Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Doğanın Hediyesi: Isırgan Otu

3 Dakika

Yol kenarında kendiliğinden yetişen mucize bitki ısırgan otunun saç sağlığından eklem ağrılarının giderilmesine birçok faydası var. Peki, ısırgan otunu nasıl kullanacağız? İşte cevabı…

Doğanın kendiliğinden insanlara sunduğu en şifalı bitkilerden biri olan ısırgan otu, her türlü toprakta hatta yol kenarlarında dahi kendiliğinden yetişebilen bir bitkidir. Genellikle yaz aylarının başlarında çiçek açan ve yaz sonunda toplanabilen ısırgan otu çok eski dönemlerden beri tedavi amaçlı kullanılan şifalı bitkilerden biridir. Ancak tüm faydalarına rağmen, özellikle toplanma aşamasında dikkatli olunması gerekir. Isırgan otunun yapraklarındaki tüp şeklinde tüylere dokunulduğunda, cildi tahriş eder ve uzun süreli kızarıklık ve kaşıntıya neden olur. Bu durumdan kaçınmak için ısırgan otu toplanırken eldiven kullanılması tavsiye edilir çünkü batma etkisi ancak kaynatılıp güçlü yağları çıkarıldıktan sonra tamamen geçer. Alınan önlemlere rağmen yine de ısırgan otundan zarar görüldüyse, tahriş olan bölgeye kesinlikle dokunulmaması gerekir. Öncelikle o bölgenin su ve sabunla yıkanması, gerekliyse aloe vera jeli ve soğuk kompres uygulaması tavsiye edilir.

Kaynatıldıktan sonra zararlı bu özelliğini tamamen kaybeden ısırgan otu, antioksidan ve ağrı kesici özelliklere sahip oldukça şifalı bir bitkidir. Kuzey Asya kökenli olan ısırgan otu tüm dünyada yetişebildiği gibi birçok farklı şekilde kullanımı da mevcuttur. İçeriğinde histamin, kalsiyum, potasyum, A, B2, C, K ve D vitaminleri bulunan ısırgan otu birçok rahatsızlığa karşı koruyucu etki gösterir.

  • Isırgan otunun toksinlerden arınmayı sağlayan etkisi vardır. İdrar söktürücü olan ısırgan otu böylece vücuttaki zararlı maddelerin çok hızlı bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Bunun sonucunda da vücuda zarar verecek toksinler birikmez.
  • Isırgan otunun içinde yüksek oranda C vitamini ve demir bulunur. Bu iki içerik sayesinde de bu şifalı bitki kırmızı kan hücresi üretimini hızlandırır. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da vücuttaki yaralar çok daha hızlı iyileşir. Aynı zamanda kronik yorgunlukta ortadan kalkar.
  • Eklem ağrılarına iyi geldiği bilinen ısırgan otu eklem ağrısı yaşayan osteoartrit ve artrit hastalarının ağrılı bölgelerine haricen sürülerek kullanıldığında ağrıları hafifletir. Ayrıca çay olarak tüketildiğinde de ağrıların azalmasında etkili olabilir.
  • Romatizma ağrıları üzerinde de etkili olan ısırgan otu, kısa bir süre kaynatıldıktan sonra ılıtılıp ağrılı bölgeye masajla uygulanabilir.
  • Saç dökülmesi üzerinde son derece etkili olduğu bilinen ısırgan otu, kellik tedavisi için kullanılan birçok saç ürününün ana bileşeni olarak kullanılır. Ayrıca ısırgan otunun yaprakları kaynatılarak suyu saç durulanırken de kullanılabilir.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

Genellikle çay olarak tüketilen ısırgan otu bu haliyle mevsim geçişlerinde yaşanan solunum rahatsızlıkları için etkin şekilde kullanılabilir. Özellikle kuru öksürük gibi boğaz tahrişinde kaynaklı rahatsızlıklarda etkili olan bu çay aynı zamanda içeriğindeki bor minerali sayesinde vücuttaki kalsiyum oranını korur. Antibakteriyel özelliği olduğu bilinen ısırgan otu çayı, ağız sağlığı için de çok etkilidir.

Isırgan otu çayı yapabilmek içinse bir tatlı kaşığı kadar ince kıyılmış ısırgan otu bir su bardağı kaynar suyun içine atılarak on dakika kadar demlenir. Kokusu çıkan ısırgan otu süzülür ve 5 dakika iyice demlenmesi beklendikten sonra içilebilir. Günde 2 bardaktan fazla tüketilmemesi tavsiye edilen ısırgan otu çayı taze toplanan bitkilerden yapılabileceği gibi toplandıktan sonra kurutarak muhafaza edilen bitkiden de yapılabilir.

Şifa Deposu Bir Çorba

Sofralarda görmeye çok alışık olmadığımız ve genellikle çay olarak tüketilen ısırgan otu aslında salatadan böreğe birçok tarifi lezzetlendirebilir. Ancak hiç kuşkusuz en güzel hali çorbası…

Isırgan Otu Çorbası

Malzemeler

Bir kilo ısırgan otu

2 su bardağı mısır unu

4 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı nane

1 çay kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

Birkaç diş sarımsak

Tuz

Hazırlanışı

Öncelikle ellerimize zarar vermemesi için eldiven giyerek ısırgan otu yapraklarını ayıklayalım. Ayıkladığımız ısırgan otunu iyice yıkayıp suyun içine koyalım ve haşlayalım. Isırgan otları iyice yumuşayınca haşlama suyundan 1 bardak ayırıp suyunu süzelim. Süzdüğümüz yaprakları tekrar tencereye alalım ve önceden ayırdığımız bir bardak haşlama suyunu da ekleyerek blenderdan geçirelim. Püre haline geldikten sonra birkaç bardak daha su ekleyip ocağa alalım ve bir yandan karıştırırken bir yandan da yavaş yavaş mısır ununu ekleyelim. Kaynayana kadar karıştırarak pişirelim. Ocaktan almadan hemen önce sarımsak, tuz ve baharatları ekleyelim. Diğer taraftan bir tavada tereyağını eritip, pişmiş olan çorbaya ekleyelim. Afiyet olsun!

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 62 kcal % 3.1
Karbonhidrat 3.8 g % 1.3
     Lif 0.2 g % 0.8
Protein 2.8 g % 5.5
Yağ 3.8 g % 5.8
     Kolesterol 8.7 mg % 2.9
A Vitamini 314.7 IU % 6.3
C Vitamini 4.7 mg % 7.8
Potasyum 184.4 mg % 5.3
Kalsiyum 51.6 mg % 5.2
Demir 0.1 mg % 0.8

 

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.