Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.

Sigara Bırakmak İçin Bazı Psikolojik Yöntemler

3 Dakika

Tütün kullanan çoğu insan için, sigara içme dürtüsü vazgeçilemeyecek kadar güçlü olabilir. Ancak bu isteklerin karşısında durmak mümkün!

Tütün kullanma dürtüsü hissettiğinizde, bu dürtü ne kadar güçlü olsa da sigara içseniz de içmeseniz de 5 ila 10 dakika içinde geçeceğini unutmayın. Tütün arzusuna her direndiğinizde, tütün kullanımını tamamen bırakmaya bir adım daha yaklaşırsınız. İşte canınız çektiğinde sigara içme veya tütün kullanma dürtüsüne karşı koymanıza yardımcı olacak yöntemler…

  1. Sebebinizi Bulun

Motive olmak için, bırakmak için güçlü, kişisel bir nedene ihtiyacınız var. Ailenizi pasif içicilikten korumak olabilir. Veya akciğer kanseri, kalp hastalığı veya diğer rahatsızlıklara yakalanma şansınızı azaltmak ya da daha genç görünmek ve hissetmek için. Ateşleme dürtüsüne ağır basacak kadar güçlü bir sebep seçin.

  1. Hazırlığınızı Yapın

Sigara içmek bir bağımlılıktır. Beyin nikotine bağımlıdır. Bu yüzden bırakmaya bir anda karar vermek yerine önceden hazırlık yapın. Sigarayı bırakma dersleri ve uygulamaları, danışmanlık, ilaç ve hipnoz gibi yardımcı olacak tüm yöntemleri doktorunuza sorun. Bunları yaptığınızda bırakmayı seçtiğiniz gün için hazır olacaksınız.

  1. Nikotin Replasman Tedavisini Düşünün

Sigarayı bıraktığınızda, nikotin yoksunluğu baş ağrısı yapabilir, ruh halinizi etkileyebilir veya enerjinizi tüketebilir.  Nikotin replasman tedavisi bu dürtüleri azaltabilir. Çalışmalar, nikotin sakızı, pastiller ve bantların, aynı zamanda bir sigarayı bırakma programındayken başarı şansınızı artırdığını gösteriyor.

  1. Reçeteli Hapları Öğrenin

İlaçlar istekleri azaltabilir ve ayrıca bir sigara alırsanız sigara içmeyi daha az tatmin edici hale getirebilir. Diğer ilaçlar, depresyon veya konsantrasyon sorunları gibi yoksunluk belirtilerini hafifletebilir.

  1. Sevdiklerinize Güvenin

Arkadaşlarınıza, ailenize ve yakın olduğunuz diğer insanlara bırakmaya çalıştığınızı söyleyin. Devam etmeniz için sizi cesaretlendirebilirler, özellikle de bir sigara yakmak istediğinizde. Ayrıca bir destek grubuna katılabilir veya bir danışmanla konuşabilirsiniz. Davranış terapisi, sigarayı bırakma stratejilerini belirlemenize ve bunlara bağlı kalmanıza yardımcı olan bir danışmanlık türüdür. Birkaç seans bile yardımcı olabilir.

  1. Kendinize Bir Mola Verin

İnsanların sigara içmesinin bir nedeni, nikotinin onların rahatlamasına yardımcı olmasıdır. Bıraktıktan sonra, gevşemek için yeni yollara ihtiyacınız olacak. Birçok seçenek var. Stres atmak, en sevdiğiniz müziği dinlemek, arkadaşlarınızla bağlantı kurmak, kendinize bir masaj yaptırmak veya bir hobi için zaman yaratmak için egzersiz yapabilirsiniz. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk birkaç hafta stresli durumlardan kaçınmaya çalışın.

