Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Boyun ve Omuz Tutulmalarına Karşı Masaj Etkili Midir?

2 Dakika

Uzun süre bilgisayar başında vakit geçirmek, doğru pozisyonda oturmamak, rahat bir yastıkta yatmamak, hareketsizlik ya da ani hareketler boyun ve omuzlarda tutulmalara neden olabilir.  Başınızı ve üst kollarınızı hareket ettirdiğinizde hissettiğiniz ağrı ve acı olarak tanımlanabilecek boyun ve omuz tutulmalarına karşı masaj oldukça etkili bir yöntemdir. Özellikle son dönemde popülerliği artan evde masaj aletleri bu sorunun çözümüne yardımcı olabildiği gibi, basit hareketlerle de boyun ve omuz tutulmalarından kurtulmak mümkündür.

Boyun ve Omuz Tutulmasının Nedenleri

Hareket etmeyi büyük ölçüde engelleyen boyun ve omuz tutulmaları günlük hayattaki birçok basit hareketin yapılmasını zorlaştırarak hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler. Zamanla oldukça şiddetli ağrılara neden olabilen bu tutulmalar birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir

  • Masa başında uzun saatler çalışmak ve hareketsiz durmak
  • Bilgisayar ve televizyon başında fazla vakit geçirmek
  • Stres ve kaygı
  • Uyku sırasında boynun ters bir şekilde kalması
  • Kafaya alınan ani darbeler
  • Kafayla sürekli tekrarlanan hareketler
  • Kafa eğik bir şekilde uzun süre telefona bakmak
  • Uzun süre boyun ya da omuzda bir cisim taşımak
  • Üst kolları zorlayacak hareketler

Boyun ve Omuz Tutulması Nasıl Geçer?

Genel olarak bir kas burkulmasının neden olduğu boyun ve omuz tutulmaları için uygulanacak tedavi yöntemleri de bu sorunun çözümüne yönelik olmalıdır. Bu sebeple ilk aşamada ağrıyı azaltmak için kas gevşetici ilaç ve kremler ya da ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ancak ilaç kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan görüş alınmalı, olası yan etkiler üzerine bilgi sahibi olunmalıdır. İlaç tedavisinin yanı sıra evde uygulanabilecek basit yöntemler de tutulmalar için çözüm olabilir.

 Soğuk Uygulamak

Tutulmanın olduğu bölgeye buz torbası ile baskı yapmak iltihaplanmayı ve şişmeyi önemli ölçüde hafifletebilir. Özellikle zorlayıcı bir hareketin hemen ardından bölgesel olarak kullanılan buz, uyuşma etkisi de sağladığı için ağrıyı hızlıca azaltır. Ancak bu tedavi yöntemi tutulma olan bölgede şişlikde görüldüğü durumlarda ve ilk 48 saat içinde uygulandığın gerçekten etkili olacaktır. Bir buz torbasının yarım saatlik aralıklarla tek seferde 15 dakikayı geçmeyecek kadar uygulanması yeterli olacaktır.

Isı Uygulamak

Buzun uyuşturma etkisinin yanı sıra sıcağın gevşetici etkisi de boyun ve omuz tutulmaları için oldukça etkilidir. Sıcak bir duş almak ya da sıcak su torbasıyla kasılmanın olduğu bölgeyi ısıtmak kasların gevşemesine yardımcı olabilir. Özellikle stresin ve kaygının neden olduğu tutulma durumlarında sıcaktan faydalanmak kişinin rahatlamasını da sağlayacağından oldukça etkilidir.

En Etkili Yöntem: Masaj

Doğru bir şekilde yapılan masaj fibroblastları uyarır. Fibroblastlar ise kan akışını düzenleyen ve cildin sıkılaşmasını destekleyen kolajen ve elastin gibi bağ dokusu üretmeye yardımcı olan hücrelerdir. Bu sayede boyun ve omuz gibi tutulma olan bölgelerde hızlıca rahatlama sağlanır. Özellikle lisanlı ve alanında uzman bir masaj terapisti tarafından uygulanan masaj gergin ve ağrılı kaslardan kurtulmanın en etkili yöntemlerinden biridir. Ayrıca bu şekilde doğru uygulanan masajın stresi azalttığı da bilinir.

Alanında uzman bir masaj terapistinden destek alınmasının mümkün olmadığı durumlarda evde uygulanacak basit yöntemlerle de ağrılara çözüm bulunabilir. Bunun için öncelikle ütüleyerek ısıttığınız bir havlunun üzerine rahatlatıcı bir masaj yağı dökün ve havluyu rulo haline getirin. Rulo halindeki havluyu boynunuzun arkasına dolayarak havaya kaldırın. Mümkün olduğunca bu pozisyonda bekleyin. Hatta kafanızı geriye yaslarken havlunun uçlarından güçlüce, kollarınız da hafif bir ağrı hissedene kadar bekleyin. Bu işlemi belirli aralıklarla en fazla 10 kez olacak şekilde tekrarlayın. Gün sonunda boynunuzdaki ağrının büyük ölçüde hafiflediğini fark edeceksiniz.

 

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.