Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Sigaranın Ağzımıza Verdiği Zararlar

3 Dakika

Sağlıklı yaşamın karşısında en büyük engel olarak karşımıza çıkan etmenlerden biri de sigara. Sağlıklı bir yaşama emin adımlarla ilerlemek için sigaradan ve sigaranın zararlı etkilerinden kurtulmak gereklidir.

Sigaranın Sağlığa Zararları

Sigara ve tütün kullanımı, dünyada ölüme yol açan hastalıkların pek çoğuyla yakından ilişkilidir. Sigaranın zararları yalnızca içen kişiye değil, aynı zamanda sigara dumanına maruz kalan pasif içici olarak nitelendirilen gruba da yüksek oranlarda tesir eder.

Sigaranın içeriğinde dört binden fazla sayıda kimyasal madde bulunur. Bu maddelerin büyük çoğunluğu, insan sağlığına karşı zararlı etkiler barındırır. Sigara ve diğer tütün mamullerinin kullanımıyla birlikte bütün bu zararlı etkilere maruz kalınmış olur. Başta kalp-damar ve akciğer hastalıkları olmak üzere sigara, kanser türlerinin tamamına yakınına yakalanma riskinde büyük bir artışa sebep olur.

Sigaranın sağlığa zararlı olan bazı etkileri:

• Hamilelerin sigara ve tütün ürünleri kullanması, anne karnındaki bebeğin birçok hastalık açısından risk altında olmasına yol açar. Bebekte zeka geriliği bu hastalıklara örnek olarak verilebilir.
• KOAH, pnömoni, astım, bronşit gibi solunum sistemi hastalıklarının etiyolojisinde sigaranın çok büyük bir yeri vardır. Ayrıca pnömoni kliniğine yol açan koronavirüs hastalıkları karşısında da vücudun direncini önemli ölçüde azaltır.
• Mesane kanseri, akciğer kanseri ve gırtlak kanseri başta olmak üzere, kanser hastalığına sebep olabilir.
• Dolaşım bozuklukları, kolesterol düzeylerinde artış ve damarlarda tıkanıklık sigaranın yol açtığı rahatsızlıklardan yalnızca birkaçıdır.
• Gastrit, reflü özefajit, ülser ve daha pek çok sindirim sistemi hastalığının gelişme olasılığı sigara ve tütün ürünlerinin kullanımıyla beraber önemli ölçüde artış gösterir.
• Cinsel isteksizlik, infertilite (kısırlık), erkekte erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu) gibi şikayetlerin en sık sebeplerinden biridir.
• Tat ve koku duyusunda eksilme görülür, yaşam kalitesi ve günlük hayattan alınan zevk azalır.
• Ciltte eskisine göre daha soluk ve cansız bir görünüm oluşur.
• Sinir ve göz hastalıkları görülme ihtimalini artırır.

Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Etkileri

Sigara, genel olarak sağlığa zararlı bir maddedir. Ağız ve diş sağlığında da son derece olumsuz tablolar görülmesine sebep olur. Sigara veya tütün kullanımının ağız ve diş sağlığında meydana getirdiği bazı olumsuzluklar:

• Damakta yer alan kırmızı renkte gözle görülebilen oluşumlar. Bu oluşumlar, yüksek ihtimalle sigaranın ağız içinde oluşturduğu iltihaplanmaları işaret eder.
• Diş ve diş eti hastalıklarına yatkınlık. Hassas diş etleri, dişlerde çürük meydana gelmesi gibi durumlar; sigara ve tütün mamullerinin kullanılmasına bağlı olarak gelişebilir.
• Dişlerin üzerinde yer alan katran artıkları ve genellikle koyu kahverengi rengindeki lekelenmeler.
• Ağızda kötü koku.
• Ağız içinde hücre ve dokularda meydana gelen bozulmalar.
• Ağız bölgesi içinde kanser oluşumu. Dudakta, yanakta, damakta veya diş etlerinde; sigara ve tütün ürünlerinin tüketimine bağlı kanser lezyonları görülebilir. Sigaranın bırakılması durumunda, bu kanserlere yakalanma riski önemli ölçüde düşüş gösterir.

Sigara, ağzın içindeki kimyasal yapıyı bozar. Dişlerde plak oluşumuna zemin hazırlar. Sigara kullanımına bağlı diş ve diş eti problemleri, iltihaplar ve tat duyusunda azımsanmayacak bir eksilme yaşanabilir.

Ayrıca sigaranın hemen hemen bütün kanser tiplerinde çok önemli bir risk faktörü olduğu asla unutulmamalı ve buna göre davranılmalıdır.

Sigaranın zararlı etkilerinden nasıl korunabiliriz?

Sağlıklı bir yaşamı elde etmek için mutlak suretle sigara ve tütün ürünlerinin kullanımına son verilmelidir. Ayrıca pasif bir içicilik durumu söz konusuysa bu durumdan da derhal kurtulmak gerekir.

Sigaranın zararlı etkilerinden korunmak için yapabileceğiniz çok fazla şey var. Tütün kullanımını bırakarak uygulayacağınız bu yöntemler sayesinde sağlıklı bir yaşama kavuşabilir, gündelik hayattan aldığınız zevk ve manevi hissiyatı artırabilirsiniz.

Sigarayı bırakma aşamasında ve bıraktıktan sonra uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları:

• Düzenli olarak spor ve egzersizler yapın. Nikotin eksikliğine bağlı oluşabilecek sinir ve gerginlik hallerinden bu sayede kurtulabilir, aynı zamanda spor sayesinde sağlıklı yaşama bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Spor hakkında yazımıza buradan ulaşarak konu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
• Yakınlarınızdan destek olmalarını isteyin ve profesyonel bir destek alın.
• Kafeinli içeceklerden mümkün olduğu ölçüde uzak durmaya çalışın. Bunun yerine bol su tüketimine özen gösterin.
• Sigarayı bırakma aşamasında ve bıraktıktan hemen sonraki dönemde bir miktar kilo alımı gerçekleşmesi beklenir. Bu süreçte kilo alımını engelleyecek sağlıklı bir beslenme düzeni için uzman bir diyetisyenin yardımına başvurun.

Sigara ve diğer tütün ürünleri sağlık açısından çok fazla riski bir arada barındırırlar. Bu risklere direkt veya dolaylı yoldan maruz kalınarak sağlıklı bir yaşam sürülmesinin imkanı yok. Bu yüzden sigara ve bilumum tütünlü mamulden uzak durmanın sağlık için son derece gerekli olduğunu söyleyebiliriz.

Tütünden uzak durmanın yanında yaşam tarzında gidilecek bazı değişiklikler de bu yolda size pek çok katkı sağlayacaktır. Vücudun kendini tam anlamıyla temizleyebilmesi için günde en az 2 litre kadar su tüketilmesi, uygulayacağınız yöntemlerin yanında işinizi kolaylaştıracaktır.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.