Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Evde elektrik tasarrufu nasıl yapılır?

3 Dakika

Hayatımızın her alanında kullandığımız ve rutinimizin önemli  bir parçası haline gelen elektrik artık hemen hemen çoğu aletin çalışması için olmazsa olmaz bir enerji türüdür.

Elektriğin günümüz koşullarında çok yoğun kullanılmasından ötürü bu enerjiyi doğru ve verimli kullanmak oldukça büyük önem taşır.

Bir işi daha az enerji kullanarak veya aynı enerjiyi daha çok iş için kullanmak sizi istediğiniz verime ulaştıracaktır.

Bunun için enerjiyi minimuma indirmek ve gereksiz kullanımı önlemek de size çok katkı sağlayacaktır.

İşte elektrikte tasarruf yapmanın yollarını sizlerle paylaşalım!

Kullanmadığımız lambaları kapatın

Bu basit ve oldukça etkili bir yöntemdir. İşinizin olmadığı yerlerdeki lambanızı söndürün. Gün ışığının yoğun olduğu yerlerde olmayı tercih edin. Böylelikle enerjiden büyük bir tasarruf etmiş olursunuz.

Tasarruflu ampuller kullanın

Bazı lambalar günümüz teknolojisinde artık az enerji çok verim ilkesi ile üretiliyor. Bu bahsettiğimiz tasarruflu lambalardan en çok kullanılanı ise LED lambalardır. Bu ampuller bilinenin aksine sıradan ampullere göre 2 kat daha az enerji harcarlar. Enerji ve elektrik tasarrufu sağlamak için bütün lambalarınızı led olanlarla değiştirerek başlayabilirsiniz!

Su ısıtmak için elektrikli ocak yerine kettle kullanabilirsiniz

Yemek için su ısıtmanız gerektiğinde ocağı kullanmanız ciddi bir enerji kayıplarına yol açar. Bunun yerine kettle veya bu tip bir su ısıtıcısı kullanmanız özellikle de otomatik kapananları tercih ettiğinizde büyük bir tasarruf yapmış olacaksınız.

Kullanmadığınız cihazların fişlerini çekin

Günümüz şartları gereğince artık evlerimizin bütün köşeleri prizlerle dolu ve ihtiyaç arttıkça bu prizlerin doluluk oranı da bir o kadar artıyor.

Mutfak aletleri, televizyonlar, şarj cihazları ve benzeri aletler biz onları kullanmasak bile fişte oldukları sürece enerji harcıyorlar ve bu şekilde ciddi enerji kayıplarına yol açıyorlar. Bu kayıpların önüne geçmenin bir diğer kolay yolu ise kullanmadığınız aletlerin fişlerini prizden çekmek diyebiliriz.

Eşyalarınızı doğru yerlere konumlandırın

Elektrik tasarrufu için çok bahsedilmeyen ancak çok büyük bir önem taşıyan eşyaların doğru konumlandırılması enerji kaybını önlemede katkıda bulunur.

Örneğin buzdolabını mümkün olduğunca güneş almayan bir yere konumlandırmanız buzdolabı kapağını açıp kapattığınızda kendini soğutmak için daha az enerji harcayacaktır ve böylelikle bu durum elektrik tasarrufunu uygulamada büyük bir katkı sağlayacaktır.

Aynı durum ısıtıcılar içinde geçerlidir yani siz ısıtıcınızı soğuk bir bölgeye koyduğunuzda kendini ısıtmak için daha fazla enerji harcayacaktır.

Ev aletlerini en verimli şekilde kullanın

Ev aletleri gelişen teknolojiyle birlikte üstün modeller bünyemize kazandırdı. Artık çoğu aletin ekonomik modu var. Bu mod fazla enerji tüketilmesini önleyip daha az enerji ve buna karşı daha çok iş yapmanıza yardımcı oluyor.

Fırında pişireceğiniz yemekler için doğru malzemeyi tercih edin

Fırında yemek pişirmek oldukça enerji harcanan bir iştir. Pişireceğiniz yemeği koyduğunuz malzeme de oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca cam veya seramik malzeme tercih edin ve bu malzemeleri kullanırken fırın derecenizi 20 derece düşürün.

Bu malzemeleri tercih etmenizi istememizin nedeni bu malzemeler diğer malzemelere göre ısıyı daha kolay iletir ve böylelikle içindeki yemek daha çabuk pişer.

Böylece daha az elektrik harcamış olursunuz.

Yemek pişirirken güç tüketimini minimum seviyeye indirin

Tencerede yemek pişirirken kapağını kapatmanız pişirme süresini azaltacağından daha fazla enerji harcamanızın önünü kesecektir.

Ayrıca düdüklü tencerelerde enerji kullanımını oldukça azaltır ve bütçeye katkıda bulunur.

Suyun sıcaklığını doğru ayarlayın

Suyun sıcaklığını arttırdığınızda harcanan enerji de bir o kadar artıyor. Bu kaybın önüne geçmek için, su üretecindeki sıcaklığı düşürebilirsiniz, musluk başlığına akış kısıtlayıcı takabilirsiniz ya da ellerinizi yıkarken ılık suda yıkamayı tercih edebilirsiniz.

Yani sıcak suyun gerçekten nerede gerekli olduğunu tespit ederek tasarrufa katkı sağlayabilirsiniz.

Bulaşık makinelerini tam dolmadan çalıştırmayın

Doğru bilinen yanlışlardan biri de bulaşık makinelerindeki bekleme modunun enerji tasarrufuna katkıda bulunduğunu sanmak diyebiliriz. Aksine bekleme modu aletin daha çok enerji harcamasına sebep olacağından bütün bulaşıklarınızı tek seferde yıkamaya özen gösterin.

Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi ekonomik modda çalıştırın

Yukarıda bahsettiğimiz ekonomik program burada da geçerlidir. Bu tür aletleri ekonomik modda kullanmak elektrikten tasarruf etmenize katkıda bulunur. Bu programların yıkama süresi normalden biraz daha uzun olsa da daha az güç üretmiş olurlar.

Çoklu priz kullanmaya özen gösterin

Çoklu priz kullanmak sizlere zaman açısından büyük bir katkıda bulunur. Size zamandan tasarruf sağlar. Ancak ciddi bir enerji yüklendiğinden dolayı bu prizleri kontrol etmek oldukça önemlidir. Genellikle çoklu prizlerde açma kapama anahtarları bulunur. İhtiyacınız olmadığı zaman bu anahtarları kapamak size elektrik tasarrufu açısından olumlu yönde etkisi olur.

Artan elektrik kullanımı ve bunun sonucunda oluşan enerji kayıpları bizleri günlük rutinimizi değiştirmeye itti. Yaptığınız küçük adımların aslında sizlere elektrik tasarrufu açısından büyük bir katkı sağladığını hep birlikte görüyoruz. Bunları devamlı olarak yaptığımızda hem bütçeniz hem de tüketilen enerji minimum seviyeye gelir ve böylece elektrikten tasarruf etmiş olursunuz.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.