Ağız kokusu; çoğunlukla ağzı kokan kişinin farkında bile olmadığı fakat çevresindekilerin son derece rahatsız olup söyleyemediği sevimsiz bir durum. Kişinin farkında olmaması tabloyu çözümsüz hale sokabiliyor. Eğer ağzınızın koktuğundan şüphe duyuyorsanız en yakınınıza sorarak işe başlayabilirsiniz.
Ağız kokusunun %90 sebebi; kötü ağız hijyenidir. Çoğumuz dişlerimizi iyi fırçaladığımızı zannederiz fakat fırçalayamayız. Minimum iki dakika boyunca tüm dişlerin tüm yüzeylerini etkili şekilde fırçalamak, bir çırpıda söylendiği kadar kolay bir iş değildir. Yapacağınız ilk adım diş fırçalarken dakika tutmak olabilir.
İdeal ağız bakımının nasıl olması gerektiğinden daha önceki yazılarımızda bahsetmiştir. Diş ipi kullanılmadan ideal bir bakım sağlanamayacağını artık hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla ağız kokusundan şikayetçi olanlarımızın öncelikle bu aşamaları dört dörtlük uyguladığından emin olması gerekir. Ve kokunun en büyük sebeplerinden biri olan dil temizliğini es geçmeyelim. Dil tomurcukları arasına sıvanan gıda artıkları kokunun ana kaynağı olabilir.
Eğer daha önceden birikmiş diş taşları, çürük dişler veya dişeti hastalığınız varsa yalnızca ideal bakımla ağız kokusunu kesinlikle çözemezsiniz. Öncelikle ihtiyaç olan dental tedavi mutlaka gerçekleştirilmelidir. Çürükler, çekilecek dişler, diş taşları temizlenmelidir. Tüm dişler ve diş etleri sağlığına kavuştuktan sonra ideal bakımla ağız kokusundan tamamen kurtulabilirsiniz.
Tüm bu tedavi ve bakıma rağmen çok az da olsa çözülemeyen ağız kokusu olabilir. Bunun sebebi genellikle; diyabet, karaciğer hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, sinüzit, geniz akıntısı veya ağız kuruluğu olabilir. Fakat bu nedenlere bağlı çözülemeyen koku ihtimalinin oldukça düşük olduğu unutulmamalı, akla ilk bu hastalıklar gelmemelidir. Gün içerisinde yeteri kadar su tüketmemek tükürük kalitesini düşürecektir. Tükürük dişlerimizi sürekli yıkayarak hem çürük oluşumunu hem de ağız kokusunu önler. Dolayısıyla yeteri kadar su tüketilmelidir. Soğan, sarımsak gibi kokulu yiyeceklerin, sigara ve kahvenin kokuya sebep olmaması için tükettikten sonra diş fırçalamak veya karanfil, nane gibi kokuyu baskılayacak alternatifler düşünülmelidir. Yemeklerden sonra şekersiz sakız çiğnemek tükürük aktivesini artırarak kokunun giderilmesine yardımcı olabilir.
Havuç, elma gibi sert sebze ve meyvelerin bıçakla bölünerek değil de ısırılarak yenmesi dişlerin kendi kendine temizlenmesini sağlar, diş etlerine masaj etkisi yapar. Ağız gargaraları da kokuyu anlık baskılamak için kullanılabilir fakat asla tedavi edici değildir.
Son olarak takıp çıkarılan protezler veya kaplama ve köprüler kokunun ana kaynağı olabilir. Takıp çıkarılan protezler mutlaka gece uyumadan önce çıkartılmalıdır. Bol su altında, sıvı el sabunu ile iyice fırçalanan protez temiz bir su içinde bekletilmelidir. Kesinlikle hareketli protez ile uyunmamalıdır. Kaplama ve köprüler ise onlar için özel olarak üretilmiş ipler ile temizlenmelidir.