Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Evde Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

4 Dakika

Dört mevsimin yaşandığı bir coğrafyada yer alıyoruz. Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ısınmaya rağmen kışın oldukça sert hissedildiği bir ülke bizim ülkemiz. Önümüzdeki aylardan itibaren etkilerini hissetmeye başlayacağımız kış aylarında en önemli konularımızdan biri de ısınma için harcayacağımız faturalar olacaktır. Ülkemizde ısınma için farklı malzemeler kullanılsa da ağırlıklı olarak ısınma doğalgaz ile yapılmaktadır. Yine kömür, elektrik kullanılan diğer yakıt türleri arasında yer alır. Ülkemizde harcanan toplam enerjinin yaklaşık % 40’ı konutlarda kullanılırken bu enerjinin de yaklaşık üçte ikisi ısınma için harcanmaktadır

Bu yazımızda kış aylarında faturalarımızın bütçelerimizi sarsmaması için ısınmada nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedeceğiz.

Isınma Tasarrufu

Isınma tasarrufu deyince evde ve ya iş yerinde ısınmada ve konforda kayıp olmadan ısıyı verimli kullanmak kastedilir. Isıyı verimli kullanabilmek için yapılan iş ve işlemler doğalgaz tasarrufu için yapılması gerekenlerle hemen hemen aynıdır.

-Mantolama İşlemi: Isınma tasarrufu sağlayabilmek için önce binanın uygun haline getirilmesi gerekir. Çünkü enerji kaybının en çok yaşandığı alanlardan biri yalıtımsız binalardır. Bina ısıyı koruyabilecek özelliklere sahip olmalıdır. Bunun içinde ilk yapılacak işlemlerden biri binanın mantolanmasının yapılmasıdır.

Mantolama işlemi nedir?

Mantolama binanın yalıtım malzemeleri ile sarılarak farklı ısı derecelerine sahip alanlar arasında ısı transferini engellemektir. Yani kış aylarında evin içinde ısıttığımız havanın dışarı çıkmasını engellemek yaz aylarında ise soğuttuğumuz havanın dışarıya çıkmasını engellemektir. Mantolama işlemi binaların yazın serin ve ferah kışın ise sıcak olması için mutlaka yapılması gereken işlemlerden biridir.

-Yine bina ile ilgili olarak alınabilecek önlemlerden bir diğeri de binada bulunan kapı ve pencerelerde hava akımı olan kısımların mutlaka kapatılması ve gereken izolasyonun yapılmasıdır. Çerçeveler elden geçirilmeli, yıpranmış olanlar değiştirilmeli, hava alan kısımlar mutlaka uygun malzeme ile kapatılmalıdır. Kapı ve pencerelerde çift cam kullanılması önerilir.  Hava geçirmesi muhtemel olan kısımlar kapı ve pencere bantları ile kapatılabilir.

-Binanın çatısının da mutlaka uygun şekilde yalıtımı yapılmalıdır.

-Bina ısınmaya uygun hale getirildikten sonra sıra ısınma için seçilecek cihazın seçimine sıra gelir. Isınma için tercih edilen cihazlar mutlaka kalite standartlarına uygun cihazlardan seçilmelidir. Seçilen kombinin evde uygun bölgeye yerleştirilmesi sağlanmalıdır. Uygun olmayan cihazların kullanması hem bütçemize hem de çevreye zarar vermemize yol açmaktadır.

-Isınma için tercihin kombi olması durumunda seçilen kombinin yoğuşmalı ve çevreci olan kombilerden olmasına dikkat edilmelidir. Yoğuşmalı kombilerle elde edilen verimin diğer kombilerden % 20-30 arası fazla olduğu bilinmektedir.

Yoğunlaşmalı kombi nedir?

Yoğuşmalı kombilerde kullanılan sistem doğalgazın yanması ile oluşan ve bacadan dışarı atılacak olan baca gazının su buharındaki enerjisinin özel ısı sensörü ile tekrar kazandırılması esasına dayanır. Böylece alınan toplam verim artarken, harcanan yakıt miktarı da azalmış olur. Ülkemizde 2018 yılından itibaren yoğuşmasız hermetik kombi üretimi yasaklanmıştır. Ancak piyasada halen stoklarda bulunan kombilerin satışı sürmektedir.

-Cihaz seçilirken enerji tasarrufu olan ve saatlik enerji tüketimi düşük olan cihazlar tercih edilmelidir.

-Evde ya da işyerinde yer alan ısınma cihazlarının, bacaların, kombilerin mutlaka periyodik olarak bakımları yapılmalıdır. Bu bakımları yapan kişilerinde yetkili servisler olmasına dikkat edilmelidir.

-Isınma cihazının verdiği ısıyı ev içinde dağıtmakla görevli olan peteklerde sık sık kontrol edilmelidir. Peteklerin içinde hava kalması ısı verimini düşürecektir. Bu nedenle belli aralıklarla havalarının alınması gerekir. Peteklerin temizliği de ihmal edilmemelidir.

-Sıcak suyu taşıyan boruların eğer ısıtılmayan bölgelerden geçmesi söz konusu ise bu alanlarda borulardan ısı kaybının önlenmesi için gerekli yalıtım önlemleri alınmalıdır.

-Soğuk kış aylarında evin havalandırılması için hava sıcaklığının daha yüksek olduğu öğlen saatleri tercih edilmelidir. Böylece hem eve temiz hava girişi sağlanırken hem de ısı kaybı azaltılmış olur.

-Evin havasının kuru olması halinde evin ısınma gideri artacaktır. Bu nedenle evin havasının nemlendirilmesi sağlanmalıdır. Peteklerin üzerine su dolu kaplar koyulabilir. Sürekli ısıtılan evlerde % 50-55’lik nemlendirme sağlanmalıdır.

-Kullanılmayan alanlardaki peteklerin tamamen kapatılması sık yapılan yanlışlardan biridir. Kullanılmayan alanlardaki peteklerin tamamen kapatılması yerine bu peteklerin düşük ısıda tutulması hem ev ısısının konfor düzeyinde tutulmasını hem de faturalarımızın düşük olmasını sağlayacaktır.

-Yine sık yapılan bir hatada evden kısa süreli ayrılışlarda kombi tamamen kapatılmasıdır. Bu da evin soğumasına tekrar ısıtmak için daha çok enerji harcanmasına neden olmaktadır.

-Tüm bu hataların önüne geçebilmek için ısı ayarlı termostatların kullanılması tavsiye edilmektedir. Böylece aç kapa işleminde harcanan enerji kaybı engellenmiş olur.

-Gece uyku zamanında peteklerin ısısı biraz daha azaltılarak hem sağlıklı bir uyku ortamı sağlanır hem de ısı tasarrufu elde edilir.

-Isınmayı artırabilmek için peteklerin önünde ve üstünde ısı aktarımını engelleyecek eşyalar bulunmamalıdır. Yani peteklerin önü ve üstü açık olmalıdır. Peteğin önünü kapatan perde, masa, koltuk gibi eşyaların peteklerin önünden mutlaka kaldırılması gereklidir.

-Camlarda kullanılan perdelerin boylarının kısa tutulması, güneş gittikten sonra ısıyı içeride tutabilmek için perdelerin kapalı tutulması enerji tasarrufuna katkı sağlar.

-Peteklerin arkasına ısı yalıtım plakaları koymak ısı kaybını önlemek için yapılabilecek önlemlerdendir.

EVDE DOĞALGAZ TASARRUFU NASIL SAĞLANIR?

Doğalgaz tasarrufu için dikkat edilmesi gereken püf noktalara göz atın!

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.