Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Palamut Balığının Faydaları

3 Dakika

Birçok faydası olmasına rağmen beslenme düzeninde bir türlü gerektiği kadar yer bulamayan bir besin balık. Halbuki balık hemen her çeşidiyle, beslenme düzeninde mutlaka yer alması gereken faydalı besinlerin başında geliyor. Zengin vitamin ve mineral içerikleri ile dengeli ve sağlıklı beslenmenin en önemli adımlarından birini oluşturan balığın, haftada en az iki kere tüketilmesi oldukça önemli. Yapılan araştırmalar da düzenli olarak balık tüketmenin hem fiziksel sağlığa hem de insan psikolojisine iyi geldiğini gösteriyor. Bu faydasının yanı sıra en önemli bileşeni omega-3 olan balık beyin hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlarken depresyon, hafıza kaybı, unutkanlık gibi birçok rahatsızlığın çözümüne de yardımcı olabiliyor.

Onlarca balık çeşidinden belki de hazırlanması en zahmetsiz olanı palamut ise vücudun birçok ihtiyacını karşılayabilecek bir içeriğe sahip. Eylül ayında tüketilmeye başlanan palamut balığının insan sağlığına inanılmaz faydaları var. Ilık denizlerde yetişen palamut, omega-3 yağ asidi bakımından somon türünden sonra en zengin balık türü. Sıcak ve ılık denizlerde hem kıyılarda hem de açıklarda bulunan palamut balığı, protein ve D vitamini açısından en zengin balıkların da başında geliyor. Aynı zamanda içeriğinde çokça A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor bulunan palamut balığı; sağlıklı beslenme düzeninin olmazsa olmazlarından

– Sinir sistemi üzerinde etkili olan palamut balığı sinir hücrelerinin daha sağlıklı olmasını sağlayıcı bir etki gösterir. Doğrudan sinir sistemine etki eden palamut, sinir sisteminde oluşan kötü hücrelerin
çoğalmasını da engeller. Bu özelliği sayesinde beynin hafıza kısmının gücünü artırır ve hem dönemsel unutkanlık hem de Alzheimer için iyileştirici özellik gösterir.

– Palamut, hücre yenileyici özelliğe sahip bir balık çeşididir. Bu özelliği sayesinde açık yaraların çok daha kısa sürede iyileşmesini sağladığı gibi cilt üzerinde de etkili olur. Düzenli tüketildiğinde, cildi gençleştirir ve onararak çok daha sağlıklı görünmesini sağlar.

– Palamut balığının diş ve kemik sağlığında da olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Beslenme düzenine eklendiğinde diş yapısını düzeltir ve diş eti kanamalarını engeller.

– İçeriğindeki yüksek A vitamini sayesinde göz sağlığı için de oldukça faydalıdır. Göz hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlarken, gözlerin daha sağlıklı olmasına ve görme fonksiyonuna destek olur.

– Omega-3 yağ asidi bakımından son derece zengin bir balık olan palamut bu sayede kolesterolü düzenler ve kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltır.

– Fosfor, sülfür ve vitaminler açısından zengin içeriği sayesinde saçlara da iyi gelir. Palamut balığını beslenme düzenine eklemek saçların güçlenmesine, daha canlı ve parlak görünmesine yardımcı olur. Ayrıca, saç dökülmeleri de azalır.

*Tüm balık çeşitlerinde olduğu gibi palamut balığının da bayat olması zehirlenmelere neden olabilir. Bu sebeple tazeliğinden emin olmadan tüketilmemesi gerekir. Mevsiminde ve taze tüketilmesi önerildiği gibi aşırı tüketiminden kaçınılması da önemlidir.

Fırında Soslu Palamut

Malzemeler

2 adet palamut

4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kırmızı ya da yeşil biber
1 adet domates
1 adet soğan
Birkaç diş sarımsak
Limon suyu
Kekik, karabiber, pul biber, tuz
İsteğe göre çeşitli sebzeler (kuru soğan, domates, sivri biber, patates…)

Hazırlanışı

Neredeyse her markette temizlenmiş halini bulabildiğimiz palamut balığını bütün olarak aldıysanız da temizlemesi hiç zor değil. Pulsuz yapısı ve yumuşak etleri sayesinde palamut temizlemesi en kolay balıklardan biri. Öncelikle balığı iyice yıkadıktan sırt üstü olacak şekilde tezgaha alalım ve üstünden yatay bir kesik atalım. Sonrasında, yüzgeçlerini ayırıp baş bölgesini keselim ve iç organlarını çıkartalım. Son olarak bol suyla tekrar yıkayalım.

Diğer taraftan öncelikle sebzelerimizi hazırlamaya başlayalım. Birkaç adet soğanı halkalar halinde kesip yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yine halka halka doğradığımız domatesleri ve ikiye kesilmiş yeşil biberleri yerleştirelim. Üzerlerine biraz zeytinyağı ve tuz ekleyelim.

Daha sonra yemeğimizin sosunu hazırlamaya başlayalım. Domates, biberler ve sarımsağı blender yardımıyla bir sos kıvamında olacak şekilde karıştıralım. Limon suyunu da bu sosun içine ekleyelim. Bir adet soğanı da rendeleyip suyunu sıktıktan sonra sosa ekleyelim. Son olarak baharatlarını ve tuzunu da koyup iyice karıştıralım. Halka şeklinde ve bir parmak genişliğinde kesilmiş palamut balıklarının her iki tarafını da hazırladığımız sosa iyice bulayalım. Kalan sosu da balıkların üzerine dökerek tepsiye alalım. 220 derecede önceden ısıtılmış fırında, 45 dakika kadar kontrol ederek pişirelim. Afiyet olsun!

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *

Kalori 216 kcal % 10.8
Karbonhidrat 0.0 g % 0.0
Lif 0.0 g % 0.0
Protein 20.2 g % 40.3
Yağ 15.1 g % 23.2
Kolesterol 53.0 mg % 17.7
A Vitamini 970.0 IU % 19.4
C Vitamini 5.0 mg % 8.3
Potasyum 283.0 mg % 8.1
Kalsiyum 26.0 mg % 2.6
Demir 1.0 mg % 5.6

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.