Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.

Ekim Ayı Meyve ve Sebzeleri

3 Dakika

Günümüzde iklim koşullarının yapay olarak sağlanmasının mümkün olması nedeni ile her meyve ve sebzeye her mevsim ulaşmak mümkündür. İdeal olan ise her ürünü kendine has döneminde tüketmektir. Çünkü mevsimi dışında yetiştirilen sebze ve meyvelerde katkı maddelerine daha sık rastlanmaktadır. Bu durum sağlıklı beslenmek için sebze ve meyve tüketen kişilerin sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Ayrıca mevsiminde yetişen ürünlerin hem besin değerleri hem de antioksidan özellikleri çok daha fazla olmaktadır. Doğanın dengesini korumak adına da ürünleri mevsiminde üretip tüketmek daha doğru bir harekettir. Üstelik mevsiminde üretilen ürünlerde fiyat avantajı olduğu da unutulmamalıdır.

Ekim ayı artık kışın ben buradayım dediği, hava sıcaklıklarının düştüğü, gece ile gündüz arasında hava sıcaklıklarının belirgin fark göstermeye başladığı yani hastalıklara yakalanmanın mevsim geçişi nedeni ile çok daha kolay olduğu bir aydır. Bu nedenle bu mevsim değişim ayında bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için taze meyve ve sebze tüketimine özel önem vermek gereklidir.

Ekim Ayı Sebzeleri

Yer elması, pırasa, lahana, kırmızıturp, mantar, havuç, karnabahar, kırmızıbiber, ıspanak ilk akla gelen sebzelerdir.

Yer Elması: Kök bir sebze olan yer elması fosfor, kalsiyum ve D vitamini açısından oldukça zengindir. Bu nedenle diş ve diş eti sağlığını destekler. İçeriğindeki çözünebilir lif sayesinde kötü kolesterolü, tansiyonu düzenleyici etkilere sahiptir. Yer elması çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilir.

Mantar: Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin otsu bir bitki olan mantar Ekim ayının gözde besinlerindendir. Yemeklerde ya da salatalarda kullanılabilir.

Ispanak: Yeşil yapraklı bir sebze olan ıspanağın çinko, magnezyum ve özelikle demir içeriği yüksektir. Bu nedenle kansızlık problemi yaşayanlar için iyi bir seçenektir. Vitaminler açısından da zengin bir sebzedir. Yaprak kısmı ayrı kök kısmı ayrı tüketilebilir.

Pırasa: İçeriğindeki kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığını destekler. Düzenli tüketildiğinde kalp damar sistemine dost bir besindir. Yağ içeriği olmaması, lif oranının yüksek olması nedeni ile diyetlerde tercih edilebilir.

Lahana: Potasyum, magnezyum ve demir gibi minerallerden ve aynı zamanda da B, C, E vitaminlerinden zengin bir sebze olan lahana Ekim ayında sofralarda yerini almaya başlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Diyet yapanlar tarafından da toksinlerin dışarı atılımını sağladığı için tercih edilir. Kanserden korunmada rolü olduğu kabul edilir.

Havuç: Özellikle beta karoten ve lif içeriği ön plandadır. Oldukça iyi bir antioksidandır.

Karnabahar: Folik asit, demir, K ve C vitamini için önemli bir kaynaktır. Ayrıca lif içeriği de yüksektir. Ancak fazla tüketildiğinde şişkinlik, gaz şikayetine yol açabilir.

Kırmızı Turp: Bir başka C vitamini deposu da kırmızı turptur. Sebzenin yeşil kısmı kök kısmından çok daha fazla C vitamini içerir. Yüksek lif içeriği ile kalın bağırsak kanserlerine karşı koruyucu rol oynar. Aynı zamanda folik asit ve potasyum içeriği de oldukça iyidir.

Kırmızı Biber: Bilinenin aksine yeşilbiberden daha zengin besin içeriğine sahiptir. Yüksek oranda C vitamini içerir.

Ekim Ayı Meyveleri

Mandalina, elma, mürdüm eriği, kızılcık, nar, hünnap, muz, incir, üzüm ilk sayılabilecek meyvelerdir.

Mandalina: Turunçgiller ailesinin bir üyesi olarak zengin C vitamini içeriği ile kış aylarının vazgeçilmez meyvesidir. C vitamini ile bağışıklığı güçlendirirken potasyum içeriği ile kalp damar sistemine dosttur. 2 mandalina bir porsiyon meyve ihtiyacını karşılar.

Nar: ‘’Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane’’ diyerek çocukluk çağı bilmecelerine bile konu olmuş nar doğanın insanlığa önemli bir hediyesidir. Zengin vitamin ve mineral içeriğine sahiptir. Güçlü bir antioksidandır.

İncir: Kemik sağlığı için önemli bir vitamin ve mineral deposudur. Lif içeriğinin yüksek olması nedeni ile de sindirim sistemi için faydalıdır.

Kızılcık: C vitamini içeriği oldukça yüksek olan kızılcık aynı zamanda vitamin ve mineral içeriği açısından da bağışıklık sistemini destekler.

Muz: Potasyum içeriği ile ön plana çıkar. Önemli bir lif kaynağıdır. Yağ ve kolesterol içeriğinin olmayışı muzu aranan meyveler arasına sokar.

Üzüm: Fosfor, demir, magnezyum ve potasyum içeriğinin yanı sıra B1 ve B2 vitaminleri yönünden de zengindir.

Hünnap: Çin Hurması olarak ta bilinen bu meyve yüksek lif oranı, düşük kalori değeri ile sağlıklı bir atıştırmalıktır. Antioksidan etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendiren hünnap aynı zamanda yüksek oranda C vitamini içerir.

Ekim Ayı Yemişleri

Ceviz, kestane, fındık Ekim ayında tezgahlarda yerini almaya başlar.

Kestane: Glisemik indeksi düşük lif oranı yüksek bir besindir. İçeriğindeki vitaminler özellikle yüksek C vitamini sayesinde güçlü bir antioksidandır.

Fındık: Protein değeri yüksek bir enerji kaynağıdır. Zengin vitamin ve mineral deposudur.

Ceviz: Sağlıklı protein, lif ve yağ kaynağı olan ceviz temizlenmiş hali ile beyine benzetilir. Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin olan ceviz içeriğinde bulunan birçok vitamin ve mineralin yanı sıra yüksek omega 3 içeriği ile sinir sistemine ve kalp damar sistemine önemli destek veren besinlerden biridir.

Sağlıklı bir kış geçirebilmek için mevsiminde bol bol taze meyve ve sebze tüketmek, düzenli egzersiz yapmak, mevsimine uygun giyinmek ve bol su içmeye gayret etmek özellikle pandemi ile savaşılan bu günlerde çok daha önem kazanmıştır.

 

Ekim Ayı Meyve ve Sebzeleri

Ekim Ayı Meyve ve Sebzeleri hakkında tüm merak edilenler için tıklayın!

Özge Uçucu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.