Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kaktüsüm Ölüyor Ne Yapmalıyım?

2 Dakika

Kaktüsler farklı türleri, renkleri ve şekilleriyle her geçen gün daha fazla kişinin ilgisini çeken bitkiler haline gelmeye başladı. Evlerde ve bahçelerde sıkça görmeye başladığımız kaktüslerin bakımı da klasik ev bitkilerine göre farklı. Çöllerde görmeye alışık olduğumuz kaktüsleri asıl ortamlarından uzakta, evlerimizde büyütürken dikkat etmemiz gereken belli başlı noktalar bulunuyor. Bu noktalara dikkat edilmediğinde ise kaktüsün ölmesi sonucuyla karşılaşılabiliyor.

Kaktüs Neden Ölür?

Kaktüsünüzün ölmesinin birden fazla nedeni olabilir. Ancak genelde sebep kaktüsün bakımını uygun şekilde yapmamaktır.

Kaktüsünüzün ölme sebebi aşırı sulama olabilir. Kaktüsler klasik ev bitkilerinin aksine oldukça az sulama isteyen bitkilerdir. Kaktüsünüzü ihtiyacından fazla sulamanız çürümesine ve sonucunda ölmesine neden olabilir. Kaktüs türleri arasında daha fazla ya da daha az sulama isteyen türler bulunsa da diğer ev bitkileri gibi günlük ya da haftalık sulama periyodu kaktüsler için aşırı olabilir. Bu nedenle eğer kaktüsünüzün ölmeye başladığını ya da doğru olmayan bir şeyler olduğunu fark ettiyseniz problemin sulama sıklığınızda olma ihtimali bir hayli yüksektir. Kaktüsler diğer ev bitkilerine nazaran daha geç evlerimizde kendilerine yer bulmaya başladığından birçok kişi doğal olarak sulama sıklığı konusunda bilgi sahibi olmuyor ve aşırı sulama uyguluyor. Sonuç olarak kaktüsünüzün sağlıklı olmadığını düşünüyorsanız sulama sıklığınızı uygun bir aralığa çekmeniz sorunun çözümü olabilir.

Kaktüsünüz, yeterli güneş ışığı almıyor olabilir ya da aşırı güneşe maruz kalmış olabilir. Bu da kaktüsünüzün ölmesine sebep olabilir. Kaktüsler çöl bitkileri olmaları nedeniyle uzun ve yoğun güneşlenmeye ihtiyaç duyar. Bu nedenle evinizin ya da bahçenizin en uzun süre güneş alan bölgeleri sağlıklı bir şekilde kaktüs yetiştirmek için en uygun alanlar olacaktır. Çöl şartlarını sağlamak mümkün olmasa da kaktüsünüzün iyi ve uzun süreli güneş alacağı bir yerde bulunması uzun bir ömür sürmesi için yeterli olur. Kaktüsünüz buruşmaya başladıysa, rengi soluyorsa, çiçek vermiyorsa yeterince güneş ışığı almıyor demektir. Kaktüsünüzde güneş yanıkları görüyorsanız, kuruma varsa, kahverengileşme veya kararma mevcutsa bu da aşırı güneşe maruz kaldığını gösterir. Genellikle evde yetiştirilen kaktüslerin aşırı güneşe maruz kalma ihtimali düşükken, yeterli güneş ışığı alamaması daha olasıdır. Bundan dolayı kaktüsünüzün ölmeye başladığını gözlemliyorsanız ya da genel olarak kaktüsünüzün görüntüsü size sağlıksız geliyorsa bunun sebebinin yeterli güneş ışığı ve ısısı alamaması olması yüksek bir ihtimaldir.

Kaktüs bakımında doğru toprak seçimi de büyük önem taşır. Çakıllı ve kumlu topraklar kaktüsler için idealdir. Bunun sebebi kaktüslerin çok fazla nemli toprağı sevmemesi ve sulu alanda yaşayamamasıdır. Çakıllı ve kumlu topraklar drenaj sistemleri sayesinde suyun topraktan daha kolay geçmesini, diğer bir deyişle toprağın suyu tutma özelliğini engellemesini sağlar. Bu nedenle kaktüslerinizde toprak tercihinizi çakıllı ve kumlu topraklardan yana kullanmanız kaktüsünüzün ölmesini engelleyecek, ömrünü uzatacaktır. Ayrıca toprak seçiminde kaktüsünüzü dışarıda ya da evde yetiştirmenize göre tercih etmeniz gereken tür de değişkenlik gösterebilir. Bu konuda kaktüsünüzün türü, yetiştireceğiniz alan ve iklim şartlarını göz önünde bulundurarak toprak tercihi yapmanız önemlidir. Kısacası kaktüsünüzün ölmeye başladığını fark ettiğinizde bunun nedeni yanlış toprak tercihi olabilir ve toprak değişimi ile kaktüsünüzün hayatını kurtarabilirsiniz.

Bunların dışında kaktüsünüzün ölmesinin başka nedenleri de olabilir. Zararlı haşere ve böcekler veya diğer bitkilerden bulaşan hastalıklar kaktüsünüzün ölümüne neden olabilir. Bu durumlarda soruna uygun zira ilaçlar ya da bazı mineral ve vitaminler çözüm olabilir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.