Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Diyet Dostu: Pırasa

2 Dakika

Kış mevsiminin en güzel sebzelerinden biri olan pırasa sadece lezzetiyle değil sağlık için faydalarıyla da sofralarınızda yer bulmayı hak ediyor. İşte, adeta bir şifa kaynağı olan pırasayı daha sık tüketmeniz için sebepler…

Çoğu kişinin favori yemeği olmasa da pırasa hem lezzetiyle hem faydalarıyla kışın en güzel tatlarından biridir. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen pırasa, içeriğinde A, B6, C, E, K vitaminleri ile demir, fosfor, kalsiyum, kükürt, magnezyum, manganez, potasyum minarelleri bulundurur. “Allium” ailesinden olan pırasa bu özellikleri sayesinde uzmanlar tarafından özellikte diyet dönemlerinde tavsiye edilir.

Kalp ve damar sağlığında: Yapılan çalışmalar sonucu kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkili olduğu bilinen “kaempferol” adlı flavonid pırasada çokça bulunur. Bu madde damarları zararlı etkilere karşı korurken nitrik oksit üretimini arttırarak damaları rahatlatır. Bu özelliği sayesinde pırasa özellikle yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar için tüketilebilecek sebzelerin başında gelir.

Soğuk algınlığına karşı: Güçlü bir antioksidan olarak “polifenol” pırasa içinde bol miktarda bulunur. Bilindiği üzere antioksidanlar, vücutta bulunan ve birçok hastalık ve enfeksiyona zemin hazırlayan serbest radikallere karşı koruyucu rol üstlenirler. Pırasa da bu özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirerek, mevsimsel rahatsızlıklara karşı koruyucu etki sağlar. Ayrıca A, B6, C ve K vitamini, manganez ve demir mineralleri bakımından
da zengindir. Bu özellikleriyle vücuda enerji sağlar.

Kilo kontrolünün sağlanmasında: Yaklaşık 100 gramlık bir pırasa sadece 60 kaloridir. Yani gramında sadece 0.6 kalori vardır. Bu kadar düşük kaloriye sahip olduğu için birçok yemeğe rahatlıkla eklenebilir. Pırasada bulunan kalorinin büyük bir kısmı karbonhidrattan gelir. 100 gram pırasa yaklaşık 14 gram karbonhidrat, 3 gram şeker ve 2 gram lif içeriğine sahiptir. İçeriğinde lif oranının yüksek olmaz az kalori alarak uzun süre tok kalmanıza destek olur. Aynı zamanda pırasa yağsız bir sebzedir ve içeriğinde çok az protein bulunur. 100 gram pırasada 1,5 gram protein vardır. Bu sebeple sağlıklı ve düzenli bir beslenme için et gibi proteinli gıdalarla birlikte tüketilmesi önerilir.

Diş ve kemik sağlığında: Pırasa K vitamini açısından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde de kemik sağlığı ve kan akışının düzenlenmesinde etkili olur. Sadece 100 gram pırasa günlük K vitamini ihtiyacının neredeyse yarısını karşılamak için yeterli olur. Yeterli alınan K vitamini, kemik sağlığı için çok önemli bir rol üstelenen “osteocalcin” adlı proteinin aktif hale gelmesini sağlar.

Göz sağlığında: Pırasada bulunan “lutein ve zeaxanthin” adlı bileşenler bulunur. Bu içerikler göz hücrelerini oksidadif strese karşı koruyucu özellik gösterir. İlerleyen yaşa bağlı olarak görülen katarakt riskini azaltmak için de tüketilmesi tavsiye edilen besinlerden biridir.

Pırasayı Bir de Böyle Deneyin: Pırasa Dolması

Pırasanın zeytinyağlısına, böreğine hepimiz aşinayız. Peki, dolmasını hiç denediniz mi? Pırasanın lezzetini kıymayla bir araya getiren hem lezzetli hem sağlıklı bir öğün pırasa dolmasını mutlaka tatmalısınız…

• Yarım kilo kıyma
• 1 adet soğan
• 2 diş sarımsak
• 1 su bardağı pirinç
• 1 kilo pırasa
• 4 tane domates
• Yarım bağ maydanoz
• 1 adet limon
• Zeytinyağı
• Tereyağı
• Karabiber
• Tuz
• Pul biber
• Nane

Hazırlanışı:

Soğanları ve sarımsakları küçük küçük doğrayalım. Domatesleri de rendeleyelim. Kıymayı soğan, sarımsak, maydanoz, domates, pirinç ve baharatları ile karıştıralım. Pırasaları bir parmak uzunluğunda kesip kaynar suyun içinde 3 dakika kadar haşlayalım. Ardından, ortasına parmağımızı bastırarak pırasaların ortalarını çıkartalım. Hazırladığımız kıymalı harçla pırasaların içlerini dolduralım. Ancak pirinçlerin piştikçe şişeceğini de hesaba katıp üstlerinde boşluk bırakalım. Dibi tutmaması için bir tencerenin dibine haşlanmış pırasalardan bir sıra dizip üstüne zeytinyağı dökelim ve içlerini doldurduğumuz pırasaları dizelim. Pırasaların üzerini geçecek kadar su ekledikten sonra limon suyu ve tereyağını da koyup ilk önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte 1 saat pişirelim. Üzerine yoğurt ve domates sos dökerek servis edelim

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 61 kcal % 3.0
Karbonhidrat 14.2 g % 4.7
Lif 1.8 g % 7.2
Protein 1.5 g % 3.0
Yağ 0.3 g % 0.5
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 1667.0 IU % 33.3
C Vitamini 12.0 mg % 20.0
Potasyum 180.0 mg % 5.1
Kalsiyum 59.0 mg % 5.9
Demir 2.1 mg % 11.7

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.