Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Televizyon Karşısında Nasıl Oturmalı?

3 Dakika

Hepimiz, boş vakitlerimizde öyle veya böyle televizyon, bilgisayar karşısına geçip kafa dağıtmaya çalışıyoruz. İlk başlarda etkisini çok hissetmesek de birçoğumuz, bu şekilde geçirdiğimiz orta uzun vadeli zaman dilimlerinde bel, sırt, boyun ağrılarından yakınmaya başladık. Peki bu ağrılardan nasıl korunabiliriz, televizyon karşısında hangi pozisyonlarda oturmalıyız?

Sağlıklı Bir Şekilde Televizyon İzlemek İçin 10 İpucu

Ortalama sürelerde televizyon izlemek bile, doğru yöntemler izlenerek yapılmadığı takdirde; sırt ve bel ağrılarına büyük oranda yol açabilir. Ekran karşısında keyifli bir şekilde vakit geçirirken aynı zamanda sırt, boyun, bel ağrılarından kaçınmanız için size yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

  • Sırtınızı oturduğunuz yere mutlaka yaslayın, omurganızın otururken düz ve doğru bir şekilde durduğundan emin olun. Aşırı sert veya aşırı yumuşak sandalye, kanepe, koltuk gibi eşyalarda gereğinden uzun süre oturmayın.
  • Belirli aralıklarla konumunuzu değiştirin. Örneğin yarım saatte bir ayağa kalkarak biraz vücudunuzu hareket ettirin, sonrasında da farklı bir eşyaya farklı bir pozisyonda oturun. Bu şekilde vücudunuz, rahatsız oturma pozisyonlarına uzun süreler boyu katlanmak zorunda kalmayacaktır.
  • Otururken bel ve sırt omurlarınıza destek olması için belinize kemer, havlu gibi ürünler dolayabilirsiniz.
  • Desteksiz ve asimetrik pozisyonlardan olabildiği ölçüde kaçının. Kaçınmanız gereken pozisyonlara örnek olarak; boynun desteksiz olduğu, başınızın yastığın üzerinde olduğu yan yatma pozisyonunu verebiliriz.
  • Televizyonunuzu, doğru pozisyonlarda oturarak izlemenize elverişli olacak bir şekilde yerleştirin. Tam karşınıza, ne çok yükseğe ne de çok alçağa.
  • Arada bir esneme, açma germe hareketleri yapın. Bu hareketleri yapmak için reklam aralarından faydalanabilirsiniz.
  • Odanızın ışıklandırmasının tam ayarında olmasına gayret edin. Çok aydınlık veya çok karanlık ortamlarda uzun süre televizyon izlemek, göz sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
  • Yatakta televizyon izlemekten elinizden geldiği kadar kaçının. Yatakta televizyon izlemek, yanlış duruşlara izin verdiği gibi bu nedenle de bel, sırt, omuz ve boyun ağrılarına davetiye çıkarır.
  • Bel veya sırt ağrınız varsa, bacaklarınızı kalçanız yamuk bir pozisyondayken uzatmamaya özen gösterin. Eğer uzatacaksanız da mutlaka bel ve sırtınızla bir yerden tam manasıyla destek alın.
  • Televizyon izlerken olabildiğince az miktarda abur cubur tüketin. Televizyon karşısında abur cubur tüketmek, oturma pozisyonunuzun sürekli olarak değişmesine yol açacaktır.

Yanlış Pozisyonda Oturmaktan Kaynaklanan Ağrılar Nasıl Geçer?

Televizyon, bilgisayar veya telefon başında nasıl oturduğunuz; orta ve uzun vadede sırt ve boyun ağrılarıyla karşı karşıya kalma riskinizi önemli ölçüde etkileyebilir. Yanlış pozisyonda, kambur bir şekilde oturarak veya uzanarak televizyon izlemeniz; size ileride baş belası eklem ağrıları olarak geri dönüş yapabilir. Eğer bu ısrarcı, baş belası eklem ağrılarından mustaripseniz; bu ağrıları hafifletmek için birkaç yola başvurabilirsiniz.

