Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Klima Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2 Dakika

Klima üniteniz, özellikle yaz aylarında evinizi bir dinlenme ve rahatlama alanı yapan önemli bir parçadır. Zamanla, ünitenizin bir zamanlar olduğu gibi aynı seviyede soğutma elde etmek için daha çok çalıştığını fark edebilirsiniz. Aynı şekilde, bir ısıtma, havalandırma ve klima sisteminiz varsa, ısıtma da zamanla daha az etkili hale gelebilir.

Klimanızı temizlemek, sisteminizi daha uzun süre sağlıklı tutacak kritik bir bakım unsurudur. Bu, daha az büyük çaplı onarımların yanı sıra daha düşük bir enerji faturası anlamına gelir. Biraz zaman, sabır ve hassasiyetle klimanızı daha iyi performans için temizleyebilirsiniz. Klima bakımı, klima ünitenizin doğru şekilde çalışmasını sağlamak için gereklidir; temizlik, havanızı soğuk tutar.

Klimayı Nasıl Temizlerim?

Her şeyden önce, gücü kapatın. Mini bölünmüş bir ünite veya daha büyük bir merkezi sistem için, devre kesici kutunuzu bulun ve klima ünitenizi kontrol eden ana güç anahtarını kapatın. Klimanız büyük miktarda elektrik kullanır ve çok fazla iletken metal içerir. İçinden canlı güç akışı varken klimanızı kurcalamak zararlı olabilir.

Dış kondenser ünitesinin temizlenmesi, klimanızın temizliğinde mükemmel bir ilk adımdır. Fan, ızgara ve kondenser serpantinlerinin tümü, kir, yapraklar ve çimen gibi yaygın temel artıklarla tıkanmanın kurbanıdır. Normal bir bahçe hortumu, fanı ve kondenser ünitesinin içindeki kondenser serpantinlerini temizlemek için harika bir araçtır, ancak basınçlı yıkayıcı kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Kondenser ünitesinin ısı ve suyu dışarı atmak için tasarlandığını unutmayın, bu nedenle ünitenin altından su sızdığını gördüğünüzde paniğe kapılmayın.

Dış ünite temizlendikten sonra sıra içeri taşınmaya gelir. Her boyuttaki klimalarda, kir ve döküntü toplama eğiliminde olan birkaç farklı “sorunlu alan” vardır. Birincisi klimanın nasıl çalıştığında önemli rolü olan filtredir. Her klimanın bir filtresi vardır ve düzenli aralıklarla temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir. Mini split kanalsız ünitelerde filtreler çıkarılabilir ve su ve sabunla temizlenebilir. Filtreyi üniteye geri takmadan önce kuruması için zaman vermeniz çok önemlidir. Uzmanlar, klimayı ne sıklıkta kullandığınıza bağlı olarak filtrenizin yılda bir ila iki kez değiştirilmesini önerir.

Fırın ünitesinin içindeyken dikkatinizi evaporatör bataryasına çevirmelisiniz. İşlevselliği nedeniyle, evaporatör bobini, bobinin dışında kalan çiye yapışan toz için bir mıknatıstır. Bu birikinti, evaporatör serpantininin havayı düzgün bir şekilde soğutmasını engelleyebilir ve potansiyel olarak önemli bir arızaya neden olabilir. Evaporatör serpantini en az üç yılda bir veya klimayı sürekli kullanıyorsanız daha sık aralıklarla kapsamlı bir şekilde temizlenmelidir.

Havalandırmaları da unutmamanız gerekir. Evinizin her odasındaki havalandırma delikleri, sıcak havanın dışarı atılmasından ve soğuk havanın içeri üflenmesinden sorumludur, toz için başlıca hedeflerdir. Filtrenizin uğraşmak zorunda olduğu birikinti miktarını azaltmak temiz havalandırmaların hava akışına ve klima ünitenizin daha uzun süre temiz kalmasına yardımcı olur.

Klimayı Ne Zaman Temizlemeliyim?

Bahar, tipik olarak klima temizliği ve bakımı için en doğru zamandır. Yaza kadar beklerseniz kendinizi klimanızın bozulduğu ve tamir edilmesi gereken bir durumda bulabilir ve en çok ihtiyacınız olduğu anda kendinizi serin havadan mahrum bırakabilirsiniz.

Çoğu profesyonel, yaz için klima ünitesini kullanmayı bıraktıktan bir ay sonra ve havalar ısınmadan bir ay önce kapsamlı bir temizliğin yapılması gerektiğini söyler.

Klimanızın temizliğini bir uzmana da yaptırabilirsiniz. Yeterli bir bakım hizmeti, bobinler, kanatlar ve drenaj gibi dahili bileşenlerin temizlenmesini içermelidir. Çok tozlu veya nemli bir ortamda yaşıyorsanız ve klimanızı sık kullanıyorsanız, klimanın içinde ne kadar toz ve küf birikebileceğine şaşırabilirsiniz. Bu, ünitenin tıkanması nedeniyle performansının düşmesine, tozun evinize üflenmesine ve iç ünitenin drenaj borusu pislikle tıkanırsa su sızıntısına neden olabilir. Toz filtrelerinin ve panjurların düzenli olarak temizlenmesi ve ünitede varsa ‘kurutma’ programının çalıştırılması bundan kaçınmaya yardımcı olacaktır, ancak ara sıra profesyonel servis ve temizlik yine de gerekli olacaktır.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.