaşlatmak veya durdurmak için aouto block kullanılır. Bu aletlerin birçok marka ve türü vardır ve kısmen diğer aletlere göre daha pahalıdır. Tırmanışçının güvenliği için çok önemli role sahiptirler.

Tırmanış İçin Gerekli Ekipmanlar

Tırmanış için gerekli ekipmanlara göz atın!

Başar Çankaya Spor ile tanışıklığı 9 yaşında Beşiktaş JK altyapısında futbol oynaması ile başlayan Başar Çankaya, 2003 yılından beri fitness alanında kariyerine devam ediyor. 2005 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan mezun olan Başar Çankaya Maslak Princess Hotel, Mayadrom Sports Center, MAC Kanyon ve MAC Bebeköy’de çalıştı. Fitness alanında yüksek deneyime sahip olan Başar Çankaya Oxygen Sports Club’da fitness eğitmeni ve personal trainer olarak çalışıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.