Öncelikle, bundan sonra yanlış bir pozisyonda oturmamaya son derecen büyük önem gösterin. Aksi takdirde ağrılarınız hafiflemez, aksine gün geçtikçe daha da şiddetlenebilir. Otururken doğru bir pozisyon seçmeye, size verdiğimiz ipuçlarını düzgün bir şekilde uygulamaya çalışın. Her gün düzenli bir şekilde esneme, açma-germe hareketleri yapın. Düzenli bir şekilde yapılan esneme egzersizleri, kas ve iskelet sisteminize yarar sağlayacağı için; hayatınızın ileriki dönemlerine yaşamanız muhtemel olan kas ve eklem ağrılarından sizi büyük oranda koruyacaktır. Esneme hareketleri dışında, günlük 30 dakika ile 1 saat arası bir süreyle yapacağınız yürüyüşler de kas ve iskelet sisteminizin sağlıklı bir şekilde görevlerini sürdürmesine yardımcı olacaktır.

Ortalama sağlıklı bir insanın vücudunun %60’ına yakın bir kısmının sudan oluştuğunu unutmayın. Vücudun normal işleyişini sağlıklı bir şekilde sürdürmesi için, her gün yeterli miktarda su tüketin. Kas ve kemikleriniz, vücudunuzda yeterli miktarda su bulunmadığı takdirde sağlamlıklarını kaybedecektir.

Televizyon İzlerken Uygulayabileceğiniz 3 Yoga Pozu

  • Sfenks Pozu

Yüzüstü bir şekilde yere veya kanepeye dirseklerinizin üstünde uzanın, zeminden destek alın. Vücudunuzun göbek deliğinize kadar olan kısmı yere değsin, daha üst bölgeler havada kalsın. Kafanız dik bir pozisyonda, adeta bir sfenks gibi durun. Bu hareket sayesinde kalçanız ve kasıklarınız serbestleşir, göğüsleriniz rahatlar. Televizyon karşısında nasıl duracağınızı düşünüyorsanız, sfenks pozu sizin için oldukça iyi bir seçenek.

  • “Supported Staff” Pozu

Bu pozisyonda önemli olan, pozisyonun adından da anlaşılabileceği üzere kendinize destek oluşturacak bir şekilde yaslanmanız. Bu pozisyonda ilk önce yere oturun. Sırtınızı kanepe, duvar, masa vb. destek olabilecek bir yere yaslayın. Kalçanızı olabildiğince bu zemine değdirecek şekilde uzanmaya çalışın, sırtınız ve boynunuz bu esnada mümkün olduğu kadar dik olsun. Ayaklarınızı da, dizlerinizi hiç bükmeden düz bir şekilde uzatın. Pozisyonu uygularken vücudunuz, hangi duruşun sizin için daha iyi olacağını fısıldayacaktır. Yalnızca vücudunuzun sesine kulak verin.

  • Resting Shiva Pozu

Televizyon izlerken bir yandan da uygulayabileceğiniz yoga pozlarından bir diğeri de “Resting Shiva” pozu. Bu pozisyon için önce yere doğru yan yatın ve yattığınız yöndeki elinizi aynı taraftaki kulağınızın altına koyun. Bu pozisyonda boynunuzun kasılı kalmadığından emin olun. Vücudunuzun esnediğini hissedin ve üst tarafta kalan dizinizi, alttaki dizinizin önüne bükerek yere değdirin. Bu pozisyon, kalçanızı stabil bir hale getirmenizi ve sırtınızın alt kısmının rahatlamasını sağlayacaktır.

Televizyon İzlerken Nasıl Oturmalı? (Meta)

Televizyon, sosyal medya… Bunlar hayatımızın önemli parçaları. Ancak yanlış pozisyonda oturarak televizyon izlemek, sosyal medyada vakit geçirmek; eklem ağrılarına yol açabilir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.