Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kedim Neden Kusuyor?

3 Dakika

Çoğu kedi sahibi, kedi kusmasının karakteristik sesine çok aşinadır. Ama bunun sık rastlanan bir durum olması, doğal kabul edilebileceği anlamına gelmez. Kedilerde kusma bazı vakalarda erken bir hastalık belirtisi olabilir, bu nedenle kedinizin sağlığındaki bu önemli değişikliği gözden kaçırmamaya dikkat etmeniz önemlidir. Çoğu durumda, kediler için hazırlanmış takviye edici gıdalar ile kusmalar önlenebilir ancak bu her durum için geçerli değildir. Bu sebeple kusmanın nedenlerinin iyi anlaşılması kedinizin uygun tedaviyi almasının sağlanması çok önemlidir.

Kedilerin titiz bakım davranışları nedeniyle ara sıra tüy yumağı olması normaldir, ancak tüy yumağı ile ilgili olmayan kusma tıbbi bir sorunun işaretidir. Kediniz günde birkaç kez kusarsa veya kusma sıklığında bir artış fark ederseniz, sorunu veterinerinizle konuşmanız en iyisidir.

Kedi Kusması Türleri

Kediler çok çeşitli nedenlerle kusabilir ve nasıl kustuğu nedene bağlı olarak değişebilir. Çoğu kedi sahibi, kedi çok miktarda tüy yuttuğunda ortaya çıkan tüy yumaklarına aşinadır. Bu tüyler kedi tarafından sindirilemez ve sindirim sisteminden kusularak atılabilir.

Diğer, daha ciddi nedenlerden kaynaklanan kusma, kan, safra, mukus veya kısmen sindirilmiş yiyecekleri içerebilir. Kusmanın sıklığı, zamanlaması ve görünümü, veterinerinizle görüşmeniz gereken önemli faktörlerdir.

Kusma, mide ve üst bağırsak içeriğinin zorla dışarı atılmasıdır, regürjitasyon ise içeriğin ağız, boğaz ve yemek borusundan dışarı atılmasıdır. Kusma, genellikle birkaç dakika süren, kedinin iyi görünmediği, salya aktığı, öğürdüğü, karında şişkinlik gösterdiği ve sonunda kustuğu aktif bir süreçtir.

Öte yandan, regürjitasyon, uyarı vermeden hızlı ve sıklıkla gerçekleşir. Kedi tipik olarak bir dakika iyidir, sonra aniden öğürmeden veya irkilmeden “tükürür”. Kedinizin bu iki süreçten hangisini yaşadığını belirlemek, size ve veterinerinize sorunun olası nedenlerini daraltmanıza yardımcı olabilir.

Kediler Neden Kusar?

Tıpkı insanlar gibi, kediler de birçok farklı nedenden dolayı kusabilir. Kedi kusmasının bazı nedenleri nispeten iyi huyludur ve kendi kendine çözülebilirken, diğerleri çok daha ciddi olabilir. İşte kedilerin kusmasının en yaygın nedenlerinden birkaçı…

Tüy Yumakları

Kediler kendilerini yalarken, kaba dilleri tüylerini çeker ve daha sonra bu tüyleri yutarlar. Büyük hacimli tüyler midede birikebilir ve kolayca sindirilemez, bu da kedinin tüy yumağı kusmasına neden olur. Bu kusma nedeni genellikle endişelenecek bir şey değildir, ancak kedinizin sık sık tüy yumağı varsa, bunu veterinerinizle görüşmek isteyebilirsiniz. Bazı durumlarda, tüy yumakları bir gastrointestinal problemin erken belirtisi olabilir.

Gastroenterit

Gastroenterit, esasen, diğer şeylerin yanı sıra, diyet hataları, toksinler veya ilaç yan etkilerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek bir mide rahatsızlığı için kullanılan bir terimdir. Gastroenteritin bazı nedenleri hafiftir ve kendi kendine çözülür, ancak diğerleri daha ciddi olabilir ve bir veterinerin dikkatine ihtiyaç duyabilir.

Yabancı Cisimler veya Engeller

Kediniz oyuncak, ip parçaları, saç tokası veya diğer yabancı maddeleri yerse, tıkanmaya ve hasara neden olabilir. Bu kusma nedeni ciddidir ve acil veteriner müdahalesi gerektirir.

