Pandemi döneminde umudunuzu kaybetmiş olabilirsiniz?
Umut etmek ve iyimser olmak daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşamın habercisi olabilir mi?
Kontrolü ele almak, geleceği planlamak umudu getirebilir mi?
Umut kelimesine baktığımızda umudun çok boyutlu bir doğası var. Peki öyleyse bu umut ne demektir?
Umut, mutluluk, başarı, istemek, istekleri gerçekleştirmek, asla vazgeçmemek ve yeni yollar bulmak gibi birçok olumlu sonuçla ilişkilidir. Elbette zor zamanları atlatmanın yanı sıra günlük hedeflere ulaşmak için de umut gerekli bir bileşendir. Umut modelinin üç temel bileşeni vardır: Birincisi hayatlarımızı şekillendirme yeteneğimizdir. İkincisi bir şeyleri gerçekleştirebileceğimize dair inanç ve istenen sonuca ulaşmak için motivasyonumuzdur ve son olarak da oraya nasıl ulaştığımızdır. İster bir çocuğu evlat edinmek ister daha iyi bir iş bulmak, isterseniz de bir olay karşısında hayatta kalmak ya da sadece birkaç kilo vermek olsun, hedefe ulaşmamızı sağlayan yollar ve planlardır. Baktığınızda umut, çok yönlü bir insani niteliktir. Genellikle olumlu bir duygu olarak sınıflandırılır ve en çok, sıkıntının ve belirsizliğin olduğu durumlarda kendini gösterir. Bu nedenle yaşamda karşılaşılan güçlüklerle baş etmede, olumsuz koşulları iyileştirmede ve hayalleri gerçek kılmada umutlu olmak çok önemlidir. Herkes umut sahibi olmalıdır. Umut sahibi olmak, bireyin bir şeye arzusu olduğu anlamına gelir ve en azından bu arzunun gerçekleşme olasılığına inanır Herkese daha umutlu olmanın yollarının öğretilebileceğini gösterilmelidir.
Peki o zaman umudumuzu nasıl inşa edebiliriz?
5 Adımda Umudu İnşa Etmek
1) Güçlü yönlerinize odaklanın
Doğal güçlerinizin farkına varın, umut ve dayanıklılık duygusunu geliştirir. Örneğin kreatif bir kişiyseniz hayattın zorluklarının üstesinden gelmek için bu gücü nasıl kullanabileceğinizi düşünün. Başkalarıyla iletişim kurmak güçlü yönlerinizden biri ise, umut ve olumlu duygular yaratmanın bir yolu olarak arkadaşlarınıza ve sevdiklerinizle iletişime geçin. Kişisel güçlü yönlerimizi farkında olmak, kullanmak, yolumuza çıkan her şeyin üstesinden gelebileceğimize dair güven yaratır. Böylelikle başarı ve performans, fiziksel ve psikolojik refah, daha iyi özgüven ve daha iyi kişilerarası ilişkileri beraberinde getirir.
2) Minnettarlık edin
Minnettarlık üzerine yapılan araştırmalar, gelecek için umut yaratmada kendini kontrol etme, sabır veya bağışlamadan daha etkili olduğunu göstermektedir. Her gün için minnettar olduğunuz büyük ve küçük şeyleri listelemeye çalışın. Ya da her günün sonunda, minnettar olduğunuz üç şeyi hatırlayın. Örneğin ailenizle aksam yemeği esnasında yapabilirsiniz, yemek masanın etrafında birbirinizle minnettar olduğunuz bir şeyleri paylaşabilirsiniz.
3) Olumsuz düşünceleri yeniden düşünün.
Korkmuş veya umutsuz hissettiğinizde, sizi korkutan şeyleri unutmayı ve farklı bir şekilde bakmayı deneyin. Örneğin, pandemi sırasında asla üniversiteye gidemeyeceğim ya da bir iş bulamayacağım” diye düşünüyorsanız, bunu “üniversiteye gitmem ya da şu anda bir iş bulmam bu koşullarda zor olabilir, bu yüzden bu zorlukların üstesinden gelmek için güçlü yanlarımı kullanmam gerekecek diye düşünebilirsiniz. Ya da “Olup biten her şey hakkında endişelenmeyi bırakamayacağım “düşüncesini” yerine şu anda endişeli olmak normal ve endişemi azaltmak için yapabileceğim şeyler var diyebilirsiniz.
4) Medyaya çok maruz kalmayın.
Hem haberlerin hem de sosyal medyanın umut ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Haberler, olup bitenlerin en korkutucu ve sansasyonel yönlerine odaklanma eğilimindedir ve bu durum bizi dolaylı travmaya karşı daha savunmasız hale getirebilir. Sosyal medya, gençlerin daha fazla bağlı hissetmelerine neden olabilir, ancak aynı zamanda endişe ve sıkıntı duygularını da artırabilir.
5) İyimser insanlarla zaman geçirin.
“Sosyal bulaşma’’ bilimine göre, kendinizi umutlu ve olumlu insanlarla çevrelediğinizde, kendiniz de böyle hissetme olasılığınız daha yüksektir. Araştırmalar, başkalarından hem olumlu hem de olumsuz duyguları “yakalayabileceğimizi” gösteriyor, bu nedenle arkadaşlarınızı akıllıca seçin!