Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Nar Ekşisi ile Lezzet ve Sağlık

3 Dakika

Nar ekşisi,

• İmmün (bağışıklık) sistemin güçlendirilmesinde oldukça etkilidir. Özellikle soğul havalardan dolayı vücut direncinin azaldığı kış aylarında nar ekşisi tüketilmesi, immün direnci artırarak hastalıklara karşı koruma sağlar. Bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı olan direncini artırmak için nar ekşisi tüketilebileceği gibi nar da tüketilebilir. Elde edilen sonuçlar birbirine yakın olacaktır.

• Kalp ve dolaşım sağlığını korumaya yardımcıdır. Düzenli tüketilen nar ekşisi, damar tıkanıklıklarını engellemede rol oynar. Bu nedenle nar veya nar ekşisi tüketimi kalp sağlığı için son derece önemlidir diyebiliriz.

• Nar ekşisi, kanda yer alan kolesterol düzeylerinin dengelenmesini sağlar. Kan şekerinin düşmesine yardımcı olan nar ekşisi, bu özelliği sayesinde kolesterol seviyelerini de optimum düzeylerde tutar.

• Diş veya diş eti problemleri, özellikle yiyeceklerin çoğunda bulunan katkı maddelerinden dolayı günümüzde toplumun büyük bir kesimini son derece yakından ilgilendiren sağlık problemi grupları arasındadır. Nar ekşisi de diş ve diş eti problemleri karşısında doğal ilaç görevi görerek bu problemlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

• Nar, vücutta meydana gelen iltihap ve enfeksiyonlara karşı bir koruma görevi görür. Nar ekşisi de iltihap ve enfeksiyonları iyileştirerek sağlığın korunmasında yardımcıdır. Ayrıca vücudun rezistansını da bu olaylara karşı artırır.

• Sürekli yorgunluk ve halsizlik hallerine iyi gelir. Narın içeriğinde barındırdığı besin ögeleri, nar ekşisi tüketilmesi ile birlikte kişilerdeki halsizlik durumunun azaltılmasını ve hatta ortadan kaldırılmasını sağlar.

• Detoksifiye edici özelliğe sahiptir. Vücutta yer alan toksinler, nar ekşisi sayesinde başta idrar olmak üzere çeşitli yollarla vücuttan atılır. Bu toksinlerin vücuttan atılmasıyla birlikte daha sağlıklı bir yaşama kavuşulmuş olur.

• Kabızlığa karşı oldukça etkilidir. Narın lifli bir gıda olması sebebiyle nar ekşisi kabız yapmaz, hatta kabızlığa iyi gelir. Lifli gıdaların sindirim sistemini hızlandırdığı bilinen bir gerçektir.

• Nar ekşisi, eklem ağrılarına ve romatizmaya iyi gelir. Antioksidan etkisiyle birlikte enfeksiyonlara karşı son derece etkili olma özelliğinin, nar ekşisinin eklem ağrılarına iyi gelmesinin en önemli sebebi olduğu söylenebilir.

• Cilt sağlığının düzenlenmesinde nar ekşisi önemli bir rol üstlenebilir. Düzenli tüketilecek nar ekşisi sayesinde ciltte meydana gelebilecek akne, sivilce tarzı oluşumlar engellenebilir. Bu sayede sağlıklı ve pürüzsüz bir cilt görünümü elde edilebilir.

• Nar ekşisinin aynı zamanda bağırsak florasını düzene sokma etkisi de bulunur. Bağırsaklarda yer alan zararlı bakteriler ve parazitler nar ekşisi sayesinde temizlenebilir.

Evde Nar Ekşisi Tarifi

Besin değerleri (100 gram için):

• 300 kcal enerji
• 74 gram karbonhidrat
• 1 gram protein
• 27 mg sodyum
• 28 mg potasyum
• 6 mg kalsiyum
• 4 mg fosfor
• 4 mg magnezyum

300-350 gramlık nar ekşisi için gerekli malzemeler:

• Kabuklu ekşi nar (5 kilogram)
• Tuz (1 tatlı kaşığı)

Tarifte kullanılacak narların ekşi, büyük ve iri taneli olması gereklidir.

Narların tamamı bir bıçak yardımıyla bölünür. Daha sonra, narın kesilen kısmı avuç içinde kalacak şekilde narın kabuğuna bir kaşıkla vurularak narın taneleri ayrılır. Nar tanelerini kabuklarından ayırma esnasında etrafa nar suyu sıçrayabilir, bu sebeple ayırma işleminin geniş bir kapla birlikte yapılmasında fayda var. Bütün taneler ayıklandıktan sonra, ayıklanan taneler kabuk ve zarlardan güzelce arındırılır.

Narlar, suyu çıkana kadar robot yardımıyla çevrilir. Sonrasında süzgece alınır. Devamında, narların suyunu iyice salması için bastırılarak suyu sıkılır. Elde edilen nar suyu genişçe bir tencereye aktarılır. Yaklaşık 3-4 saat kadar kaynatılır. Kaynatma esnasında nar suyunun üzerinde meydana gelen köpükler sürekli olarak alınır. Yoğun bir kıvama geldiğinde nar ekşisi hazır olmuş demektir. Tam kıvamına gelmeden yaklaşık 5 dakika kadar önce tuz atılır. Nar ekşisi hazır hale gelince ocaktan alınır. Soğuyana kadar dinlendirilen nar ekşisi, kaplara alınarak buzdolabında saklanır.

Evde hazırladığınız veya dışarıdan aldığınız doğal nar ekşisini yapacağınız salatada, asit dengesini sağlamak istediğiniz veya sadece lezzetlendirmek istediğiniz yemeklerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bu sayede hem nar ekşisinin bütün faydalarından etkin bir şekilde yararlanarak sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayabilir hem de kendinize bir şölen sunabilirsiniz.

Nar ve nar ekşisi tüketimiyle birlikte sağlıklı bir yaşam elde edebilirsiniz. Ancak nar ekşisi tüketiminde kaçacağınız aşırılıklar, bazı olumsuzluklara sebebiyet verebilir. Fazla nar tüketimi midede şişkinlik ve ishal oluşumuna neden olabilir. Bu sebeple nar ekşisinin az ve öz tüketilmesi önerilir.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.