  1. Alkol ve Diğer Tetikleyicilerden Uzak Durun

İçtiğinizde, sigarayı bırakma hedefinize bağlı kalmak daha zordur. Bu yüzden ilk bıraktığınızda alkolü sınırlamaya çalışın. Aynı şekilde kahve içerken sıklıkla sigara içiyorsanız birkaç hafta bitki çayına geçiş yapın. Genellikle yemeklerden sonra sigara içiyorsanız, bunun yerine dişlerinizi fırçalamak, yürüyüşe çıkmak, bir arkadaşınıza mesaj atmak veya sakız çiğnemek gibi yapacak başka bir şey bulun.

  1. Evinizi Temizleyin

Son sigaranızı içtikten sonra, tüm kül tablalarınızı ve çakmaklarınızı atın. Duman gibi kokan giysilerinizi yıkayın ve halılarınızı, perdelerinizi ve döşemelerinizi temizleyin. Bu tanıdık kokudan kurtulmak için oda spreyleri kullanın. Arabanızda sigara içtiyseniz, onu da temizleyin. Size sigara içmeyi hatırlatan hiçbir şeyi görmek veya koklamak istemeyeceğiniz bir dönem başlıyor.

  1. Deneyin ve Tekrar Deneyin

Pek çok insan, sigarayı tamamen bırakmadan önce birkaç kez dener. Eğer başaramazsanız, cesaretiniz kırılmasın. Bunun yerine, duygularınız veya içinde bulunduğunuz ortam gibi, nüksetmenize neyin yol açtığını düşünün. Bırakma taahhüdünüzü artırmak için bunu bir fırsat olarak kullanın. Tekrar denemeye karar verdiğinizde, önümüzdeki ay içinde bir “bırakma tarihi” belirleyin.

  1. Harekete Geçin

Aktif olmak, nikotin isteklerini azaltabilir ve bazı yoksunluk semptomlarını hafifletebilir. Sigara içmek istediğinizde, bunun yerine koşu ayakkabılarınızı giyin. Köpeğinizi gezdirmek gibi hafif egzersizler bile yardımcı olur. Yaktığınız kaloriler, sigarayı bırakırken kilo almanızı da engelleyecektir.

  1. Meyve ve Sebze Yiyin

Sigarayı bırakırken diyet yapmaya çalışmayın. Çok fazla yoksunluk kolayca geri tepebilir. Bunun yerine işleri basit tutun ve daha fazla meyve, sebze, kepekli tahıllar ve yağsız protein yemeye çalışın. Bunlar tüm vücudunuz için iyidir.

  1. Ödülünüzü Seçin

Tüm sağlık yararlarına ek olarak, sigarayı bırakmanın avantajlarından biri de tasarruf edeceğiniz tüm paradır. Ne kadar zengin olacağınızı hesaplayan çevrimiçi hesaplayıcılar var. Bir kısmını eğlenceli bir şeye harcayarak kendinizi ödüllendirin.

  1. Zamanın Sizin Yanınızda Olduğunu Unutmayın

Sigarayı bırakır bırakmaz, anında sağlık yararlarını fark etmeye başlarsınız. Sadece 20 dakika sonra kalp atış hızınız normale döner. Bir gün içinde, kanınızın karbon monoksit seviyesi de eski haline döner. Sadece 2-3 hafta içinde kalp krizi geçirme ihtimalinizi düşürmeye başlayacaksınız. Uzun vadede, akciğer kanseri ve diğer kanserlere yakalanma şansınızı da düşürürsünüz.

Bağışıklık Ekibi Türkiye’de bağışıklık ve sağlık üstüne kurulmuş en kapsamlı sitelerden biri olan Bağışıklık.com, 2017 yılından bu yana hizmet veriyor. Alanında uzman yazarlardan oluşan Bağışıklık.com ekibi, beslenmeden wellness önerilerine, spordan coronavirüs önlemlerine kadar sağlık ile ilgili hemen her konuyu detaylıca ele alıyor.
Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır. @2020 Albatros Bilişim Kooperatifi tarafından yapılmıştır.