Özge Uçucu Followİstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.
Mezgitli Tarifler
3 Dakika
Ülkemiz denizlerinde dört mevsim bulabileceğimiz bir balıktan bahsedeceğiz bugün. Mezgit balığı , sürüler halinde yaşayan en çok Karadeniz ve Marmara Denizi’nde yakalayabileceğimiz bir dip balığıdır. Balık en lezzetli kış aylarında tüketilir. Türün devamlılığı açısından yumurtlama mevsimi olan Kasım ve Mayıs aylarında avlamamak gerekir. Mezgit balığı halk arasında etinin bol, kılçığının az olması nedeni ile tavuk balığı olarak ta bilinir. Mezgit balığının Sarı ve Bayağı Mezgit olmak üzere iki çeşidi ile en çok tanınır.
Mezgit balığı yüksek miktarda B vitamini ve folik asit içerir. Ayrıca iyi bir protein kaynağı olduğu gibi potasyum yönünden de zengin bir balıktır.
Son yıllarda denizlerin hızla kirlenmesi nedeni ile dip balıklarının tüketiminde bazı soru işaretleri oluşmuştur. Bu balıkların sürekli tüketilmesi durumunda vücutta ağır metaller diye isimlendirilen kurşun, cıva, kadmiyum gibi ağır metallerin birikmesi söz konusu olabilir.
Sofraya gelmeden önce mezgit balığı nasıl temizlenir kısaca bir bakalım.
Balığın pullarını bir bıçak yardımı ile temizleyin, daha sonra balığın karnının yarıp içini güzelce temizleyin. Balığın orta kemiğinin üzerinden bıçak yardımı ile üst kısmının ve alt kısmının filetosunu alın. Filetoların üzerindeki siyah kısımları bol su ile yıkadığınız balığınız pişirmeye hazır hale gelmiştir.
Mezgit balığı, ızgara, konserve, fırın ya da tava olarak pişirilebilir. Şimdi bu balığa soframızda nasıl yer verebiliriz bir bakalım.
Izgara Mezgit
Mezgit balığı çok yağlı bir balık olmadığı için fırında çok tavsiye edilmese de fırında mezgit seçenekler arasında yer alabilir.
YapılışıTemizlenmiş ve suyu iyice süzülmüş balıkları geniş bir kaba alalım. Tuz, karabiber ve zeytinyağı ile karıştıralım. Tercihen bulabilirseniz taze kekik yapraklarını da ekleyin. Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirelim. Balıkları daha sonra fırın ızgarası üzerine yerleştirin. Yanlarına ikiye bölünmüş domatesleri de koyabilirsiniz. Balığın iki yüzünü de 5 ‘er dakika kadar pişirip servis yapabilirsiniz.
Mezgit Tava
Mezgitin en yaygın tüketim şekillerinden biri de mezgit tavadır.
YapılışıUnları 2 ayrı tabağa koyarak yemeğimize başlayalım. Mezgitlerimiz önceden temizlenmiş ve suları süzülmüş olursa daha lezzetli olacaktır. Unlardan buğday ununun içine bir tatlı kaşığı kadar tuz koyup karıştıralım. Bir başka kapta yumurta sarılarını iyice çırpalım. Balıklarımızı önce una sonra yumurta sarısına en sonda mısır ununa bulayarak kızgın yağda iki tarafı da iyice kızarana kadar kızartalım. Kızartma yağına biraz tereyağı eklenmesi durumunda balıklar altın sarısı renginde kızaracaktır.
YapılışıKöftemizin önce sosunu hazırlayalım. Zeytinyağında yemeklik doğradığımız sarımsak ve soğanı soteleyelim. Üzerine kekiklerimizi de ekleyerek kısa bir süre daha sotelemeye devam edelim. Kekiklerin kokusu gelmeye başlayınca rendelediğimiz domatesleri ve diğer baharatları defne yaprakları ile birlikte ekleyelim. Bu karışımı yaklaşık 5 dakika pişirelim. Karışımın kıvamı sos için koyu olursa su ile biraz açılabilir. Ayrı bir tencerede su kaynatalım ve mezgit filetolarımızı bu suda haşlayalım. Mezgit balığı kolay pişen bir balıktır. Balıkları bir kevgir yardımı ile sıcak sudan alıp bir kenarda soğutalım. Balıklar soğuyunca geniş bir kabın içine alarak galeta unu, baharatlar, yumurta ve dereotu ile karıştırıp yoğuralım. Oluşan karışımdan köfteler yapalım. Bu köfteleri bir iki saat kadar buzdolabında dinlendirmek daha güzel kızarmalarını sağlayacaktır. Dinlenmiş balık köftelerinin kızgın yağda iki tarafını da güzelce kızartıp önceden hazırladığımız sosun içine alalım. Üzerini kekik ya da dereotu ile süsleyerek servis yapalım.
Küçük bir fırın tepsisinin içine yağlı kağıt yerleştirerek yemeği yapmaya başlayalım. Yağlı kağıdın üzerine ince limon dilimlerini yerleştirelim. Üzerine önceden temizlenip suyu süzülmüş olan balık filetolarımızı koyalım. Balıklarımızı pişirmeden yaklaşık 1- 2 saat önceden zeytinyağı , tuz ve karabiberle marine etmek lezzetlerini artırır. Balıkların üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber ve kekikleri koyalım. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar pişirelim. Balıkların çok kurumamasına dikkat edelim. Bu arada ayrı bir tavada kızgın zeytinyağında sarımsak ve dörde bölünmüş mantarları kendi suyu ile kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar kavurup ateşten almadan maydanoz ve soya sosunu da ilave edelim. Fırından çıkan balıkların üzerine nar ekşisi gezdirerek sotelenmiş mantarlarla birlikte servis edelim.
Özge Uçucu Followİstanbul Bilgi Üniversitesi’nde aldığı diyetisyenlik eğitiminin ardından gastronomi yan dalı yapan Özge Uçucu, yüksek lisansını sporcu beslenmesi üzerine yaptı. Özge Uçucu’nun uzmanlık dalları arasında sporcu beslenmesi, psikodiyet, hastalıklarda beslenme, antiaging beslenme, zayıflama ve bölgesel incelme, kilo alma, hastalıklarda beslenme, gebelik ve emziklilik dönemi beslenme, geriatrik beslenme yer almaktadır. Özge Uçucu kendi kliniği dışında, Etiler ve Bahçeşehir’de anlaşmalı olarak başka kurumlara da destek vermektedir.