Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Yüz Yogası Nedir?

3 Dakika

Nefes ve denge egzersizleri ile kişiye hem fiziki hem de ruhsal bir rahatlamayla gelen sağlığın kapılarını açan yoga, aslında bir Hint felsefesidir. Çok farklı biçimlerde yapılması mümkündür. Bunlardan bir tanesi de bugün ki yazımızın konusu olan yüz yogasıdır.

Yüz yogası, yılların, genetik ve çevresel faktörlerin üzerine bir de yer çekiminin eklenmesi ile sarkan, kırışan yüzdeki ve boyundaki kaslara, enerji noktalarını uyararak kan akışını artırmaya yönelik olarak yapılan yoga çeşididir. Yüz yogası geleneksel Çin tıbbındaki akupunktur noktaları esasına dayanır. Yüze mimik hareketlerini yapma şansını tanıyan tahmin edemeyeceğiniz kadar sayıda çok kas vardır. İşte yüz yogası aracılığı ile bu kaslar uyarılırken ayrıca bu kaslara giden kan dolaşımı da artırılır. Artan kan ve lenfatik dolaşım sayesinde bölgedeki toksinler hızla uzaklaştırılır.  Böylece daha çok kanlanan, oksijenlenen ve toksinlerden arınan kaslar sayesinde cilt daha esnek bir hal alarak kırışıklık ve sarkmalardan kurtulur.

Yüz yogası yılların etkisi ile savaşmaya çalışan ve herhangi bir cerrahi ya da kimyasal işleme maruz kalmak istemeyenler için tercih edilmesi uygun bir yöntemdir.

Yüz yogası uygulanmasının bilinen herhangi bir riski olmadığı gibi sonuçlar çok kısa sürede oldukça yüz güldürücü olabilir. Ancak henüz gelişme sürecinde olan çocuklar ve ergenler için yüz yogası önerilmez. Yüz yogasına başlamak için vücudun gelişiminin tamamlandığı 18 yaş civarı baz alınabilir. Üstelik bu uygulamanın masrafsız olması da bir diğer artı yönüdür.

Yüz Yogası Nasıl Uygulanır?

Tüm egzersizlerde olduğu gibi yüz yogasından da sonuç alabilmek için düzenli yapmak esastır. Günlük aktivitelere yüz yogası ile vereceğiniz 10-15 dakikalık kısa bir mola, dengeli ve sağlıklı beslenme, yeterli sıvı alımı ve düzenli uyku ile yüz ve boyun cildinizde değişim yaratmak mümkündür.

Yüz yogasından almak istediğiniz sonuca göre önce uygun bölgeyi belirlemeli ve uygun egzersizleri yapmalısınız.

Yüz yogası başlıca boyun, alın, göz, çene, yanak ve dudak bölgelerine uygulanabilir.

Yüz Yogası Hareketleri

Elmacık Kemikleri Egzersizleri

Yüz yogası denince ilk akla gelen hareket belki de bu harekettir. Balık yüzü olarak bilinen bu harekette dudaklarınızı ve yanaklarınızı içeriye doğru çekin. Bu hareketi 8-10 defa tekrarlayın. Böylece hem dudak hem de yanaklarınızdaki kaslar çalışmış olacaktır.

Dudak Bölgesi Çizgileri İçin Egzersizler

Dudakların kenar bölgelerinde oluşan kırışıkları azaltmak için dilinizi çıkarabildiğiniz kadar dışarıya çıkarın ve yaklaşık bir dakika kadar bu pozisyonda kalmaya çalışın. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın.

Dudak Üstü Çizgileri İçin Egzersizler

Daha çok sigara içenlerde görülse de dudak üstü bölgede çizgilenme sık görülen bir kırışıklık bölgesidir. Bunu önlemek için bir kalemden yardım alınmalıdır. Ağzınıza aldığınız kalemi öne arkaya doğru yuvarlayarak hareket ettirin. Bu hareket esnasında gülümser gibi yaparak yanak kaslarınızı kaldırın. Bu hareketle dudak üstü bölgenizdeki kasların çalışmasını sağlamış olacaksınız.

Dudak bölgesi için önerilen bir diğer yüz yogası egzersiz de balon yardımı ile yapılan egzersizdir. Bu egzersizde balonu sadece burnunuzdan aldığınız nefesle şişirmeye çalışırken yüzünüze şaşkın bir bakış yerleştirin. Balonu şişirmek için burun nefesi kullanımı çok yaygın olmadığı için ilk günler zorlansanız da pes etmeden devam edersiniz dudak üstü çizgilenmelerinizin azalmasını sağlayabilirsiniz.

Alın Bölgesi Çizgileri İçin Egzersizler

Alın bölgesinde oluşan çizgilenmeyi azaltabilmek için baş parmaklarınızı kulağınızın biraz üstüne yerleştirin. Daha sonra diğer parmaklarınızla alnınızın dış kısmından iç kısmına doğru yavaşça masaj yapın. Bu harekete birkaç dakika devam edin.

Gülme Çizgileri İçin Egzersizler

Yanağınızı şişirecek kadar nefes alın. Daha sonra yanağın iç kısmındaki havayı bir taraftan diğer tarafa doğru geçirin. Bu işlemi 4-5 defa tekrarlayın. Daha sonra ağzınıza bir “O” şekli vererek havayı boşaltın.

Göz Çevresi Çizgileri İçin Egzersizler

Günlük hayatta sık kullanılan mimikler nedeni ile çok sayıda insanda göz çevresinde çizgilenmeler meydana gelir. Yüz yogası ile bu çizgilenmelerle, kaz ayakları ile mücadeleye erken başlamak mümkündür.

Gözleri şaşırmış, korkmuş bir ifade ile açarken ellerinizle alnınızı geriye doğru çekin . Bu hareket sayesinde göz çevresi çizgilerinizi azaltmanız mümkün olacaktır.

Göz çevresi için önerilen bir diğer yüz yogası hareketi de ellerinizi birbirine sürterek ısınmalarını sağlayın. Daha sonra ellerinizi şakak ve göz çevrenizdeki alanı içine alacak şekilde yüzünüze yerleştirin. Ellerinizi yavaşça kulaklarınıza doğru çekerek alın ve kaşlarınızı gerin. Bu pozisyonda kaşlarınızı çatmaya çalışın. Bu hareket sayesinde göz çevresindeki kasları güçlendirmeniz mümkün olacaktır.

Çene Kasları İçin Egzersizler

Çene kaslarını çalıştırmak için yapacağınız yüz yogası hareketinde bir kalemden yardım alabilirsiniz. Kalemi ağzınıza koyun. Daha sonra çenenizi ileri doğru itin. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayın. Bu hareket sayesinde çene kaslarınızı çalıştırmanız mümkün olacaktır.

Boyun Bölgesi İçin Egzersizler

En az yüzümüz kadar zaman içinde boyun bölgemizdeki kaslarda da kırışmalar ve sarkmalar meydana gelebilir. Bunu önlemek için boynunuzu götürebildiğiniz kadar geriye doğru götürün. Bu pozisyonda iken dudaklarınızı büzün ve 3-4 saniye bu pozisyonda kalın. Dudak büzme hareketini belli aralıklarla     4-5 defa tekrarlayın.

 

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.