Beslenme düzeniyle ilgili bilgi almak istediğinizde, özellikle de söz konusu kilo vermekse onlarca bilgi karşınıza çıkar. Peki, bu bilgilerden ne kadarı doğru? Beslenme ile ilgili doğru bilinen yanlışları derledik…
Kilo vermeyle ilgili yazılı veya sözlü birçok yayın ve bilgi bulunuyor. Ancak bu bilgilerin bir kısmı sadece diyet efsanelerinden oluşuyor. Kanıtlanmamış her bilgiyi doğru kabul etmek ise sağlık açısından ciddi problemler yaratabiliyor. Güvenli zayıflamak ve sağlıklı beslenmek için mutlaka bir beslenme uzmanından görüş alınması gerekiyor. Bunun yanı sıra dışarıdan duyduğunuz doğru bilinen yanlışlara karşı da dikkatli olmak da fayda var.
Yanlış: Akşamları 18.00’dan sonra yemek aşırı kilo aldırır
Doğru: Her bireyin metabolizması, beslenme ve uyku düzeni farklıdır. Geç saatlere kadar uyanık olan bir kişiye 18.00’dan sonra yememesini söylemek doğru olmaz. Akşamları hareket alanı azaldığı için harcanan kalori de azalmaktadır. Bu yüzden akşamları tercih edilen yiyecekler hazım sıkıntısı yaşanmaması için daha hafif yiyecekler olmalıdır.
Yanlış: Kilo vermek için günlük beslenmeden ekmeği çıkarmak gerekir
Doğru: Günlük enerji ihtiyacının en az %45-50’si karbonhidratlardan karşılanmaktadır. Karbonhidratlar içerisinde bulunan vitaminlere vücudun ihtiyacı vardır. İşlenmiş un, hamur işleri ve glisemik indeksi yüksek gıdalardan uzak durulmalı ancak kompleks karbonhidratlar günlük beslenmede yerini almalıdır.
Yanlış: Diyet ürünlerden istediğiniz kadar tüketebilirsiniz
Doğru: Light ürünlerin kalorileri azaltılmış olsa da içeriğindeki yağ ve şeker miktarları önemlidir. Çokça yenildiği taktirde kilo vermeyi engellemektedir.
Yanlış: Sabahları aç karnına sirkeli su içmek yağ yakar
Doğru: Hiçbir besin tek başına yağ yakımını sağlamaz. Üstelik herhangi bir mide problemi yaşayan kişilerde bu uygulamanın uzun vadede yapılması sıkıntı yaratabilmektedir.