Gıda Alerjileri ve İnflamatuar Bağırsak Hastalığı

Alerjiler kedilerde oldukça nadirdir, ancak kedi tetikleyici bir yiyecek yediğinde ortaya çıkan sindirim sistemi iltihabı nedeniyle kusmaya neden olabilir. Bazı kediler, bu koşulların bir sonucu olarak kronik ishal yaşayabilir.

Sistemik Hastalıklar

Böbrek hastalığı, pankreatit ve hipertiroidizm gibi kronik hastalıklar, çeşitli mekanizmalar nedeniyle bulantı ve kronik kusmaya neden olabilir. Bu kusma nedenlerini ele almak, altta yatan durumun belirlenmesini gerektirir ve bu koşulların çoğu yaşam boyu tedavi gerektirir.

Parazitler

Bu kusma nedeni yavru kedilerde daha yaygındır, ancak her yaştaki hayvanda ortaya çıkabilir. Bazen evcil hayvan sahipleri kusmukta canlı solucanlar bile görebilirler. İyi haber şu ki, parazitleri tedavi etmek genellikle kusmayı giderir.

Kanser

Sindirim sistemi kanserleri kedilerde oldukça yaygındır ve normal sindirime müdahale ederek kusmaya neden olabilir. Vücudun diğer bölgelerindeki kanserler de mide bulantısı, rahatsızlık ve halsizlik hissine neden olabilir ve bu da kusmaya neden olabilir.

Kedi Kusması: Ne Zaman Endişelenmeliyim?

Kedinizin ara sıra tüy yumağı kusması normaldir, ancak kusma sıklığı, hacmi veya kıvamındaki herhangi bir değişiklik endişe nedenidir. Kedilerde kusma, özellikle aşağıdaki gibi diğer semptomların eşlik etmesi ile bir sorun olarak görülebilir;

  • İştah kaybı
  • Sürekli uyku hali
  • Ateş
  • İshal
  • Yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler
  • Sağlık ve davranıştaki diğer değişiklikler

Evcil hayvanınızda bu belirtileri fark ederseniz, daha fazla rehberlik için veterinerinizle iletişime geçin.

Kedilerde Kusmanın Tedavisi

Kusmaya çok farklı koşullar neden olabileceğinden, birçok farklı tedavi de vardır. Kedinizin kusması kanser veya kronik böbrek hastalığı gibi sistemik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, altta yatan rahatsızlığı teşhis etmek ve tedavi etmek birincil hedef olacaktır.

Tüy yumağı veya gastroenterite bağlı hafif kusma vakaları için, veteriner hekiminiz antiemetik ilaçlar ve antasitler gibi destekleyici bakım reçete edebilir. Bazen, özellikle kusma, altta yatan bir gıda alerjisi veya iltihaplı bağırsak hastalığından kaynaklanıyorsa, kedinizin diyetinde bir değişikliğe ihtiyacı olabilir.

Yabancı bir cisim tıkanması nedeniyle kusma özellikle ciddidir. Çoğu durumda, yabancı madde hemen çıkarılmazsa ciddi hasara neden olabilir. Bu tür kusmayı tedavi etmek için veterineriniz, yabancı maddeyi ve hasarlı bağırsak bölümlerini çıkarmak için acil ameliyat önerebilir.

Kedi Kusması için Doğal Çözümler

Önce veterinerinize danışmadan kedinizin kusmasını evde tedavi etmeye çalışmamak en iyisidir. Yabancı cisim veya tıkanıklık gibi kedi kusmasının birçok nedeni, hemen uygun şekilde tedavi edilmezse ciddi hasara ve hatta ölüme neden olabilir. Kedinizin kusması sadece tüy yumaklarından kaynaklanıyorsa, veterineriniz tüylerin kedinizin sindirim sisteminden geçmesine yardımcı olmak için günlük olarak reçetesiz bir tüy yumağı tedavisi önerebilir. Veterineriniz tarafından aksi belirtilmedikçe, kedinize asla reçeteli veya reçetesiz satılan herhangi bir ilaç vermemeniz gerekir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.