Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Bağışıklık Sisteminin Anahtarı Lenfosit Nedir?

4 Dakika

Bağışıklık sisteminin ana ögelerinden lenfosit, kan hücrelerinden biri olan akyuvarların (beyaz kan hücresi) bir alt tipidir. Vücuttaki kanın yarısından biraz fazlasını kan plazması‎ oluştururken  kalan kısmını  ise  kan hücre‎leri olarak  adlandırılan hücreler oluşturur.

Kanda farklı görevleri olan üç çeşit hücre bulunur:

  • Kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar, eritrositler)
  • Beyaz kan hücreleri (akyuvarlar, lökositler)
  • Kan pulcukları (trombositler)

Bir hastalık varlığında ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin 5 alt tipi vardır. Bu alt tiplerden biri olan lenfositler kanda bulunan beyaz kan hücrelerinin yaklaşık yarısını oluşturur. Lenfositler tüm kan hücreleri gibi kemik iliğinde üretilir ve büyük oranda lenfatik doku ve lenf sıvısı içinde yer alırlar.

Lenfatik doku lenf bezleri, bademcikler, timus bezi ve dalak ile lenf sıvısından oluşur. Lenf sıvısı renksiz bir sıvı olup kan dolaşım sistemine çok benzeyen gelişmiş bir ağ olan lenfatik sistemle tüm vücudumuzda dolaşabilir. Lenfatik sistem vücudun bağışıklık sistemini düzenleyen çok kapsamlı bir ağ yapısı olarak da tanımlanabilir. Bu sistemin ana elemanlarından olan Lenfositler hastalık yapan mikropları  tanıyıp yok ettiklerinden bağışıklık sistemimiz  içinde çok önemli bir göreve sahiptirler. Lenfositler çeşitli alt grupları ile hep birlikte çalışarak bağışıklık sistemi içindeki görevlerini yaparlar.

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın bir başka anahtarı da bol su içmektir. Su içmenin diğer faydalarına buradanulaşabilirsiniz.

Lenfosit Tipleri

  • T lenfosit
  • B lenfosit
  • NK (doğal öldürücü) hücreler olmak üzere 3 çeşit lenfosit hücresi bulunur.

Lenfositlerin Görevleri

Vücudumuz sürekli olarak çeşitli hastalık yapıcı maddelerle karşılaşır. Bu zararlı maddelerden korunmak için bağışıklık sistemini geliştirmiştir. Lenfositlerde bu sistemin önemli elemanlarından biridir. Lenfositlerin tiplerine göre görevlerine kısaca bakacak olursak;

  • B lenfositler tüm lenfositlerin yaklaşık %10 kadarını oluşturur. Daha çok üretildiği bölgelerde yerleşirler kanda daha az bulunurlar. Vücudumuza giren bakteri, virüs, mantar, parazit vb. ajanları kimyasal olarak işaretlerler. Ayrıca bu ajanlara saldırmak için antikorlar üretirler. Ürettikleri antikorlar ile humoral (sıvısal) bağışıklık sistemi cevabında rol alırlar. Kemik iliğinde üretilen B lenfositlerden Timus bezine giderek olgunlaşanlar T lenfosit olarak adlandırılır.

 

  • T lenfositler kanda dolaşan lenfosit hücrelerinin çok büyük bir kısmını yaklaşık % 80’ini oluşturur. Hasta olan hücreyi bulmak ve yok etmekle görevlidirler. Ayrıca bağışıklık sistemi içinde görevli diğer hücreleri de uyarırlar. Bir başka alt grupları ile de bağışıklık sisteminin hafıza görevini görür ve daha önce hastalık yapan mikropların hatırlanarak daha hızlı bir savunma oluşturulmasını sağlar. Böylece öldürücü ve diğer hücreleri uyarıcı rolleri ile kazanılmış bağışıklık sisteminin hücresel düzeyde cevabında rol oynarlar.

 

  • K. (öldürücü hücreler) ise doğuştan gelen bağışıklığımızın bir parçası kabul edilir. Lenfosit hücrelerinin yaklaşık %10’unu oluştururlar. Virüslerin etkilediği vücut hücrelerimizi ve kanserli hücreleri tanıyarak onları sağlıklı hücrelere zarar vermeden yok etmekle görevlidirler.

