Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Bağışıklığın Gizli Kahramanı: T Hücresi

4 Dakika

Bağışıklık sistemi, vücudumuzu dışarıdan veya içeriden gelebilecek her türlü tehlikeye karşı koruyan bir sistemdir. Bağışıklık hücreleri tehlike olarak gördüğü bütün etkenlere karşı savaşarak sağlığın korunmasında öncü görevi görürler. Bu hücre tiplerinden biri olan T hücresinin de vücut bağışıklığının sağlanmasındaki rolü büyüktür. T hücre sayısının artışı sayesinde bağışıklık sistemi daha da güçlendirilebilir. Bağışıklık sistemi için detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın!

T hücresi nedir?

T hücresiyle tanışmadan önce sizi edinsel bağışıklığın detaylarını öğrenmeye davet ediyoruz!

T hücresi, edinsel bağışıklık üzerinde etkili olan hücre gruplarından biridir. T hücreleri, CD4+ ve CD8+ olmak üzere iki gruba ayrılır. T bellek hücreleri olarak da bilinen T hücre grubu sayesinde vücut, önceden savaştığı bir antijene karşı doğal bağışıklık geliştirir. Böylece vücudun aynı hastalık etkeni antijenle tekrar karşılaşması durumunda, hastalık etkeninin hasar düzeyini minimuma indirir. Ayrıca T hücreleri, kanser gibi hastalıklara karşı savaşmada da vücudun en kuvvetli silahları arasında yer alır.

T hücre sayısını artırmak için neler yapılabilir?

Vücutta bulunan T hücre sayısının artması, bağışıklığın güçlendirilmesi için en efektif yollardan biridir. Sayısı ve kalitesi artan T hücreleri sayesinde vücudun patojenlerle savaşma kuvveti artar ve böylece daha güçlü bir bağışıklık elde edilmiş olur. Özellikle COVID-19 gibi bir salgın hastalıktan sonra bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, hastalıktan etkilenme düzeyini düşürebilir.

T Hücre Sayınızı Artırmak İçin İpuçları:

Sağlıklı Beslenmeye Özen Gösterin

Özellikle folik asit, tiamin ve B6 vitamininden zengin sebze ve meyveleri bolca tüketin. Bu vitaminler T hücrelerinin artırılmasına yardımcı olduğundan, bu vitaminleri diyetinizle birlikte alarak bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Çok çeşitli ve sağlıklı besinler içeren bir diyet düzeni işinize yarayacaktır. Diyetinize ekleyebileceğiniz bazı besinler:

• Domates
• Çilek
• Bulgur
• Brokoli
• Lifli gıdalar ve yeşillikler

Diyetinizle birlikte mutlaka yeterli düzeyde protein ve sağlıklı yağları da vücudunuza alın. Proteinler yalnız bağışıklığın güçlendirilmesi için değil, vücuttaki neredeyse bütün işlemler için gerekli bir temel makro besindir. Hemen hemen bütün hücrelerde olduğu gibi T hücrelerinin üretimi için de bağışıklık sistemi, proteinlerden yararlanır. Ancak protein alımınızda aşırı kırmızı etten, derili tavuktan ve kızartılmış etlerden uzak durmanızda fayda var. Yumurta, soya, fasulye, derisiz tavuk, balık gibi gıdaları daha fazla tüketerek protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Günden en az bir fincan yeşil çay tüketebilirsiniz. Yapılan bilimsel ve klinik araştırmalar gösteriyor ki yeşil çay, içeriğindeki polifenoller sayesinde vücutta T-hücre üretimini önemli ölçüde artırıyor. Eğer yeşil çayı tek başına tüketemiyorsanız bal veya limon ekleyerek de deneyebilirsiniz.

Diyetinizde sarımsağa mutlaka yer verin. Sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve T-hücre sayısının artırılmasında en etkili besinlerden biri olarak öne çıkıyor. Yemeklerinizde çoğunlukla tuz içeren terbiyeli sarımsak yerine taze sarımsak kullanarak sarımsağın bütün faydalarından yararlanabilirsiniz.

Stresten Kaçının

Stres durumlarında vücutta kortizol adı verilen bir hormon salgılanır. Bu hormon bağışıklık yanıtını baskılayarak immün sistemin zayıf düşmesine sebep olabilir. Stresli bir yaşamdan uzaklaşarak bu hormonun salgılanma düzeyini azaltabilirsiniz. Böylece normalde olması gereken T hücre sayısına ulaşarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Yeteri Kadar Uyuduğunuzdan Emin Olun

Herhangi bir hastalık etkeniyle karşılaştığı zaman vücut hücreleri, antikor adı verilen bir çeşit savunma mekanizmasıyla bu etkene yanıt verir. Antikorların vücut savunmasındaki önemi büyüktür.
Günlük uyku ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayan insanlarda, antikor isimli bu vücut proteinlerinin yeteri kadar uyumayan insanlara kıyasla daha fazla üretildiği görülmüştür. Bu da demek oluyor ki uyku, bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlardan. Ayrıca yapılan çalışmaların sonucunda, uyku anında bazı immün sistem hücrelerinin patojenlerle savaşması için vücudun gerekli bölgelerine daha kolay bir biçimde gönderildiği ortaya çıkmıştır.

Düzenli Egzersiz Yapın

Düzenli bir şekilde yapılan egzersiz yalnızca bağışıklık sistemini değil, bütün organ ve sistemlerin sağlığını oldukça olumlu yönde etkiler. Pek çok konuda size fayda sağlayacak olan egzersizler, aynı zamanda bağışıklığın güçlendirilmesi ve T hücre sayınızın artması konusunda da size yardımcı olabilir.

Takviye Gıdalar

Özellikle son zamanlarda daha da popülerleşen takviye besinler; vitamin ve vücudunuz için gerekli birçok besin ögesini temin etmenizi sağlayabilir. Ancak bu besin takviyelerinin bir uzman önerisiyle kullanılması, bu takviyelerin gereksiz kullanımının getireceği bazı zararlardan korunmanız açısından faydalı olabilir.

Öncelikle doktorunuzdan, size kan testi yapmasını isteyebilirsiniz. Kan testi sonucunda doktorunuz, sizin için gerekli olan takviyeleri yazacaktır. Ayrıca bazı takviyeleri, sağlıklıyken almanız durumunda size hiçbir zarar getirmeyeceği gibi bağışıklığınızı kuvvetlendirme konusunda da size oldukça yardımcı olacaktır.

D vitamininin bağışıklık yanıtındaki önemi büyüktür. Vücutta yeterli düzeyde bulunan D vitamini, T hücrelerinin sayısını ve antijen yanıtını artırmaya yarayacaktır. Güneş ışığı sayesinde de D vitamini ihtiyacı karşılanabilir.

Eczanelerde satılan bazı multivitaminler sayesinde de T hücreleri artırılarak immün sistem desteklenebilir. Ancak multivitamin takviyesi kullanmadan önce mutlaka eczacı veya doktorunuza danışmalısınız.

T hücresi sayısının vücutta artması, bağışıklık yanıtının daha güçlü olmasını sağlar. Edinsel bağışıklık yanıtını da olumlu yönde etkileyerek vücudun hastalık etkenleriyle savaşmasını daha kolay bir hale getirir. T hücre sayısı artışı için aldığınız tavsiyeleri uygulayarak T hücre sayınızı artırabilir, immün sisteminizi hastalıklar için bir duvar haline getirebilirsiniz.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.