Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Keten Tohumu Yağının Faydaları

3 Dakika

Şifalı yağlar alternatif tıbbın bir parçası olarak yıllardır birçok hastalıkta ek tedavi olarak kullanılır. Keten tohumu yağı da onlarca faydasıyla bu şifalı yağlardan biri. Keten bitkisinden hasat edilen yenilebilir bir tohum çeşidi olan keten tohumu ve keten tohumu yağı, eski Yunanlar ve Romalılar tarafından yüzyıllarca yiyecek olarak tüketilmiştir. Keten tohumu bitkisinin preslenerek yağının çıkarılmasıyla elde edilen bu yağ, soğuk deniz balıklarından sonra en yüksek Omega-3 kaynağı olmasıyla bilinir. Keten tohumu yağı, yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, çok düşük oranda doymuş yağ asidi, yüksek oranda lifle birlikte bol miktarda potasyum, az miktarlarda ise magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir. Bu özellikleri ile beslenme uzmanları tarafından da önerilen keten tohumu yağı kullanımında fazlaya kaçılmadığı sürece sağlık için oldukça faydalıdır.

• Ağrı dindirici özelliği olduğu bilinen keten tohumu yağı, yaralarda ve ağrılı hastalıklarda tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir.

• Vücuttaki, tümörlerin büyüyüp başka alanlara yayılmasına engelleyici özellikler gösteren keten tohumu yağının özellikle meme kanseri riskini azalttığını gösteren araştırmalar mevcuttur.

• Ek tedavi olarak kullanıldığı alanlardan biri de eklem arası iltihaplanma sorunlarıdır.

• Keten tohumu yağı, kan şekerini düzenleyici görev görür. Tip 1 diyabet önleyici olan keten tohumu, tip 2 diyabet hastalığının gelişim evresinde de önleyici rol üstlenir. Aynı zamanda keten tohumu yağının kalp rahatsızlığı ve kolesterole iyi geldiğini gösteren çalışmalar da vardır.

• Sindirim sistemini düzenleyen ve bağırsakların hareketlenmesini sağlayan bu yağ kabızlığa karşı kullanılabilir.

• Solunum sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen keten tohumu yağının özellikle astım hastaları için bir ek tedavi yöntemi olarak kullanılması mümkündür.

• Kilo verme sürecinde de yardımcı olarak keten tohumu yağı tüketilebilir. İştahı kestiği bilinen bu yağ sayesinde daha hızlı verilebilir. Kilo vermek için sabah, öğlen ve akşam yemeklerinden ortalama 1 saat kadar önce 1 tatlı kaşığı keten tohumu yağı 2 bardak su ile içilebilir. Tabii öncesinde bir beslenme uzmanına danışmak gerektiği unutulmamalıdır.

Keten Tohumu Yağının Cilde Faydaları

Keten tohumu yağı, cilde direkt olarak uygulandığında sivilce, sedef, mantar, egzama gibi cilt rahatsızlıklarının birçoğuna karşı oldukça etkilidir. Güneş yanıklarını iyileştirdiği de bilinen keten tohumu yağı, zengin Omega-3 yağ asidi içeriği ile vücutta bulunan iltihaplara karşı da savaşır. Omega-3 yağ asitleri dışında içeriğindeki lignan ve antioksidanlar sayesinde cilt sağlığını korurken cildi nemlendirir, ilk yaşlanma belirtilerinden olan ince çizgilerin ve kırışıklıkların görüntüsünü azaltır, cildi sıkılaştırır ve daha genç görünmesini sağlar. Aynı zamanda düzenli kullanımda yağlı cilt ve tıkanmış gözeneklerin bakımında da oldukça etkilidir.

Keten tohumu yağı, içeriğindeki yüksek Omega-3 yağları sayesinde saç ve kafa derisi için de oldukça faydalıdır. Özellikle saçların sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda saç dökülmesine, kafa derisinde oluşan egzama ve sedef hastalığına iyi gelir. Duştan önce saçlara ve kafa derisine masaj yaparak uygulanan keten tohumu yağı, çok daha canlı ve parlak görünümlü saçlara ulaşmanızı sağlar.

Keten Tohumu Yağı Nasıl Kullanılmalı?

Keten tohumu, yağ veya öğütülmüş tane tohum olarak tüketilebilir. Ancak öğütülmüş keten tohumları çok hızlı bozulduğu için 24 saat içinde tüketilmesi gerekir. Keten tohumu yağı ise salata veya yoğurt ile ya da soğuk mezeler ile veya yemeklerde sonradan soğuk olarak ilave edilerek kullanılabilir. Ancak, dumanlama noktası düşük olan keten tohumu yağında pişirme ve kızartma işlemi yapmak uygun değildir. Çünkü keten tohumu yağının sıcaklığı belirli bir noktanın üzerine çıktığında yapısı bozulur ve sağlık için zararlı bir hale gelir.

Keten tohumu yağı aynı zamanda cilde direkt sürülerek de kullanılabilir. Ancak her cildin farklı olduğu ve cildinizin alerjik reaksiyon gösterebileceği dikkate alınarak, önce cildinizin küçük bir alanında yağı denemeniz iyi olacaktır.

Keten Tohumu Yağı Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Belli bir soğuklukta durmayan keten tohumu yağı oldukça kötü bir koku yayar ve hızla kireçlenir. Bu sebeple buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. Ancak, doğru hava koşullarında dahi sadece birkaç hafta bozulmadan saklanabilir. Bu nedenle de özellikle yaz aylarında mutlaka buzdolabında tutulması; kış aylarında ise buzdolabı dışında serin ve kuru bir ortamda saklanması uygundur. Ayrıca, keten tohumu yağı oksijenden olumsuz etkilendiği için hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi önemlidir.

Keten Tohumu Yağı Ne Kadar Tüketilmeli?

Keten tohumu yağı, günde 1 yemek kaşığı ya da 15 ml kadar kullanılabilir. Fazla kullanılmasının faydadan çok zarar sağlayabileceği unutulmamalıdır.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.