Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Spirulina Hakkında Bilmeniz Gerekenler

4 Dakika

Spirulina “gezegendeki en besleyici yoğun gıda” olarak bilinir. Bu mavi-yeşil alg hem tatlı hem de tuzlu suda yetişir ve güçlü bir etki sağlar. Dokuz temel amino asit, vitamin, mineral ve proteini içerir. Aslında, bu vegan dostu süper yiyecek, yumurta veya diğer et bazlı proteinlerden gram başına daha fazla protein içerir. Sadece 2 yemek kaşığında yaklaşık 16 g protein vardır, yani vücudun ihtiyacı olan proteinin bir kısmını spirulina karşılamaktadır.

Spirulina sadece ağızdan alındığında etkili olmakla kalmaz, aynı zamanda spirulina eklenmiş bir yüz maskesi uygulamak da sivilce ve kızarıklığın azalmasına yardımcı olabilir. Spirulina, küçük bir dozda bu kadar sağlık yararı içerdiğinden dünyanın en iyi süper gıdalarından biri olarak lanse edilir. İşte en sevdiğimiz avantajlardan bazıları.

Spirulinanın Faydaları

Protein İçeriği: Bu süper gıda, diğer et veya bitkilerden daha fazla protein içeriğine sahiptir. Tam bir bitki proteini olarak kabul edildiğinden, veganlar için de harika bir protein kaynağıdır.

Amino Asitler: Spirulina, canlılığın ve sağlıklı bir yaşam tarzının anahtarı olan 9 temel amino asidin tümünü içerir. Amino asitler yaşamın yapı taşları olarak kabul edilir ve vücudunuzdaki neredeyse tüm biyokimyasal reaksiyonları düzenlemeye yardımcı olur.

Antioksidanlar: Antioksidanları düşündüğünüzde, çoğu kişinin aklına ilk önce yaban mersini gelir. Yaban mersini bol miktarda içermesine rağmen, spirulinanın antioksidan oranı aslında yaban mersini miktarının yaklaşık 4 katı kadardır.

Doğal Antihistamin: Spirulina, sinüslerdeki ve burun geçiş yollarındaki iltihabı azaltarak nefes almayı kolaylaştırır.

Detoksifiye Özelliği: Ağır metallere veda edin ve bu sırada cildinizi temizleyin! Spirulina, günlük aktivitelerden zamanla vücutta biriken ağır metalleri temizler ve cildinizin genel kalitesini artırmak için de kullanılabilir.

Kan Şekerini Düşürür: Enerji artırma ve yüksek protein içeriği sayesinde vücudunuzun güçlü kalmaya devam etmek için ihtiyaç duyduğu yakıtı sağlar. Bunu vitaminler ve minerallerle birleştirirseniz, yalnızca enerjiye değil, aynı zamanda günün üstesinden gelmek için gerekli ruh haline de sahip olursunuz.

Kilo Yönetimi: Diyetinize spirulina da dahil olmak üzere porsiyon başına böylesine cömert bir protein eklemek sizi daha uzun süre tok tutmaya ve gün boyunca daha fazla dayanıklılığa sahip olmanıza yardımcı olur.

Kalp Sağlığı: Araştırmalar, spirulinadaki proteinin vücudun kolesterol emilimini azaltarak kolesterol seviyelerini düşürdüğünü bulmuştur. Bu, atardamarlarınızın temiz kalmasına yardımcı olur ve kalp hastalığına ve felce neden olan kan pıhtılarına yol açabilecek kalbinizdeki baskıyı azaltır. Protein içeriği ayrıca trigliserit seviyelerini düşürür. Bunlar kanınızdaki, arterlerin sertleşmesine katkıda bulunabilen, kalp hastalığı, diyabet ve pankreatit riskini artıran yağlardır. Spirulina, vücudunuzdaki nitrik oksit üretimini de artırarak kan damarlarınızın gevşemesine yardımcı olur. Araştırmalar, bunun kan basıncınızı azaltabileceğini ve kalp hastalığı riskinizi azaltabileceğini gösteriyor.

Alerji Tedavisi: Spirulina’nın antioksidanlarının neden olduğu iltihap önleyici etki, polen, hayvan kılı ve tozun neden olduğu alerjisi olan kişilere yardımcı olabilir. Bir çalışma, tıkanıklık, hapşırma ve kaşıntı gibi semptomların katılımcılarda önemli ölçüde azaldığını ve spirulinanın alerji ilaçlarına iyi bir alternatif olabileceğini ortaya koymuştur.

