Tuğba Özcan 12 Mayıs 1991 tarihinde İstanbul’da doğan Tuğba Özcan Marmar Üniversitei Eczacılık Fakültesi mezunudur. Kısa bir süre hastane eczacılığı yapan Tuğba Özcan daha sonra kariyerine farmakovijilans uzmanı (ürün güvenliliği uzmanı) olarak devam etti. 4 yıllık bu görevi esnasında ilaçların ruhsatlandırma süreçlerinde ve ruhsatlandırıldıktan sonra gözlenen advers etkileri ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası koşullara uygun bir şekilde güvenlilik raporlarının hazırlanmasını sağlayan Özcan, 2019 yılından beri kendi eczanesinin işletmeciliğini yapmaktadır.

Sigaranın Sağlığa Zararları

3 Dakika

Ülke olarak maalesef neredeyse her yıl sigara tüketimi konusunda dünya da ilk 10 da yer almaktayız. Türkiye istatistik kurumu verilerine göre ülkemizde yılda yaklaşık 100.000 kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Bu da her 6 dakikada 1 kişinin ölümü demektir. 

Tam olarak bu sebeplerle bu haftaki konumuz; sigaranın sağlığa zararları. Kendi sağlığımızla beraber başkalarının sağlığını ne kadar olumsuz etkilediğimiz hakkında bir kez daha bilgi edinelim. 

Sigara dumanı içerisinde; formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi), aseton (oje çıkarıcı), fare zehiri, kömür dumanı, egzoz gazında da bulunan yaklaşık 4.000 kimyasal madde içerir. Tam olarak zehir içiyorsun dediğimiz tabirin aslında gerçek olduğunu görüyoruz. Maalesef ki bu zehiri sadece kendimiz içmiyoruz. Çevremizdekileri de içmek zorunda bırakıyoruz. 

Sigaranın vücudumuzda etkilediği sistemlere şöyle bir göz atalım.

Solunum sistemi rahatsızlıkları

Sigara dumanında bulunan zararlı maddeler, solunum yollarına zarar vererek tahrişe sebep olur ve solunum sistemini enfeksiyonlara açık bir hale getirir. Sürekli sigara tüketen kişilerde kronik öksürük, balgam, solunum güçlüğü gibi şikayetler sık olarak gözlenmektedir. Ayrıca akciğerlere zarar veren sigara dumanı astım ve KOAH gibi hastalıkların en büyük sebepleri arasındadır.

Kalp damar rahatsızlıkları

Sigara dumanında bulunan karbonmonoksit kandaki oksijenin taşınmasını azaltır, kan basıncını arttırır, kan hücrelerinin pıhtılaşma eğilimini arttırır ve egzersiz toleransının azalmasına sebep olur. Ayrıca sigara iyi huylu kolesterol olarak adlandırdığımız HDL kolesterolün kandaki seviyelerini azaltır ve damar duvarlarında kalınlaşmalar gözlenmesine sebep olur. Damarlarda gözlenen bu değişim ise kalp krizlerinin en büyük nedeni olmakla birlikte vücutta birçok olumsuz etkisinden söz edebiliriz; felç, inme, böbrek yetmezliği, gangren vb. Her yıl gözlenen kalp hastalıklarının %20’si sigara kaynaklıdır.  

Kanser

Sigara içenler, içmeyenlere göre 2 kat daha fazla kanser riski taşımaktadır. Kanser sebebiyle gözlenen ölümlerin neredeyse ¼’ü sigara nedenlidir. Sigaranın en çok sebep olduğu kanser türü, akciğer kanseridir. Ayrıca gırtlak kanseri, böbrek kanseri, mesane kanseri, burun ve yutak kanseri, yemek borusu kanseri, kan kanseri, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, karaciğer kanseri, pankreas kanseri de sebep olduğu kanser türleri arasındadır.

Cilt sağlığı

Hücrelere taşınan oksijeni engelleyen sigara dumanı cilt renginde değişikliklere; gri, solgun ve hasta görünmemize sebep olur. Ayrıca sigara, cildin incelmesine, erken kırışıklıklara, egzema ve akne gibi sağlık sorunlarına sebep olur. 

Ağız ve diş sağlığı

Sigara dumanında bulunan katran dişlerde sararmaya ve kahverengi lekelere, ağız boşluğunda bakteri oluşumuna neden olur. Çoğalan bakteriler ağız kokusunu ve diş çürüklerinin yanı sıra erken diş kaybına neden olabilecek diş eti hastalıklarına sebep olur. 

Diyabet

Kan şekerinin ani yükselme veya düşüşleri, kontrol atına alınamayan kan şekeri seviyeleri kan damarlarına zarar verebilir. Sigara kullanımı ile birleşen diyabette; kalp krizi, inme ve kardiyovasküler hastalıkların görülme ihtimali daha yüksektir. 

Göz, böbrek ve sinir hasarı gibi diyabetik komplikasyonlar sigara içenlerde daha sık görülür.  

Cinsel sağlık

Düzenli sigara kullanımı erkeklerde sperm kalitesinde bozulmalara ve kan akışını bozduğu için erektil disfonksiyona sebep olur. Kadınlarda ise östrojen dengesinde bozukluklara, genital herpes, rahim ağzı kanseri gibi rahatsızlıkların görülme riskini arttırır. Ayrıca oral kontraseptiflerle kullanımlarda kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabilir.

Gebelik

Gebelikte kullanılan sigara içerisindeki zararlı maddeler direk bebeğe ulaşır. Bunun sonucunda; düşük, erken ya da ölü doğum, büyüme geriliği gibi komplikasyonlar görülmektedir.

Sigara tedavisinde kullanılan ilaçlar

Sigarayla ilgili yapılması gereken en önemli şey sigaraya hiç başlamamaktır.  Ancak başlanmış ve bırakılması isteniyorsa öncelikle sigaranın kendimizi ve çevremizdekileri ne denli olumsuz etkilediğini kabul etmeli ve bırakmak konusunda kararlı olmalıyız. Bu aşamadan sonra bir hekime ya da eczacınıza danışarak kullanabileceğimiz ürünler; nikotin sakızı (içerisinde sadece nikotin barındırır, sigara içerisinde yer alan diğer zararlı hiçbir maddeyi bulundurmaz), nikotin bandı ya da ilaçla tedavidir.

Yalnızca diyabet hastaları sigarayı bırakırken bazı özel kurallara uymalıdır. Çünkü sigara içmek insülin direncini ve dolayısıyla kan şekerini artırabilir. Sigara bırakıldığında insülin dozlarının yeniden ayarlanması gerekir. Ayrıca nikotin yoksunluğu düşük hipoglisemiyi andıran semptomlara neden olabilir. Bu sebeple sigarayı bırakmaya karar veren diyabet hastaları bir uzmandan destek almalıdır.

Tuğba Özcan 12 Mayıs 1991 tarihinde İstanbul’da doğan Tuğba Özcan Marmar Üniversitei Eczacılık Fakültesi mezunudur. Kısa bir süre hastane eczacılığı yapan Tuğba Özcan daha sonra kariyerine farmakovijilans uzmanı (ürün güvenliliği uzmanı) olarak devam etti. 4 yıllık bu görevi esnasında ilaçların ruhsatlandırma süreçlerinde ve ruhsatlandırıldıktan sonra gözlenen advers etkileri ile ilgili olarak ulusal ve uluslararası koşullara uygun bir şekilde güvenlilik raporlarının hazırlanmasını sağlayan Özcan, 2019 yılından beri kendi eczanesinin işletmeciliğini yapmaktadır.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.