Lenfosit normal değeri ne olmalıdır?

Kan sayımlarında (Hemogram) LYM olarak gösterilen lenfosit sayısını kişinin yaşı, gebelik durumu etkiler. Farklı laboratuvarlarda kullanılan sınır değerlerde farklılık gösterebilir o yüzden sonuçlar değerlendirilirken sonuçların yanında yer alan sınır değerler mutlaka dikkate alınmalıdır. Normal lenfosit düzeyi, yetişkinler için 1000-4800 mcL çocuklarda ise 3000-9500 mcL aralığında kabul edilir. Bebek ve çocukların değerlerinin ise daha yüksek olması normal kabul edilir. Bu yükseklik onların bağışıklık sistemlerini yeni oluşturmaya başlamasından kaynaklanır.

Lenfosit yüksekliği (Lenfositoz) ne anlama gelir?

Kan testi sonuçlarının değerlendirilmesinde lenfosit yüksekliği var diyebilmek için yetişkinlerde değerin 4800 mcL ‘nin çocuklarda ise 9500 mcL’nin üstünde olması gerekir. Lenfosit sayısı genellikle vücutta bir enfeksiyon varlığında yükselir. Vücudumuz enfeksiyonlarla savaşırken lenfosit sayısının yüksek olması normal olarak değerlendirilir. Ancak bazı hastalıklarda lenfosit sayısı sürekli olarak yüksek kalır. Hepatit, brusella, damar iltihaplanması, kızamık, verem, kabakulak bunlara örnek verilebilir. Genelde kişi lenfosit sayısının yüksekliğini yaptırdığı tahlil ile ancak fark eder. Lenfosit yüksekliği belirtileri birçok hastalıkta görülen belirtilerle karışır. Kendine özgü bir belirtisi yoktur. Ateş, ishal, mide bulantısı, kusma, yorgunluk hali bu belirtiler arasında sayılabilir. Lenfosit sayısının düşmesi ancak bu yüksekliğe neden olan hastalığın tedavisi ile mümkün olur. Bir neden olmadan yükselen değerler için ilave tetkikler gerekebilir.

Lenfosit Düşüklüğü (Lenfopeni) ne anlama gelir?

Kan testi sonuçlarının değerlendirilmesinde lenfosit düşüklüklüğü var diyebilmek için yetişkinlerde değerin 1000 mcL çocuklarda ise 3000 mcL’nin altında olması gerekir. Lenfosit sayısının düşük olması kişinin bağışıklık sisteminde bir zayıflık olduğu göstergesi olabilir. Düşüklüğün sebebi lenfositlerin yeterince üretilmemesi, bir hastalık nedeni ile son organlarda (dalak ya da lenf bezleri) tutulmaları ya da vücuttaki hastalık etkenlerinin toksinleri tarafından yok edildikleri anlamına gelir.

Lenfosit düşüklüğünün lenfosit yüksekliği gibi kendine özgü bir belirtisi yoktur. Genelde yapılan kan tetkiklerinde ortaya çıkar. Birçok farklı hastalıkta görebildiğimiz öksürük, üşüme, ateş, yorgunluk, kilo kaybı gibi belirtileri olabilir. Lenfosit sayısı kanser hastalarında, gribal enfeksiyonlarda düşebilir. Genel olarak vücudun tüm bağışıklık sistemini zorlayan çağımızın hastalığı stres, kötü beslenme, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarda lenfosit değerlerini düşürebilir. Tedavi altta yatan hastalığın tedavisi ile olur. Ama bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmek için sağlıklı beslenme, düzenli uyku, stresten uzak kalmakta faydalıdır. Yine de yükselmeyen değerler için ek tetkikler gerekebilir.

Lenfosit, bağışıklık sistemimizde anahtar rol oynayan hücrelerdir. Lenfosit yüksekliği veya düşüklüğü yaşayan kişiler zaman kaybetmeden bir hekime danışmalı ve kendilerine uygun tedaviyi uygulamaya başlamalıdır.

Bağışıklık Sisteminin Anahtarı Lenfosit Nedir?

Bağışıklık sistemimizin anahtarı olan lenfositler nedir? Lenfositler hakkında her şeyi öğrenmek için tıklayın.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.