Bağışıklık Sistemi Desteği: Spirulina, E, C ve B6 vitaminleri gibi sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak için gerekli olan bir dizi vitamin ve mineral bakımından zengindir. Araştırmalar, spirulinanın vücudunuzdaki virüs ve bakterilerle savaşan beyaz kan hücrelerinin ve antikorların üretimini de artırdığını bulmuştur.

Göz ve Ağız Sağlığı: Spirulina, katarakt ve yaşa bağlı görme kaybı riskini azaltabilen bir bitki pigmenti olan zeaksantin ile konsantre edilmiştir. Antibakteriyel özellikleri ayrıca ağız sağlığının geliştirilmesine yardımcı olabilir. Bir çalışma, spirulina ile güçlendirilmiş gargaranın diş plağını ve katılımcılarda diş eti iltihabı riskini azalttığını buldu. Başka bir çalışma, sigara içen kişilerde ağız kanseri riskini azalttığını gösterdi.

Spirulina’nın Potansiyel Riskleri

Spirulina veya başka bir takviyeyi almadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Aşağıdakiler dahil bazı durumlarda sağlık riskleri oluşturabilir:

  • Vahşi doğada hasat edilen spirulina, ağır metaller ve bakterilerle kontamine olabilir. Yüksek miktarlarda, bu toksinlerin bazıları karaciğerinizi strese sokabilir veya zarar verebilir.
  • Mavi-yeşil alglerin hamile veya emziren kadınlar için güvenli olduğunu gösteren yeterli araştırma yok. Toksin riski nedeniyle doktorlar hamile kadınların spirulinadan uzak durmasını önermektedir.
  • Spirulina kanın pıhtılaşmasını azaltmaya yardımcı olabileceğinden, belirli kanama koşulları olan kişilerde morarma ve kanama riskini artırabilir.
  • Spirulina kan şekeri seviyelerini etkileyebilir, bu nedenle diyabetli kişiler spirulina alırken kan şekerlerini izlemelidir.
  • Araştırmalar, spirulinanın bağışıklık sistemi işlevini destekleyebileceğini gösteriyor, ancak bu, lupus, multipl skleroz veya artrit gibi oto-bağışıklık hastalıkları olan kişilerde semptomları kötüleştirebilir. Otoimmün bir durumunuz varsa, diyetinize spirulina eklemeden önce doktorunuzla konuşun.
  • Spirulinanın sağlık yararları, diyabet, bağışıklık bastırıcılar ve kan incelticileri tedavi etmek için kullanılanlar da dahil olmak üzere bazı ilaçların etkileriyle etkileşime girebilir.
  • Genellikle spirulina’nın yüksek düzeyde B12 vitamini içerdiği iddia edilir, ancak içeriği insan vücudu tarafından iyi emilmez. B12 eksikliğiniz varsa (bitki bazlı diyetlerde yaygın olan) başka bir kaynaktan takviye yaptığınızdan emin olmalısınız.

Spirulinayı Kullanmanın Kolay Yolları

Meyve Suyu: Bir porsiyon spirulinayı bir bardak soğutulmuş şekersiz meyve suyuyla karıştırın. Küçük bir miktarla başlayın ve tadı daha iyi tanıdıkça bardak başına tam porsiyona kadar çıkın.

Smoothie: Smoothie, aynı anda birden fazla süper gıda almanın en iyi yollarından biridir çünkü diğer meyve ve sebzelerle tek bir lezzetli karışım halinde çok kolay tüketilebilir.

Çorba: Çorba kasenizin üzerine biraz spirulina serpin. Ancak spirulinayı kaynatmayın veya aşırı pişirmeyin. Çorba istediğiniz sıcaklığa kadar ısıtıldıktan sonra tepesi olarak eklemek en iyisidir.

Yüz maskesi: Kızarıklığı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olmak için bir sonraki ev yapımı yüz maskenize az miktarda spirulina ekleyin.

Spriulina bazıları için biraz nahoş bir tat olabilir, bu yüzden ilk kez kullanıyorsanız, küçük bir miktarla başlamanızı ve damağınız alıştıkça kademeli olarak artırmanızı öneririz.

Spirulina Besin Bilgileri

Bir yemek kaşığı spirulina şunları içerir:

  • Kalori: 20
  • Protein: 4 gram
  • Yağ: 1 gram
  • Karbonhidratlar: 2 gram
  • Lif: 0 gram
  • Şeker: 0 gram
  • Tiamin ( vitamin B1)
  • Riboflavin ( vitamin B2)
  • Niasin ( vitamin B3)
  • Demir
  • Magnezyum

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.