Evlerde uzun zaman geçirmek zorunda kaldığımız günlerde bireysel pratiğimize devam etmek fiziksel yönden iyi hissettirdiği gibi zihinsel olarak bizi merkezimizde tutar. Ayrıca yaşadığımız yerin yakın çevresinde gidebileceğimiz bir yoga stüdyosu olmayabilir. Bu ve benzeri durumlarda akla en sık gelen soru yoga ve meditasyon pratiğimi kendi başıma nasıl sürdürebilirim ? Basit ipuçları ile bunu sağlamak mümkün. Bu yazıda sizlere onlardan bahsetmek istedik.
Meditasyonu, duş almak, kahve içmek gibi günlük, olağan aktivitelerinizden biri haline getirin. Her gün rutin olarak yaptığınız şeylerden biri gibi kabul ederseniz, meditasyona oturmak için fazla çaba harcamanıza, kendinizi ikna etmenize gerek kalmaz.
Meditasyon yapma alışkanlığını kazanmak için küçük adımlar atın. Günde on dakika ile başlamak yeterli. Süreyi uzatmak yerine alışkanlık haline getirmeye özen gösterin. Zaten zaman içinde süre kendiliğinden artacaktır. Zamana yaymadan koyduğumuz büyük hedeflerin zaman içinde bize yük olmaya başlayacağı gerçeğini unutmayın.
Meditasyon yapacağınız zaman dilimini programlayın ve takvime not edin. Teknolojinin nimetlerinden yararlanmak isterseniz size hatırlatması ve hatta eşlik etmesi için bir uygulama edinin. Insight Timer, Headspace , Calm bunlardan birkaçı.
Günün aynı saati ve aynı yerde yapmaya özen gösterin ve buna öncelik tanıyın. “Aynı yer, aynı zaman” prensibi işinizi kolaylaştırır. Ancak şartlar el vermediği taktirde uygulamanızdan vaz geçmeyin, sadece o gün için başka zaman dilimine erteleyin. Mekan konusunda aşırı seçici davranmayın.
Evinizde kendinize meditasyon alanı yaratın. Meditasyon minderi, meditasyon taburesi, battaniye, ihtiyaç duyduğunuz blok vb yardımcı malzemeleri yerleştirin. Uygulama boyunca rahatsız edilmeyeceğiniz, sessiz, sakin bir alan olmasına dikkat edin.
Uygulamanızı yargılamayın. İsteseniz de meditasyondan sınıfta kalamazsınız! Meditasyon her an değişen dönüşen zihinsel aktivitelere bakmak için bir araçtır.
Yoga pratiğini toplu halde stüdyo ortamında yapmak gayet zevkli ve öğretici olsa da zaman içinde düzenli ev pratiğimizi oluşturmak bize çok şey kazandırır. Ev ortamında, günde sadece yirmi ila otuz dakika ayırarak sürdürülebilir pratiği alışkanlık edinebiliriz. Kendi ritmimizi bularak, içsel araştırma vesilesiyle hakiki bilginin ortaya çıkmasına şahit oluruz. Beden bizim en büyük öğretmenimizdir, bedeni dinlemek en derin yoga pratiğidir.
Evde yoga pratiği için nelere ihtiyacımız var ?
Rahatsız edilmeyeceğiniz, derli toplu bir alan seçin, yoga matınızı ve yardımcı malzemelerinizi (mat, blok, kemer vs) yerleştirin. Büyük bir yere ihtiyacınız yok, temiz, aydınlık ve sakin olmasına özen gösterin.
Gerçekçi hedefler koyun, 10-15 dakikalık pratikle başlayın. Kişisel ihtiyacınızı mata çıktığınız an itibarıyla en iyi karşılayan uygulamayı seçin.
Evde yapılan düzenli yoga pratiği, kendinizi bir kalıbın içine sokmaktan öte poza yerleşirken nasıl hissettiğinize odaklanmanızı sağlar. Kendi temponuzda ve bedeninizi dinleyerek hangi pozları yapmaya ihtiyacınız olduğunu daha rahat keşfedersiniz. Daha yorgun hissettiğiniz günlerde restoratif yogayı, daha enerjik olduğunuz zaman daha tempolu Vinyasa Akış tarzı uygulamayı seçebilirsiniz.
Güneşe Selam serileri zaman açısından sizi zorlamaz. Bedendeki büyük kas gruplarını ısıtmak, eklemleri hareketlendirmek için yapabileceğiniz gibi, başka pozları da Güneşe Selamın içine örerek devam edebilirsiniz. Ayaktaki Pozlardan sonra arkaya eğilme, öne eğilme, çevrilme ve restoratif pozlarla uygulamayı tamamlayabilirsiniz. Pratiğiniz ilerledikçe kol dengeleri ve ters duruşları da eklersiniz.
Evde tek başınıza matın üzerine çıkmak bazen sıkıcı olabilir. Bu durumlarda birçok stüdyonun sunduğu online platformlara bir göz atın. İlgi alanınıza, deneyiminize uygun bir yoga dersi bulmanız mümkün olacaktır.
Kendinizi zorlayacak hedefler koymadan sürdürülebilir olandan yola çıkarak yoga ve meditasyon yolculuğunuza devam edin. Nefesin önemini unutmayın, nefesi gözlemlemek bize o anki ruh halimiz hakkında birçok şey anlatır. Tabi en önemlisi keyif almayı unutmayın !