Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Ayvanın Bağışıklık Sistemine Etkisi

3 Dakika

Ayvanın faydaları saymakla bitmez. Kendine has aroması da cabası.

Ayva; kalp ve dolaşım, sindirim, bağışıklık sistemlerine pek çok olumlu etkide bulunur. Bu etkileri sayesinde, diyetlerde kendine kolay bir şekilde yer bulabiliyor.

Ayva, “Gülgiller” familyasının bir ferdi olarak öne çıkıyor. Elma ve armut da bu familyanın diğer üyelerinden bazıları. 250 gramlık orta boy bir ayvada yaklaşık olarak 98 kalori ve 15 gram diyet lifi bulunuyor. Düşük kalorisi ve içerdiği yüksek oranda diyet lifinin yanında ayva; potasyum, demir, A ve C vitaminleri bakımından da son derece zengin bir besin içeriğine sahip. Bu kadar zengin bir besin içeriğine sahip oluşu da çok sayıda faydayı beraberinde getirmesini sağlıyor elbette.

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Ayva, vücuttaki birçok organ ve sistemin daha iyi çalışabilmesine katkı sağlayacak özelliklere sahip. Besleyici özelliği ve vücuda sağladığı pek çok fayda sayesinde ayvayı gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Ama her şeyin fazlasının zarar olduğunu da unutmayın.

Ayvanın bazı faydalarından bahsedecek olursak:

  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine son derece yardımcıdır. Ayvanın bu özelliği; içerdiği bol C vitamini ve fitokimyasal maddelerden kaynaklanıyor. C vitamininden zengin içeriği, bağışıklık sistemi hücrelerine virüs ve bakteri gibi zararlı mikroorganizmalarla savaşta büyük katkı sağlıyor. Her gün düzenli olarak bir porsiyon ayva tüketimi, sizin için uzun vadede dış etkenlere karşı güçlü ve sağlam bir bağışıklığın anahtarı olabilir.
  • Cilt ve saç sağlığına oldukça faydalıdır. Ayva; demir, çinko, bakır gibi mineraller bakımından zengindir. Bu zengin mineral içeriği sayesinde saç köklerinin oksijenizasyonu daha kaliteli bir şekilde sağlanır. Kaliteli ve düzgün bir şekilde oksijenlenen saçlar daha sağlam bir hal alır ve eskisine kıyasla daha kolay uzar. Aynı zamanda cilt dokusu da, ayvanın içerdiği mineraller sayesinde daha iyi bir şekilde beslenir. Bu da daha genç bir cilt görünümü anlamına geliyor.
  • Sindirim sistemi ve özellikle bağırsaklarda hastalık meydana gelme riskini azaltır. Ayvanın yapısında bulunan mineral, vitamin ve en önemlisi diyet lifleri; hazımsızlık ve bazı diğer sindirim problemlerinin önüne geçilmesinde önemli bir rol oynar. Liften zengin bir beslenme düzeni, batı tarzı beslenme dediğimiz fast-food benzeri gıdalarla beslenmenin yol açtığı Crohn hastalığı gibi bazı bağırsak hastalıklarına yakalanma ihtimalini de büyük ölçüde düşürür.
  • Anemiye (kansızlık) iyi gelir. Halk arasında en yaygın anemi sebebi, demir eksikliğidir. Ayva, demir içeriği bakımından zengin bir yapıya sahip olduğu için; demir eksikliği kaynaklı aneminin önüne geçilmesinde etkili olabilir.
  • Kalp ve damar sağlığına faydalıdır. Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini ani bir şekilde artırmaz, tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Yüksek lif içeriği sayesinde tok tutar, kandaki kolesterol düzeylerinin kontrolsüz artışının önüne geçer.

Bütün bu faydaları, ayvanın ne kadar önemli bir meyve olduğunu bizlere anlatıyor. Ayvanın faydaları hakkındaki bir diğer yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Pratik ve Leziz Bir Tarif: Ayva Tatlısı

Ayva Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 adet ayva (büyük boy)
  • Su (1 su bardağı)
  • Toz şeker (1 su bardağı)
  • Vişne suyu (Yarım çay bardağı)
  • Çubuk tarçın (1 adet)
  • Yarım limondan sıkılmış limon suyu
  • Karanfil (3 adet)

Tatlının Üzeri İçin

  • Toz Antep fıstığı veya isteğe göre ceviz, fındık
  • Dondurma (En çok vanilyalı yakışıyor)

Tarifin Yapılışı

İlk önce ayvaların kabuklarını soyup ortadan ikiye bölüyoruz, çekirdeklerini güzelce çıkarıyoruz.  Ayvaların kararmasını engellemek için ayvaları ve ayva kabuklarını limonlu suda bekletiyoruz. Daha sonrasında, ayvaları geniş tabanlı bir tencereye diziyoruz. Her bir ayvanın üzerine 2 çorba kaşığı kadar toz şeker serpiyoruz. Hemen ardından ayva kabukları, ayva çekirdekleri, limon suyu, su ve baharatları tencereye yerleştiriyoruz. Karışımı; ayvaların rengi pembeleşerek ayvalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte yavaşça pişiriyoruz. Kaynamaya başlayan suyun içine vişne suyunu da ekliyoruz ve kapağını kapatarak bu şekilde bir süre daha pişiriyoruz. Yaklaşık olarak bir saatin sonunda suyunu çeken ayvaların sertliğini çatal veya bıçak ile kontrol ediyoruz. Sertliğini kontrol ettiğimiz ayvalar pişmişse, ocaktan alıyoruz ve ilk planda soğuması için 10 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Ardından pişen tatlımızı servis tabağına alıyoruz. Tatlının tencerede kalan suyunu süzüyoruz, servis tabağına aldığımız ayvaların üzerinde gezdiriyoruz. Son olarak da tatlının üzeri için ayırdığımız malzemelerle tatlımızı süslüyoruz. Tatlımız hazır.

Afiyet olsun 😊

Daha Lezzetli Bir Ayva Tatlısı İçin Bazı İpuçları

  • Eğer kullandığınız tencere yeterince geniş değilse, tatlı için kullandığınız su miktarını düşürebilirsiniz.
  • Ayvaları ilk olarak 30 dakika tencerede, daha sonrasında da 30 dakika fırında pişirin. Böylece ayvaların rengi daha da koyulaşacak ve lezzeti de katlanacaktır.
  • Hafif sertlikte olan ayvalar, ayva tatlısı için ideal.
  • Hazırladığınız tatlıyı kaymak vb. malzemelerle süslemeden önce en az yarım saat kadar oda sıcaklığında dinlendirip soğumaya bırakın. Aksi takdirde süslemede kullandığınız malzemeler çok kolay bir şekilde eriyecektir.

Ayvanın Bağışıklık Sistemine Etkisi

Ayvanın faydaları; vitamin, mineral ve diyet lifleri bakımından zengin oluşundan kaynaklanır. Ayvanın faydaları hakkında detaylı bilgi edinin.

 

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.