Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Kedi Kumu Türleri

3 Dakika

Kedilerle beraber yaşayan herkes kum seçiminin ne kadar önemli olduğunu bilir. Yanlış kum seçimi tüm evin mahvolmasına ve istenmeyen görüntülerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Kedilerle yaşamayı kolaylaştırmak için kum seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Kumun çabuk topaklanması, sıvıyı iyi emmesi, kedinin kumu sevmesi ve alışması, az kokması…

Bu özellikleri sağlamayan kumlardan kullanıyorsanız kediniz ile aynı evde yaşamakta zorlanabilir, kedinizin ihtiyaçlarını evin istenmeyen bölümlerinde giderdiğine şahit olabilirsiniz. Evinizden bu kokuyu atmanız da uzun sürebilir. Bu sebeple doğru kum seçimi çok önemlidir.

Kedi kumları doğal ve doğal olmayan kedi kumları olarak ikiye ayrılır.

  • Doğal Olmayan Kedi Kumu

Bu kum çeşidi, doğal olmayan maddelerden üretilen bir kumdur. Doğal kumlara göre daha fazla sıvıyı ve kokuyu daha kısa sürede hapsedebilirler. Koku ve sıvı emiciliğini artırmak için çeşitli kimyasal maddeler bu kumlar üretilirken kullanılabilir, doğal kumlara göre üretim aşamasında farklı kimyasal işlemlerden geçebilirler.

Silika – Kristal Kedi Kumları doğal olmayan kuma örnek verilebilir. Bu kumun en çok bilinen ve tercih edilme sebebi olan özelliğinin diğer kumlara göre ucuz olmasıdır. Sıvıyı ve kokuyu çok iyi şekilde absorbe edebilirler ve kullanım süreleri uzundur. Fakat kumu temizleme süresinin uzun olması bir dezavanatajdır.

Bir diğer dezavantajı için kumun içinde yer alan kimyasal maddelerdir. Kediler kendilerini yalanarak temizlenirler ve tuvaletlerine girdiklerinde farklı yerlerinde kum kalıntıları kalabilir. Bu durumda kumu temizlemek için yalanacak kediler bu kimyasalları vücutlarına alabilirler. Kumun içeriğinde yer alan maddeler silikozis hastalığına neden olabilir. Hijyen açısından uzun süreli kullanımlarda sorun oluşturabilir.

Bir diğer dezavantajı ise ekonomik olmaması. Paket fiyatları ucuz olmasına karşın bu kumlar kullanıldıktan sonra tamamen atılır, tekrar kullanılamaz. Bu da paket fiyatının ucuz olmasına rağmen uzun süreli kullanımlarda ekonomik bir seçenek olmamasına neden olur.

  • Doğal Kedi Kumları

Doğal maddelerden elde edilen ve kimyasal işlemlerden geçmeyen kedi kumu türleri de mevcuttur. Doğal maddeler eleme ve fırınlama gibi fiziksel işlemlerden geçerek kum oluşturulur. Çoğunlukla bentonit, diatomit ve sepiolitten yapılır. Ağaç talaşından üretilen doğal kumlar da vardır.

Bentonit Kedi Kumları

Bentonit kedi kumları ülkemizde bol miktarda sodyum bentonit ve kalsiyum bentonit bulunmasından dolayı ekonomik sayılabilecek kedi kumları arasında yer alır. Sodyum bentonit ve kalsiyum bentonit bir tür kil çeşididir.

Bu kedi kumu oldukça hijyeniktir. Yapımı sırasında yüksek ısılara maruz kalır, bu da içerisinde bulunan zararlı maddelerden kurtulmasına neden olur.

Bentonitin emme gücü de yüksektir, yüksek ısıya maruz bırakılmasının ardından da sıvı emme gücü iyice yükselir.

Bu kum çeşidi hızlı topaklaşır, bu sayede kokuyu hızlıca emer ve kötü kokuların dışarı salınmasını engeller. Kedi dışkısının etrafı hızlıca kum tarafından sarılır, böylece dışkı diğer kum tanelerine bulaşmaz, kumun geri kalanı kirlenmez. Bu da daha hızlı ve zahmetsiz bir temizlik sunar. Her gün veya iki günde bir kum içinde topaklaşan kısımları bir kürek yardımı ile temizlemeniz yeterli olacaktır.

Tüm özellikleri göz önüne alındığında ekonomik, hijyen ve temizlik kolaylığı açısından bentonit kendi kumu oldukça üst sıralarda yer alır.

Sepiolit Kedi Kumu

Sepiolit kumun malzemesi ile Eskişehir’de meşhur olan Lüle Taşı’nın malzemesi aynıdır. Bu malzeme hem ülkemizde hem de Dünyada çok nadir çıkarılan bir maden türüdür.

Sepiolit kedi kumu, beniolit kedi kumu gibi topaklaşmaz. Bu sebeple temizliği daha zor olabilir. Ayrıca dışkı diğer kum tanelerine de gelebilir, onları kirletebilir. Sıvıyı emme ve kokuyu emme özelliği mevcuttur fakat çok güçlü değildir.

Tozlu bir yapıdadır, kumu dökerken veya temizlerken tozlar rahatsız edebilir.

Diğer kum çeşitlerine göre daha pahalı bir kum çeşididir.

Tüm bu özellikleri dikkate alındığında sepiolit kedi kumu çok tercih edilen kum çeşitleri arasına giremez.

Diatomit Kedi Kumu

Bu maden çeşidi çoğunlukla bej renklidir ve doğada çok sık rastlanır. Emiş gücü oldukça yüksektir fakat tıpkı sepiolit kumlar gibi tozlu bir yapıya sahiptir.

Topaklaşma özelliği yoktur. Kokuyu kumun içerisine hapsetme özelliği de oldukça zayıftır. Temizlik sırasında zorlanabilirsiniz. Kokuyu en aza indirmek için kumu sık sık değiştirmeniz tavsiye edilir. Bu sebeple ekonomik bir kum çeşidi denilemez.

Ağaç Talaşı Kedi Kumu

Ağaç talaşı kumu mali değeri oldukça düşük olan meşe ve çam gibi ağaçların kerestelerinden elde edilir. Keresteler önce işlenir ardından fırınlanır.

Kokuyu kumun içine hapsetme özelliği ve emiş gücü oldukça yüksektir. Kedilerin idrar yollarının korunmasına da yardımcı olur.

İçerisinde herhangi bir kimyasal kullanılmaz veya kimyasal bir işlemden geçmez. Bu sebeple tamamen doğal bir kum çeşididir.

Sadece kediler için değil sürüngenler ve kemirgenler için de kullanılabilir.

Maksimum hijyen sağlamak için bu kumun da sık sık değiştirilmesi önerilir.

Farklı maddelerden ve farklı işlemlerden geçerek hazırlanan birçok kedi kumu çeşidi vardır. Siz de kendi aradığınız özelliklere dikkat ederek ve maliyetlerini göz önüne alarak hem kediniz hem de kendiniz için en uygun kedi kumunu alabilirsiniz.

Kedi Kumu Türleri

Kediniz için en iyi kedi kumunu keşfedin!

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.