Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Çörek Otunun Faydaları

3 Dakika

2000 yıldan uzun süredir doğal bir şifa kaynağı olarak kullanılan çörekotunun anavatanı Anadolu’dur. 14 farklı türü kapsayan bir yıllık bitki olan çörek otu, tarlada yetişir ve boyu yaklaşık 40 cm kadar uzar. Sofralarımızda görmeye alışık olduğumuz küçük siyah tanecikler şeklindeki çörek otu ise, bu uzun bitkinin dallarında bulunan kapsülün içerisinden çıkarılarak elde edilir.

Şifalı bir bitki olan çörek otunun içeriğinde A, B, C vitaminleri ve bakır, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum mineralleri bulunur. Öğütülmüş olarak alınan çörek otunun içeriğindeki, mineraller ve uçucu yağlar öğütme işleminin uzunluğuna ya da bekleme sürecine bağlı olarak özelliğini yitirebilir. Bu yüzden evde uygun bir öğütücüyle öğüterek tüketilmesi tavsiye edilir. Öğütülmeden yenildiği takdirde ise çiğnenmesi gerekir.

• Çörek otu genel olarak bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli bir rol oynar. Beslenme düzenine eklendiğinde vücudun direncini artırıcı özelliği bulunur.

• Alerjik rinit, astım tedavisinin desteklenmesinde etkindir. Yapılan birçok araştırma, sık görülen burun alerjisi belirtilerini azalttığını ve alerjik rinit tedavisinde önemli bir rol oynadığını gösterir. Burunda akma, tıkanma ve buru kanallarının şişmesi gibi alerjiye bağlı ortaya çıkan reaksiyonların birçoğu için, günlük olarak çörek otu tüketilmesi tavsiye edilir.

• Çörek otunun zengin içeriği sayesinde, unutkanlığa da iyi geldiği bilinir. Hafızanın güçlenmesi, dikkat ve konsantrasyonu artırmak için tüketilebilen çörek otunun aynı zaman Alzheimer hastalığının tedavisinde de yardımcı bir ek besin kullanılması mümkündür.

• Çörek otu, gebelik döneminde ortaya çıkan birçok rahatsızlık için önleyici olabilir. Genellikle bir yan etkisi olmadığı bilinen çörek otunun, anne sütünü artırıcı etkisi de var. Ancak elbette hamile ve emziren kadınların tüm besinlerde olduğu gibi çörek otunu tüketirken de doktorlarına danışmaları önerilir

• Düzenli kullanımda, çörek otunun kansere iyi geldiğini gösteren araştırmalar da mevcuttur. Çörek otunun bileşenlerinin prostat başta olmak üzere farklı kanserlere karşı kullanımı ile ilgili yapılan çalışmalar devam etmekle birlikte, yardımcı bir besin olarak tüketilmesi mümkündür.

• Yemeklerle birlikte tüketilen çörek otu, sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sistemini rahatlatan çörek otunun, gaz sıkışmasına, kabızlığa, hazımsızlığa ve şişkinliğe de iyi geldiği bilinir. Yemeklerden önce tüketilen 1 çay kaşığı kadar çörek otu ise, iştah kontrolü sağlamanıza yardımcı olabilir.

• Kolesterolün dengelenmesinde etkili olan çörek otu, düzenli olarak tüketildiğinde yüksek kolesterolü olan kişilerde kötü kolesterolü düşürür. Aynı zamanda yüksek tansiyonun düşürülmesinde de etkilidir. Çörek otu, hipertansiyon rahatsızlığına sahip kişilerde kan basıncı kontrolüne yardımcı olur. Ancak bu rahatsızlıklara sahip kişilerin yüksek ölçülerde tüketmeden önce doktorlarına danışmaları gerekir.

• Çörek otu, romatizmaya bağlı iltihabın azaltılmasında etkilidir. Aynı zamanda, hücrelerin yenilenme sürecini hızlandırarak yaraların çok daha çabuk iyileşmesini sağlar.

* Çörek otunun öğütülmüş halde alınması tavsiye edilmez. Çünkü öğütülme sürecinde, çörek otunun içeriğinde bulunan faydalı yağlar kaybolur. Bu sebeple çörek otunu tohum halinde alarak kullanmadan hemen önce öğütmek daha sağlıklıdır. Ayrıca, aşırı tüketimi bağırsak, karaciğer ve böbrek sorunlarına neden olabilir. Işın tedavisi sürecinde kullanımından kaçınılmalıdır. Tansiyon düşürücü ve idrar söktürücü ilaçlar kullanılıyorsa mutlaka doktora danışarak tüketilmelidir.

Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *

Kalori 375 kcal % 18.8
Karbonhidrat 44.2 g % 14.7
Lif 10.5 g % 42.0
Protein 17.8 g % 35.6
Yağ 22.3 g % 34.3
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 1270.0 IU % 25.4
C Vitamini 7.7 mg % 12.8
Potasyum 0.0 mg % 0.0
Kalsiyum 931.0 mg % 93.1
Demir 66.4 mg % 368.7

Çörek Otlu Kek!

Poğaçalarda, böreklerde, kurabiyelerde hatta daha sağlıklı versiyonuyla salatalarda kullanılabilen çörek otu her sofrada kendine yer bulabilir. Bu şifalı besini bir de kekte denemek istemez misiniz? Hem de tuzlu bir kekte… İşte hem kahvaltıların hem 5 çaylarınızın vazgeçilmezi olacak çörek otlu kek…

Malzemeler
  

  • 3 tane yumurta
  • 1 bardak zeytinyağı
  • 1 bardak süt
  • 1 adet havuç
  • 1 bardak beyaz peynir veya tulum peyniri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı çörek otu
  • 2,5 bardak un
  • yarım demet dereotu
  • Tuz, karabiber, pul biber

Notlar

İlk olarak yumurtaları ve tuzu geniş bir kabın içine alıp, yumurta iyice kabarıp köpürene kadar bir kaşıkla, mikser kullanmadan çırpalım. Ardından süt ve zeytinyağını bu karışıma ekleyip yavaş yavaş karıştırmaya devam edelim.
Diğer taraftan havucu rendeleyip, dereotunu ince ince kıyalım. Her ikisini de peynir ve çörek otuyla birlikte hazırladığımız karışıma ekleyelim. Son olarak kabartma tozunu, unu ve baharatları da ekleyerek önceden yağlamış olduğumuz tepsiye alalım. Önceden 150 derecede ısıttığımız fırına koyup 15 dakika pişirelim. 15 dakikanın sonunda fırının derecesini 180 dereceye getirip pişirmeye devam edelim. Kekin pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla kontrol edip içi hamur gelmediğinde fırından çıkaralım. Afiyet olsun!

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.