Sağlıklı beslenmenin temel besin öğelerinden biri de balıktır. Balıkların üreme mevsimlerine dikkat etmek kaydı ile öğünlerimize düzenli olarak balık eklemeyi alışkanlık haline getirmemizde fayda var.
Bahar kendini iyice gösteriyor. Hava yavaş yavaş ısınıyor. Nisan ayı itibarı ile tükettiğimiz balıklar tezgahlarda yerlerini yeni türlere açıyor. Ancak bazı balıkların üreme mevsimi de bu ayda başlar. Balık neslinin devamlılığının sağlanabilmesi için yumurtlama döneminde balıklar avlanmazlar. 15 Nisan itibarı ile ülkemizde avlanma yasağı da başlar. Bu nedenle Marmara ve Karadeniz’de profesyonel balık avcılığı 15 Nisan itibarı ile yapılamaz.
Avlanma yasağı nedeni ile Nisan ayı itibarı ile balık bulmak yavaş yavaş zorlaşmaya başlar. Sağlıklı bir beslenme için haftada en az 1 porsiyon taze balık tüketimi öneren uzmanların önerisini dikkate alarak, Nisan ayında tüketebileceğimiz balıklara birlikte bir bakalım.
Kalkan: Nisan ayının en lezzetli balıklarından biri olan Kalkan balığı bir dip balığıdır. Kalkan balığı av yasağı ülkemizde 1 Mayıs – 30 Haziran arasındadır. Şubat sonu itibarı ile sofralarımıza gelmeye başlayan kalkan Nisan ayında lezzette zirve yapar. Ekonomik değeri oldukça yüksek olan kalkan balığı tava, buğulama, şiş ya da ızgara yapılarak tüketilebilir.
Mersin: Sadece ülkemizde değil tüm dünyada bilinçsiz avlanma ve nehirlerde meydana gelen kirlilik nedeni ile soyu tehdit altında olan mersin balığı, Karadeniz’ de su ürünleri enstitüsü tarafından çoğaltılarak denizlere bırakılmaktadır. Tatlı ve tuzlu sularda yaşayabilen bir balıktır. Bazı türleri çok büyük boyutlara ulaşabildiği gibi çok uzun ömürlü de olabilirler. Oldukça lezzetli ve ekonomik değeri çok yüksek olan mersin balığının avlanması çok sıkı takip edilmektedir.
Mercan: Nisan ayında oldukça fazla yakalama şansı olan bir balık olan mercan balığı, ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz’de yakalanabilir. Biraz daha büyük olanlarının daha lezzetli olduğu mercan balığı buğulama, tava ya da pilaki olarak tüketilebilir.
Mezgit: Sürüler halinde yaşayan ve en çok Karadeniz’de yakalanabilen bir balık olan mezgit balığı, bol beyaz et tercih edenlerce tercih edilebilecek balıklar arasında yer alır. Tavada kızartılarak tüketilir. Mezgitli tarifler için yazımıza göz atın!
Dil Balığı: Kalkan balığını andıran bir başka dip balığı da dil balığıdır. Dil balığı özel temizleme tekniği nedeni ile alırken balıkçınızda temizlemeyi tercih edeceğiniz balık türleri arasında yer alır. Oldukça lezzetli beyaz eti ile dil balığı tavada ya da ızgara da pişirilmeye uygundur. Ülkemizde bütün denizlerde dil balığı yakalamak mümkündür.
Fener Balığı: Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara Denizinde yakalanabilir. Yassı bir balık olan fener balığının kafası ve ağzı oldukça büyüktür. Balıkla birlikte yaşayan küçük canlıların yarattığı ışık nedeni ile bu ismi almıştır. Oldukça lezzetli beyaz bir ete sahip olan fener balığı zevkle tüketilen ekonomik değeri yüksek balıklar arasında yer alır. Tadı ıstakoza benzetilir. Fener balığı, buğulama, ızgara ya da küçük parçalar halinde kavurma yapılarak ta tüketilebilir.
Kırlangıç: Beyaz eti oldukça lezizi bir balık olan kırlangıç balığı daha çok balık çorbası yapımında tercih edilir. Uygun büyüklükte olan kırlangıç balıklarından fileto çıkarılarak ızgarada yapılabilir. Balık çorbası yapımında tercih edilir.
İzmarit: Beyaz ve oldukça lezzetli bir eti olan izmarit balığı daha çok kızartılarak tüketilir. Ancak buğulaması ya da ızgarası da yapılabilir.
Gümüş: Tam bir bahar balığıdır. Çünkü ılık suları tercih eder. Havaların ısınması ile birlikte Marmara Denizi başta olmak üzere diğer denizlerimizde de yakalanabilir. Gümüş renkli pulları nedeni ile bu ismi almıştır. Genelde tavada kızartılarak tüketilir.
Levrek: Ülkemiz denizlerinde yakalanabilen pullu bir balıktır. Oldukça lezzetli olan levrek balığının yağ oranı düşük olduğundan diyet yemeklerinde tercih edilen bir balıktır. Mayıs ayına kadar tüketilebilir. Daha çok buğulama yöntemi ile pişirilen balık diğer pişirme yöntemleri ile de tüketilebilir. Özellikle sütlü bir sos ile yapılan sütlü levrek ülkemizde sevilerek tüketilir.
Kefal: Havyarı için avlanması tercih edilen kefal balığının ekonomik değeri oldukça yüksektir. Omega 3 içeriği oldukça fazla olan kefal balığının farklı türleri vardır. Bunlardan bir tanesi de ülkemizde Van Gölünde yetişen inci kefalidir. Buğulama ve tavada kızartılarak yenilebilir. Kefalle yapılabilecek 4 tarifi sizin için derledik, tıklayın!
Kaya Balığı: Ülkemiz denizlerinde sık tutulabilen bir balıktır kaya balığı. 200 den fazla türü vardır. Ancak mutfaklarda çok tercih edilmeyen bir balıktır. Aslında kaya balığı kızartılarak zevkle tüketilebilir.
Nisan ayı balıklarından biri olan kırlangıç balığı ile güzel bir tarifle yazımızı bitirelim.
Kırlangıç Buğulama
Malzemeler
- 1 orta boy kırlangıç
- 2 adet patates
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 adet sivribiber
- 1 adet limon
- 2-3 diş sarımsak
- 1 tutam maydanoz
- 1-2 yaprak defne
- tuz, karabiber
- 1-2 kaşık zeytinyağı
- 1 kaşık tereyağı
Talimatlar
- Orta ateşte kızdırılan bir tencerede ince ince doğradığınız soğan ve biberleri soteleyin.
- Tencerenin dibine ince yuvarlak doğranmış patatesleri dizin.
- Üzerine küp küp doğradığınız domatesin yarısını yayın.
- Balığınızı patateslerin üzerine yerleştirin.
- Üzerine kalan domatesi, sarımsağı, ince kıyılmış maydanoz ve defne yaprağını yerleştirin.
- 1 çay bardağı kadar su ilave edin ve üzerine limon dilimleri yerleştirip baharatlarını da koyun.
- Kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirip servisyapın.