Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Hanımeli çiçeğinin faydaları

3 Dakika

Hanımeli çiçeği, “Caprifoliaceae” familyasına ait sarmaşık çeşidinden bir bitkidir ve bilimsel adı Lonicera Periclymenum şeklindedir. Genellikle sarı ve beyaz renkleri ile bilinen ve doğal antioksidanlardan biri olan hanımeli çiçeğinin iki yüze yakın çeşidi vardır. Bahçelere en çok yakışan çiçeklerden biri olan hanımelinin siyah ve kırmızı meyveleri olur ve kök saldığı yeri sararak gelişim gösterir.

Bulunduğu ortamın iklimine uyum sağlayabilen bu çiçeğin bazı çeşitleri çok düşük sıcaklıklara karşı dahi oldukça dayanıklıdır ancak rüzgarlı havalarda yapraklarını dökme ihtimali vardır. Doğru bakımı yapıldığında 7 metreye kadar ulaşan hanımeli hem bahçede hem de balkonlarda rahatlıkla yetiştirilebilir.

Özleri ile deterjan ve parfümlerde hammadde olarak kullanılabilen hanımeli çiçeği ayrıca balı da alınabilen bir bitkidir. Güzel kokusu ve görünümünün yanı sıra sağlık için de birçok faydası vardır…

Doğal bir antioksidan olarak hanımeli çiçeği

Hanımeli çiçeği, vücudu hastalıklardan koruyacak doğal bir antioksidan görevi görebilir. Bu çiçekten elde edilen çay tüketildiğinde vücut mikroplardan korunur, enfeksiyonlarla mücadele etmesi kolaylaşır.

Vücudun savunma sistemini güçlendirir

200 farklı çeşidi bulunan hanımeli çiçeğinin sarı ve beyaz türleri, özellikle Çin tıbbında oldukça önemli bir yer kaplarlar. Vitamin değerleri yüksek olan bu çiçek, vücut direncini yükseltmede, bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkilidir. Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde çayının tüketilmesi birçok hastalığın engellenmesinde ve çabuk atlatılmasında rol oynar.

Ağız sağlığının korunmasını sağlar

Hanımeli çiçeğinin, doğal ağız gargarası olarak kullanıldığında ağız sağlığı üzerinde de etkili olduğu bilinir. Oldukça hoş bir kokusu ve aroması olan bu bitki, suda kaynatıldıktan sonra bu su gargara için kullanılabilir. Antioksidan özellikleri sayesinde, düzenli kullanıldığında mikropları temizler ve uzun vadede çürük oluşumunun önüne geçer. Ayrıca, ağız kokusunun engellenmesinde de etkili olur.

Diyabetin etkilerini hafifletme etkisi vardır

Hanımeli çiçeğinin üstündeki ince uzun kısımlardan elde edilen özler, kan şekerini dengeleyici özelliği gösterir. Diyabetin etkilerini azaltan bitkilerden biri olan hanımeli, çay olarak yemek aralarında tüketildiğinde de insülin direncini de düşürmede rol oynar.

Mide hastalıklarını önlemede rol oynar

Hanımeli çiçeği mide enzimlerini düzenleyici bitkilerden biridir. Böylece, birçok mide rahatsızlığına iyi gelebilir. Bağırsakları da parazitten koruyan hanımeli, sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlık ve şişkinliğe çözüm olur. Karaciğer enzimlerini de kontrol altına aldığı bilinen bu bitkinin vücuda zarar veren toksik maddeleri temizlediği de bilinir.

Cilt sağlığına iyi gelir

Birçok cilt kusuruna karşın, cilt bakımına eklenecek olan hanımeli çiçeği yağı kullanılabilir. Hücreleri canlandırıcı etkisi olan bu yağ, ciltteki çatlak, kızarıklık, kaşıntı gibi sorunlara iyi gelir. Hanımeli çiçeği yağı, kullanıldığı bölgelerdeki ölü derinin atılmasını da sağlar. Cildin daha canlı, parlak, gergin ve temiz görünmesi üzerinde etkilidir.

Hanımeli çiçeği nasıl kullanılır?

Çay: Hanımeli çiçekleri, çay olarak tüketildiğinde mide ve sindirim sorunlarına iyi gelir. Bunun için öncelikle çaylar kurutulur ve kuruyan çiçekler sıcak su ile demlenerek tüketilebilir. Antioksidan etkisi ile vücudun temizlenmesine destek olan bu çay uykudan hemen önce içildiğinde uykuya daha rahat geçilmesini ve sağlıklı bir uyku uyunmasını sağlar.

Gargara: Çürükleri önlemek ve ağız kokusunu ortadan kaldırmak için hanımeli çiçekleri bir bardak suda kaynatılır. Kaynayan su önce süzülür, ardından soğuması için bir süre dinlendirilir. Bu su ile birkaç dakika gargara yapılır ve tükürülür. Bu gargara her gün yapıldığında ağız sağlığı uzun vadede korunmuş olur.

Yağ: Hanımeli çiçeğinden elde edilen yağ, cilt bakım rutinine eklenerek kullanılabilir. Aktar ya da kozmetik ürün satan dükkanlardan alınabilecek olan hanımeli çiçeği yağının doğal olmasına, içinde herhangi bir katkı maddesi bulunmamasına ve gerekli kurumlardan izinli hazırlanmış olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Koku: Kozmetik ürünlerde kokusu içinde kullanılan hanımeli çiçeği, birçok parfümün de ana notalarından biridir. Ayrıca hanımeli çiçeği yağı, evi temizlediğiniz suya ya da buhurdanlığa eklenerek evinizde güzel bir koku oluşmasını sağlar.

Ağrı Kesici: Hanımeli çiçeği antioksidan etkisiyle ağrı kesici etki de gösterebilir. Bu etkiyi almak için hanımeli çiçeği yağı eklemlere sürülebilir. Ayrıca, bir miktar çiçek suda kaynatılıp, su ılıdıktan sonra diz ve bacaklara sürülerek romatizma ağrılarına da çözüm olabilir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.