Son yıllarda adını sık duymaya başladığımız bir egzersiz çeşidi olan pilatese tam alışırken yeni bir terim daha duymaya başladık. Aletli pilates ya da daha çok bilinen ve kullanılan ismi ile Reformer Pilates. Reformer pilates son dönemlerin en gözde egzersiz yöntemi olma yolunda ilerliyor. Aslında aletli pilateste sadece reformer aleti kullanılmasa da aletli pilates yerine birçok yerde bu isim geçiyor. Aletli pilateste reformer aleti dışında Cadillac, Chair, Barrel isimli alet ve aparatlarda kullanılır.
Aletli Pilates nedir sorusuna cevap verebilmek için önce pilates nedir kısaca bir hatırlayalım. Pilates, vücut sağlığını olumlu yönde geliştirmek ve kas esnekliğini artırmak için geliştirilmiş bir egzersiz şeklidir. Pilates biraz yogayı da andıran esneklik, duruş ve denge esasına dayanan egzersizlerden oluşur.
Adından da anlaşılacağı gibi pilatesin alet ve aparatlarla yapılan şekli aletli pilates olarak adlandırılır. Bu ekipmanlarla vücuda 500’den fazla farklı egzersiz yaptırmak mümkündür.
Aletli pilateste amaçlanan kasların potansiyelin ortaya çıkarmak ve bunu yaparken de kasları çok ağır yüklerin altına sokmadan gelişimini sağlayabilmektir. Sonuçlar normal pilatese göre aletli pilates çalışmalarında daha kısa sürede görülmeye başlar. Aletli pilates sıkılaşmak ve esneklik kazanmak isteyenlerce tercih edilir. Aletli pilateste normal pilateste olduğu gibi hem bedensel hem de zihinsel bir rahatlama görülür. Aletli pilatese ilgi gösterenlerin genelde kadınlar olması nedeni ile sanki kadınlara has bir egzersiz olduğu kanısı oluşmuştur. Bu tamamen yanlış bir kanıdır. Aletli pilates için cinsiyet ayrımı yoktur.
Aletli pilates, mutlaka bir eğitmen eşliğinde yapılmalıdır. Haftada 2 ya da 3 defa yaklaşık bir saat sürecek seanslarla başlamak uygundur. Seansların süre ve sıklığına eğitmeninizle birlikte karra vermek uygun olur.
Aletli pilates herkes tarafından yapılabilir. Sadece sağlıklı yaşam amacı ile yapılabileceği gibi bazı kas gruplarının güçlendirilmesinin gerekli olduğu rahatsızlıklarda da önerilir. Örneğin boyun, bel fıtıkları, postür bozukluklarında da (Kifoz, skolyoz ) önerilir.
Aletli pilates, 6 odak noktasından oluşur. Bu 6 nokta konsantrasyon, akıcılık, nefes, kontrol, doğruluk ve stabil kalabilmektir.
Şimdi aletli pilateste kullanılan aletlere bir göz atalım.
Reformer Pilates Aleti
Pilateste en bilinen ve en sık kullanılan alet Reformer Aletidir. Reformer yeniden, tekrar forma girmek anlamını taşır. Reformer aleti, pilatesin babası olarak adlandırılan Joseph Pilates tarafından yapılmıştır. Pilates, aleti savaşta yaralanan askerlerin iyileşmesi için yaptırdığı egzersizlere göre dizayn etmiştir. Günümüzde kullanılan alet biraz değişikliğe uğramıştır. Metal veya ahşap malzemeden yapılabilir. Alet bazı egzersizlerin yapılmasında yerçekiminin zorlaştırıcı etkisini ortadan kaldırır. Egzersizler yapılırken vücut ağırlığının da eklemlerin üzerinde olduğu dikkate alınırsa alet bu ağırlığı alarak eklemi daha da serbest hale getirir. Böylece hareket daha kolay yapılabilir.
Alet tekerlekleri olan bir dikdörtgen çerçeve şeklindedir. Bu çerçeveyi ileri geri hareket ettirmek için çerçeveye takılı farklı yay kombinasyonları ile direnç oluşturulur. Kişi kendini yaylarla çeker ya da iter. Ayak çubuğu da bulunur. Hareketler esnasında omuzları destekleyen omuz blokları da vardır. Böylece farklı derecelerdeki direnç düzeylerine karşı yapılan egzersiz hareketleri ile kaslar güçlendirilir. Kasların güçlenmesi ile omurganın desteği artar ve genel vücut duruşunda düzelme meydana gelir. Bu yatak benzeri çerçeve üzerinde hareketler oturarak ya da yatarak yapılabilir. Çok farklı kas gruplarını çalıştırabildiği için son yıllarda giderek ilgi artmıştır.
Reformer pilates aleti ile uzanmak, ayakta durmak, kayışları çekmek, yerçekimine karşı baş aşağı hareketler yapmak, omuz aparatları ile çalışmak, ayak çubuğu ile itme hareketleri yapmak mümkündür.
Cadillac Aleti
Yine bir başka aletli pilates aracı Cadillac Aletidir. Bu alette Joseph Pilates tarafından icat edilmiştir. Pilates bu aleti savaşta yaralanan ama yataktan kalkamayan askerler için geliştirmiştir. Bu alette de amaç dayanıklılık ve esnekliği artırmaktır. Biraz daha profesyonel bir alettir. Daha yumuşak malzemeden yapılır. Yatağa benzerlik gösterir. Reformer kullanırken zorlananlar için uygundur. Sakatlık ve yaralanma riski daha düşüktür. Yüksekliği ve kullanımı kişiye göre değişir. Hareket kaslarının tamamını çalıştırır. Reformerdan farklı olarak baş aşağı hareketlerde esneklik daha rahattır. Özellikle germe hareketlerinde daha etkilidir.
Chair Aleti
Pilates sandalyesi olarak ta isimlendirilir. Ayakta veya sırt üstü pilates egzersizlerinde kullanılabilir. Kas ve eklemleri oldukça verimli çalıştırır.
Barrel Aleti
Chair aletine göre daha gelişmiş bir sandalyedir. Cadillac ve Reformerla kıyaslanınca boyutu oldukça küçüktür. Profesyonel pilateste kullanılır. Omurga için yapılan egzersizlerde tercih edilir. Bu nedenle omurga postür bozukluklarında çok iyi sonuçlar verir. Kambur görünümü toparlar, Omuzlar daha düzgün bir görünüş kazanır.
Aletli Pilatesin Faydaları
-Esneklik kazandırması,
-Postürü düzeltmesi,
-Omurgaya ait sorunların tedavisine destek olması,
-Vücuda daha sıkı ve güçlü bir görünüm kazandırması,
-Kaslara ait ağrıları azaltması,
-Hareket yeteneğini artırması
-Vücudun daha dengeli olmasını sağlaması,
-Nefesi düzenlemesi,
-Stresi azaltması olarak sayılabilir.
Aletli Pilates Nedir?
Aletli pilates hakkında bilgi alın!