Başar Çankaya Spor ile tanışıklığı 9 yaşında Beşiktaş JK altyapısında futbol oynaması ile başlayan Başar Çankaya, 2003 yılından beri fitness alanında kariyerine devam ediyor. 2005 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan mezun olan Başar Çankaya Maslak Princess Hotel, Mayadrom Sports Center, MAC Kanyon ve MAC Bebeköy’de çalıştı. Fitness alanında yüksek deneyime sahip olan Başar Çankaya Oxygen Sports Club’da fitness eğitmeni ve personal trainer olarak çalışıyor.

Strese Bağlı Boyun ve Omuz Ağrılarını Azaltmanın 5 Yolu

3 Dakika

Stres, günümüzde çoğumuzun sık sık yaşadığı bir sorun. Ancak stres yalnızca mental yorgunluk oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda kas ve eklem ağrılarına da davetiye çıkarıyor. Omuzlar ve boyun da bu ağrıların en yaygın olduğu bölgelere iki örnek.

Anksiyete boyun ve omuzları nasıl etkiler?

Herhangi bir stres etkeniyle veya bir tehlikeyle karşılaştığımızda kaslarımız güçlü bir şekilde kasılır ve gerilir. Bu, vücudun stresle baş etmek için kullandığı içgüdüsel bir yöntem. Bu durumu, tehlike yanıtı veya “savaş veya kaç” yanıtı olarak da isimlendirebiliriz.

Bu yanıt, vücudun stres oluşturucu etkene karşı sizi koruma amacıyla oluşturmuş olduğu bir çözüm. Stres anlarında vücudunuzda, kas gerilmesi dışında kalp atım ve soluk alışveriş hızlarında artış, özellikle ellerde hissedilen soğukluk ve terleme gibi belirtiler de görebilirsiniz. Bunların hepsi fizyolojik olarak ortaya çıkan, doğal yanıtlardır.

Bu tip yanıtlar evrimsel süreçte fiziksel tehditlerle başa çıkmak için geliştirilmiş olsa da, hepimizin kabul ettiği gibi günümüzde fiziksel tehditler avcı-toplayıcı insanların dönemindeki kadar yoğun değil. Bu nedenle fizyolojik stres yanıtları, fiziki etkenlerin dışında zihinsel olarak kendinizi stres altında hissettiğiniz durumlarda da meydana gelir. Stres altında olduğunuz dönemlerde vücudunuza dikkat edin, boynunuz ve omuzlarınızdaki kaslarınızı kastığınızı fark edeceksiniz.

Kaslarınızın gergin durumda kalması, stres altında olduğunuz sürecin uzunluğuyla doğru orantılı bir şekilde bağlantı gösterebilir. Ne kadar uzun süre gergin hissederseniz, kaslarınızda da o kadar uzun süren gerginlik ve kasılmalar yaşarsınız. Bu gerilme ve kasılmalar, uzun vadede daha ileri boyutta ağrı ve hastalıkları tetikleyebilir.

Boyun ve Omuz Ağrılarını Azaltan Egzersizler

Günümüzde özellikle yoğun iş yüküne bağlı olarak boyun ve omuzlardaki gerginliği engellemek, son derece zor bir durum. Ancak böyle durumlar için uygun egzersiz hareketleri sayesinde kas ve eklemlerde oluşan gerginlik ve ağrı hislerini gidermek mümkün. Hareketlerin doğru pozisyonlar takip edilerek düzenli bir şekilde yapılmasıyla, boyun ve omuzlarınızda yaşayacağınız fiziki zorlanmaları büyük ölçüde giderebilirsiniz.

Egzersiz hareketlerinden bazıları:

• Boyun Germe

Bu hareket, özellikle boyundaki gerginliği azaltmaya yardımcı bir esneme hareketi. Bu hareket için öncelikle ayakta dik pozisyonda durun. Daha sonra sağ elinizi, başınızın sol tarafına koyun ve başınızı sağ tarafa doğru gerilme hissedene kadar esnetin. Bu şekilde yaklaşık 20-30 saniye bekleyin. Daha sonrasında hareketi diğer tarafınız için deneyin. Hareketi her iki taraf için ayrı ayrı 3-4 kere tekrar edin.

• Boynu Gevşetme

Boyun gevşetme hareketi sayesinde omuzlarınız ve boynunuzdaki gerginliği azaltabilirsiniz.

Bu hareket için de ayakta dik pozisyonda durun, elleriniz yanlarda dursun. Başınızı, çeneniz göğsünüze değene kadar indirin. Daha sonra başınızı sağa çevirin, bu esnada boynunuzun sol tarafında gerginlik hissedeceksiniz.

Sonrasında başınızı kaldırın, hareketi aynı taraf için 5 kez tekrar edin. Diğer tarafa da 5 tekrar uygulayın.

• Çocuk Pozu

Çocuk pozu, boyun ve sırt gerginliğini azaltmaya yarayan bir yoga hareketi.

Elleriniz ve dizlerinizin üstünde, avuç içiniz yerde olacak şekilde emekleme pozisyonunda durun. Elleriniz yerde sabit kalacak şekilde ayaklarınızın üstüne doğru esneyerek oturun. Bu şekilde uzanarak bir ila bir buçuk
dakika sabit kalın. Bu esnada nefes alışverişinize odaklanın. Hareketi 2-3 kez tekrar edin.

• Kedi / İnek Pozu

Kedi inek duruşu; boyun, sırt ve omuzlardaki gerginliği azaltan etkili bir yoga egzersizi.

Bu hareket için de avuç içleriniz yerde olacak şekilde elleriniz ve dizlerinizin üstünde durun (Yarım şınav hareketine benzer, ancak ayaklar da yerde). Daha sonrasında kalça ve omuzlarınız sabit olacak şekilde, göğsünüzü indirin ve başınızı yukarı kaldırın; bu duruşa inek pozu deniyor. Bu duruştan sonra yine omuz ve kalçalarınız sabit kalsın, bu sefer göğsünüzü yukarı çekin. Sırtınız yukarı doğru kavis alsın, başınızı eğin. Bu duruş da kedi pozu olarak isimlendiriliyor.

İnek pozuna geçmeden önce nefes almalı, kedi pozuna geçmeden önce nefesinizi vermelisiniz. Hareketi bu şekilde 10-12 kere tekrar edin.

• İğne İplik Pozu

Bu hareket için de elleriniz ve dizlerinizin üstünde durun. Sağ elinizi, avuç içiniz yukarıya bakacak şekilde sol kolunuzun arkasından geçirin. Başınızın sağ kısmı bu esnada yere değecek, sol kolunuzu da avuç içiniz sola bakacak şekilde sağa doğru dik bir şekilde esneteceksiniz. Bu şekilde 20-30 saniye kalın, hareketi diğer taraf için de uygulayın. Hareketi her iki taraf için 3 kere tekrar edin.

Gerginliği Azaltmanın Diğer Yolları

Egzersiz hareketleri işe yarayacaktır, ancak bazı yardımcı yöntemlerle daha etkin bir sonuç alabilirsiniz. Gerginlik hissettiğiniz yerlerinize ılık kompresyon, masaj uygulamaları yaparak ağrılarınızı daha da hafifletebilirsiniz.

Stresle Baş Etmek İçin İpuçları

Hemen hemen hepimiz gün içinde öyle veya böyle bir şekilde stres altında kalıyoruz. Bu da vücudumuzdaki savaş veya kaç yanıtını tetikliyor.

Vücut, tehlike yanıtına tepki olarak bir de gevşeme yanıtı ortaya koyar. Bu yanıt, stres etkeni geçtikten sonra vücudunuzun normal hale dönmesini sağlar. Meditasyon veya nefes egzersizleri, yoga, spor egzersizleri ve diğer çeşitli uygulamalar; bu gevşeme yanıtından daha etkili bir biçimde faydalanmanıza katkı sağlayabilir.

Başar Çankaya Spor ile tanışıklığı 9 yaşında Beşiktaş JK altyapısında futbol oynaması ile başlayan Başar Çankaya, 2003 yılından beri fitness alanında kariyerine devam ediyor. 2005 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan mezun olan Başar Çankaya Maslak Princess Hotel, Mayadrom Sports Center, MAC Kanyon ve MAC Bebeköy’de çalıştı. Fitness alanında yüksek deneyime sahip olan Başar Çankaya Oxygen Sports Club’da fitness eğitmeni ve personal trainer olarak çalışıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.